Pacemaker

Pacemaker műtét előtt

Pacemaker és ICD beültetést Klinikánkon általában egynapos ellátás keretében végezzük; szövődménymentes esetben a betegeket a műtét másnapján otthonába bocsátjuk. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, melyet követően jelentős fájdalom nem jellemző.

Hasznos információk a beavatkozásra készülve:

·         a beavatkozás előtti napon nyugodtan vacsorázhat, folyadékot bőséggel fogyaszhat!

·         a beavatkozás napján 07:30-ra jelentkezzen osztályos felvételre Klinikánk recepcióján. A beavatkozás napján az alábbi dokumentumokra lesz szüksége:

o   legutolsó ambuláns lap, Holter EKG lelet vagy zárójelentés, mely a pacemaker/ICD beültetés indikációját képezi

o   hét napon belüli laborlelet, mely az alábbi paramétereket tartalmazza (teljes vérkép, CRP, INR). A fenti laborparaméterek hiányában a beavatkozást halasztani kényszerülünk!

o   tételes gyógyszerlista (gyógyszer neve, dózis, gyakoriság), gyógyszerérzékenység feltüntetése

·         a beavatkozás napján éjféltől enni nem szabad; reggeli gyógyszereit viszont kérjük, hogy egy korty vízzel vegye be az alábbi kivételekkel:

o   amennyiben ön inzulinos cukorbeteg, úgy reggeli inzulinját NE adja be magának

o   amennyiben ön thrombocyta-aggregáció szert szed (Aspirin, ASA, Asactal, Astrix, Bewim, Clopidogrel, Clopidep, Egitromb, Efient, Eliskardia, Kerberan, Kardogrel, Kardegic, Pragrel, Plavix, Thrombex, Zyllt, Plavix, Brilique) és egy éven belül érháló/sztent beültetést végeztek, mindenképpen konzultáljon gondozó kardiológusával.

o   amennyiben ön régi típusú vérhígítót (ún. K-vitamin antagonistát – Syncumar, Warfarin, Marfarin) szed, úgy a beavatkozást 2,5 INR érték alatt tudjuk elvégezni. A fenti gyógyszereit a beavatkozás napján NE vegye be. Kérjük, külön jelezze, ha ön mechanikus műbillentyű viselő (különösképpen mitrális műbillentyű esetén). Alacsony molekulasúlyú heprainkészítménnyel (Clexane, Fragmin, Fraxiparine) végzett antikoagulációt a beavatkozás körüli időszakban mellőzni javasoljuk!

o   amennyiben ön új típusú vérhígító gyógyszert szed, úgy az alábbiak szerint járjon el:

§  Eliquis és Pradaxa esetén: a beavatkozás reggelén és előző este a gyógyszert NE vegye be (két tabletta maradjon ki!)

§  Lixiana és Xarelto esetén: amennyiben reggel szedi, úgy a beavatkozás reggelén NE vegye be, amennyiben este szedi, úgy a beavatkozást megelőző este NE vegye be (egy tabletta maradjon ki!)

o   vízhajtó gyógyszereit (amennyiben alapbetegsége ezt lehetővé teszi) javasolt a beavatkozás napján mellőzni

o   amennyiben ön gyógyszerszedés tekintetében bizonytalan, forduljon bizalommal háziorvosához vagy gondozó kardiológusához!

·         a beavatkozásra úgy készüljön, hogy egy éjszakát fog Klinikánkon tölteni.

Mi történik a pacemaker/ICD műtét során?

A beavatkozások műtői körülmények köztött történnek. Beavatkozás megkezdése előtt vénás antibiotikumot fog kapni, majd a műtéti terület lemosása, izolálása következik. Helyi érzéstelenítést követően metszést ejtünk a bal kulcscsont alatti régióban, majd a készülék számára a bőr alatt egy tasakot alakítunk ki. Ezt követően nagy vénákon keresztül a tervezett rendszer függvényében 1-2 vagy 3 elektródát vezetünk fel a szívbe, melyek pozícióját röntgenátvilágítás során ellenőrizzük. Az elektródák pozícionálását követően teszteljük azok működését, majd megfelelő mérési eredményeket követően azokat a generátorhoz csatlakoztatjuk, melyet a bőr alatt helyezünk el. A sebet felszívódó varróanyaggal zárjuk, így varratszedésre nincs szükség.

Intraoperatív műtéti teendők

(1) Pacemaker vagy ICD hordozó betegek esetében azon beavatkozásoknál, ahol EMI jelenségére számítani lehet, szoros monitorozás szükséges, mely magában foglalja:

·         a folyamatos EKG monitorozást,

·         a folyamatos pulzoximetriás vagy invazív artériás nyomásgörbe monitorozást.

Amennyiben a perioperatív vizsgálatok során a készüléket aszinkron üzembe kapcsolták, úgy az eredeti program visszaállításáig folyamatos monitorozás szükséges.

Pacemaker dependens betegek esetében rúdmágnes rutinszerű alkalmazása aszinkron kamraingerlés aktiválása céljából NEM ajánlott. Aszinkron üzem aktiválása csak pacemaker programozásban jártas kolléga javaslatára ajánlott.

(2) ICD hordozó betegek esetében azon beavatkozásoknál, ahol EMI jelenségére számítani lehet, az antitachycardia funkciót fel kell függeszteni.

·         Deaktivált ICD funkció esetén a készülék nem képes a malignus kamrai ritmuszavarok felismerésére, így ez esetben is folyamatos monitorozás szükséges.

·         Malignus kamrai ritmuszavar esetén a ritmuszavart külsőleg (pl. külső defibrillátor segítségével) kell terminálni.

·         Amennyiben a perioperatív vizsgálat során az ICD funkció programozással nem került felfüggesztésre, úgy a beavatkozás során a készülék generátora fölé rúdmágnes vagy pacemaker mágnes helyezendő. Mágneshatásban az ICD funkció felfüggesztésre kerül, azonban az antibradycardia beállítások változatlanok maradnak.

·         Beavatkozás során észlelt malignus ritmuszavar esetén a mágneshatás megszüntetése ismételten aktiválja az antitachycardia funkciót. Nem megfelelő vagy ineffektív készülékválasz esetén külső defibrillátor alkalmazandó.

ICD hordozó betegek esetében (beleértve a CRT-D rendszereket is) a rúdmágnes rutinszerű alkalmazása ajánlott az antitachycardia funkció deaktiválása céljából.

(3) Azoknál a betegeknél, akinél a perioperatív pacemaker vizsgálat során aszinkron kamraingerlés vagy egyéb paraméter megváltoztatásra került, a beavatkozást követően soron kívüli pacemaker vizsgálaton kell, hogy részt vegyenek. Amennyiben a beavatkozás mágneshatásban történt, úgy is elengedhetetlen a készülék postoperativ ellenőrzése.

(4) A beavatkozás során megváltoztatott beállítások (pl. aszinkron ingerlés, AV átvezetési idő megnyúlása, biventricularis ingerlés elmaradása stb.) a beteg hemodinamikai státuszának gyors romlását eredményezhetik, melyet a preoperatív aneszteziológiai vizsgálatok során nem szabad figyelmen kívül hagyni.

(5) Minden esetben kerülni kell a beültetett készülék generátorát ill. csatlakozóinak sérülését. Az EMI lehetősége a készülékhez közeledve növekszik, így a készülék és annak csatlakozóinak közelében elektromos manipuláció nem ajánlott. Tervezett műtét esetén minden esetben pacemaker terápiában jártas kollégával szükséges egyeztetni. Abban az esetben, ha pacemaker hordozó betegnél műtét során unipoláris elektro-kauter eszközt kívánnak használni, külön jelezni szükséges.

(6) Sürgősséggel végzett beavatkozások során (ahol a beavatkozást periopeativ pacemaker vizsgálat nem előzte meg és EMI jelenségére számítani kell) kizárólag bipoláris elektromos eszközök használhatóak. A bipolátor alkalmazásánál törekedni kell arra, hogy az eszközhasználatot minimalizáljuk, két eszközhasználat közötti idő a lehető legnagyobb legyen. ICD rendszerek esetében az antitachycardia funkciót rúdmágnessel fel kell függeszteni.

Élet pacemakerrel és ICD-vel.

Amennyiben ezt a levelet olvassa, Ön vagy hozzátartozója sikeres pacemaker vagy ICD implantáción esett át. A műtétet végző orvos az Ön vagy hozzátartozója számára legjobb, alapbetegségnek megfelelő készüléket ültette be a beavatkozás során. Az alábbiakban néhány hasznos tudnivalóval szeretnénk segíteni a készülékhez való hozzászokást.

Műtét utáni teendők

(1)   A beültetett készülék mellé tájékoztató kiadványt biztosítunk. Javasolt a kiadvány részletes tanulmányozása, mely a legtöbb felmerülő kérdésre választ ad.

(2)   Beavatkozást követően kiemelten fontos a fizikai kímélet, különösképpen a pacemakerrel vagy ICD-vel azonos oldali felső végtag teljes tehermentesítése. Beavatkozás után hat hétig a megerőltető fizikai munka kerülése javasolt; az azonos oldali kart maximum 90 fokig (váll magasságáig) lehet megemelni, a cipekedést, nyújtózkodást, támaszkodást, emelést kerülni kell.

(3)   A műtéti terület rendszeres sebellátása kulcsfontosságú a fertőzések elkerülése érdekében. Sebkötözés kétnaponta, a műtét napjától számított kettő hétig szükséges. A sebet mindig tiszta kötszer fedje, amennyiben a kötés nedves lenne, vagy beszennyeződne, soron kívüli cseréje javasolt. Sebkötözésnél fertőtlenítőszer, jód tartalmú készítmény rutinszerű használata nem ajánlott. Sebkötözésnél a seb vonalához hozzányúlni tilos. Sebet két hétig víz nem érheti. Sebkötözést ajánlott nagyobb méretű gyógyszertárban recept nélkül kapható kötszerrel elvégezni (pl. Cosmopor, Hydrofilm – utóbbi esetben sebkötözés négy-öt naponta szükséges csak).

(4)   A szívbelhártyát érintő fertőzések elkerülése érdekében a beavatkozást követően antibiotikumot kell szedni minimum öt napig. Antibiotikumot az alkalmazási előiratnak megfelelően kell alkalmazni. Amennyiben az antibiotikum nem elérhető vagy nem került felírásra, úgy gondozó családorvosával konzultáljon gyógyszerfelírás céljából. Megelőzés céljából amoxicillin, ciprofloxacin, cefalosporin vagy clindamycin hatóanyagtartalmú készítmények alkalmazhatók. Antibiotikum mellé javasolt probiotikum szedése, melyről bővebb információt gondozó gyógyszerészétől kérhet.

(5)   Beavatkozást követően a műtéti terület bevérzése gyakran előfordul. Abban az esetben, ha a műtéti területen feszülő kemény tapintatú duzzanat, fájdalmas bevérzés alakul ki, soron kívüli kontroll vizsgálata javasolt. Ugyancsak kontroll vizsgálat szükséges láz, hidegrázás esetén.

(6)   Véralvadásgátló és vérlemezke-gátló gyógyszereit a beavatkozást követően ugyanúgy kell szedni, ahogy azt a beavatkozást megelőzően gondozó kardiológusa javasolta, kivétel, ha a pacemaker vagy ICD beültetést végző orvos máshogy nem rendelkezett. Amennyiben Ön vagy hozzátartozója K-vitamin antagonista gyógyszert (Syncumar, Warfarin, Marfarin) szed, úgy a beavatkozást követően három nap múlva INR kontroll vizsgálata javasolt. Amennyiben Ön vagy hozzátartozója mechanikus műbillentyűt visel (különösen mitrális műbillentyű esetén), úgy beavatkozást követően keresse fel családorvosát.

(7)   Műtétet követően fájdalomcsillapítás céljára bármilyen, recept nélkül kapható nem-szteroid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító használható. Javasolt a műtéti terület jegelése időszakosan (naponta több alkalommal, fagyasztott tárgyat textiliába csomagolva). A műtét napján javasolt a műtéti terület kompressziója egy nehezebb tárgy (pl. könyv) által.

(8)   Hagyományos pacemaker rendszerek esetében a pacemaker műtétet követően gépjárművet korlátozás nélkül lehet vezetni. ICD rendszerek esetében jogszabályban rögzített időpontig gépjárművezetői engedély felfüggesztésre kerül, melyet a zárójelentésben rögzítünk. Amennyiben kérdés merül fel, javasolt a gondozó kardiológus felkeresése.

(9)   A beavatkozást követően 6-8 héten belül kontroll vizsgálaton kell részt venni, melynek időpontját a zárójelentésben rögzítjük. Amennyiben panasz, kérdés merül fel vagy a megadott időpont nem megfelelő, úgy a 06 72/536-001-es telefonszámon a 34680-as melléken keresztül lehet Ambulanciánkkal felvenni a kapcsolatot munkanapokon 12:30 és 14:30 között. Az első kontroll vizsgálat abban az esetben is javasolt, ha nem a Szívgyógyászati Klinikán kíván rendszeres kontroll vizsgálatokon részt venni.

(10)                      Amennyiben ezt a készülék lehetővé teszi és a beavatkozást végző orvos indokoltnak tartja, lehetőséget biztosítunk otthoni figyelőrendszer szolgáltatás (remote monitoring) térítésmentes igénybevételére. Az ún. Home Monitoring szolgáltatást kizárólag meghatározott gyártók, meghatározott típusú készülékei mellé tudjuk biztosítani azon betegek számára, akik megfelelő oktatáson vesznek részt és vállalják, hogy pacemaker gondozásukat Klinikánkon folytatják. Konvencionális pacemaker rendszerek esetén Home Monitoring rendszert biztosítani csak speciális indikációk esetén áll módunkban; a szolgáltatás főként bizonyos ICD és CRT rendszerek esetén vehető igénybe.

Generátorcsere

Klinikánkon a merülőfélben lévő generátorok cseréje ambuláns műtét keretében, előzetes előjegyzés alapján történik.

·         kérjük, amennyiben a műtét napjának estéjén nem tud otthonába távozni, úgy azt az időpont-egyeztetés során szíveskedjen jelezni

·         a beavatkozás napján 07:30-ra érkezzen éhgyomorra. A beavatkozás napján hozza magával legutolsó ambuláns lapját valamint hét napon belüli laborleletét, mely az alábbi paramétereket tartalmazza (teljes vérkép, CRP, INR).

A fenti laborparaméterek hiányában a beavatkozást halasztani kényszerülünk!

·         reggeli gyógyszereit egy pohár vízzel beveheti, ez alól az alábbi gyógyszerek kivételek:

o   amennyiben ön inzulinos cukorbeteg, úgy reggeli inzulinját NE adja be magának

o   amennyiben ön thrombocyta-aggregáció szert szed (Aspirin, ASA, Asactal, Astrix, Bewim, Clopidogrel, Clopidep, Egitromb, Efient, Eliskardia, Kerberan, Kardogrel, Kardegic, Pragrel, Plavix, Thrombex, Zyllt, Plavix, Brilique) és egy éven belül érháló/sztent beültetést végeztek, mindenképpen konzultáljon gondozó kardiológusával.

o   amennyiben ön régi típusú vérhígítót (ún. K-vitamin antagonistát – Syncumar, Warfarin, Marfarin) szed, úgy a beavatkozást 2,5 INR érték alatt tudjuk elvégezni. A fenti gyógyszereit a beavatkozás napján NE vegye be. Kérjük, külön jelezze, ha ön mechanikus műbillentyű viselő (különösképpen mitrális műbillentyű esetén). Alacsony molekulasúlyú heprainkészítménnyel (Clexane, Fragmin, Fraxiparine) végzett antikoagulációt a beavatkozás körüli időszakban szubterápiás INR érték miatt a lehető legszigorúbban kerülni kell!

o   amennyiben ön új típusú vérhígító gyógyszert szed, úgy az alábbiak szerint járjon el:

§  Eliquis és Pradaxa esetén: a beavatkozás reggelén és előző este a gyógyszert NE vegye be (két tabletta maradjon ki!)

§  Lixiana és Xarelto esetén: amennyiben reggel szedi, úgy a beavatkozás reggelén NE vegye be, amennyiben este szedi, úgy a beavatkozást megelőző este NE vegye be (egy tabletta maradjon ki!)

o   amennyiben Ön injekciós vérhígítót alkalmaz (Clexane, Fraxiparine, Fragmin), úgy a beavatkozás reggelén NE adja be magának

·         a kórházi felvételre úgy készüljön, mintha egy éjszakát Klinikánkon töltene

Ha bármilyen kérdés tekintetében bizonytalan, kérjen segítséget háziorvosától, gondozó kardiológusától vagy Klinikánk pacemaker terápiában jártas kollégáitól a megadott elérhetőségen.

Panasz esetén

Pacemaker vagy ICD rendszerét rendszeresen ellenőrizni kell, hogy meggyőzjünk arról, hogy azok megfelelően működnek-e. Pacemaker gondozás a műtétet ill. generátorcserét követő 6. héten, majd ICD-k esetén félévente, konvencionális pacemakerek esetén másfél-kétévente szükséges.

·         Ritmuszavarérzés (gyors, heves szívdobogásérzés, extra ütések, kimaradó ütések, össze-vissza szívdobogásérzés, alacsony pulzusszám stb.) esetén minden esetben konzultáljon gondozó családorvosával, vagy kardiológusával. Amennyiben a vizsgálaton pacemaker funkciózavar felmerül, úgy soron kívüli kontroll vizsgálatot biztosítunk. Súlyos rosszullét esetén (eszméletvesztés, vérnyomásesés stb.) azonnal hívjon mentőt vagy keresse fel a sürgősségi ambulanciát! Amennyiben Ön rendelkezik otthoni figyelőrendszerrel, úgy telefonon szíves felvilágosítást adunk az esetlegesen észlelt ritmuszavarokkal kapcsolatban.

·         A szívelégtelenség tüneteinek fokozódása hátterében (terhelési intolerancia, lábdagadás, fulladás, nehézlégzés, has körfogatának megnagyobbodása, fáradékonyság stb.) általában nem a készülék hibás működése áll – ebben az esetben kardiológiai szakvizsgálatra kérjen időpontot. Amennyiben felmerül a beültetett készülék hibás működése, úgy abban az esetben jelentkezzen pacemaker vizsgálatra.

·         Amennyiben ICD rendszerrel rendelkezik, és készülékműködést (shockleadást) észlel, úgy haladéktalanul kérjen segítséget az Országos Mentőszolgálattól vagy jelentkezzen a területileg illetékes sürgősségi betegfogadó helyen!

·         Amennyiben Önnél MR vizsgálatot, műtétet vagy sugárkezelést terveznek, a készülék vizsgálata, átprogramozása vagy szakmai vélemény megfogalmazása lehet szükséges, mely az adott vizsgálatot vagy beavatkozást befolyásolhatja. Amennyiben a fenti diagnosztikus vagy terápiás eljárásokra előjegyzése van, úgy minimum két héttel előbb jelentkezzen telefonon a teendők megbeszélése céljából.

Pacemaker ambulanciánk hétköznap 12:30 és 14:30 között fogad telefonokat a 06 72/536-001-es központi telefonszámon keresztül (34680-as mellék). Kérjük Betegeinket és Hozzátartozóikat, hogy telefonhívásaikkal délelőttönként a rendelést NE zavarják!

E-mail elérhetőségünk: pacemakerambulancia@pte.hu – kérjük, hogy amennyiben lehetőségük van rá, az utóbbi elérhetőséget részesítsék előnyben. Beérkezett levelekre két munkanapon belül válaszolunk.

Gépjárművezetői alkalmasság

A gépjárművezetői alkalmasság megítélése szempontjából a 1/2018 (I. 12.) EMMI rendelet irányadó. A jogszabály alapján konvencionális pacemaker beültetésre váró beteg a terápia elvégzéséig (tehát az állandó pacemaker beültetéséig) gépjárművet NEM vezethet; a beavatkozást követen a vezetési alkalmasságát ismételten ellenőrizni kell.

ICD-s betegek esetén az alábbi korlátozásokra kell számítani:

·         ICD műtétre váró beteg a beavatkozásig gépjárművet NEM vezethet

·         ICD hordozó beteg a 2. alkalmassági csoportba (C, D, E kategóriába tartozó ill. közúti szolgáltatás keretében közlekedő) eső gépjármű esetén végleges alkalmatlanságot kell megállapítani

·         szekunder prevenciós ICD beültetést követően (volt már dokumentált kamrai ritmuszavara): gépjárművet a beavatkozás után három hónappal vezethet amennyiben eszméletvesztéssel járó ritmuszavar vagy a készülék általi nagyenergiájú shock leadás a fenti periódusban nem történt

·         primer prevenciós ICD beültetést követően (nem volt még dokumentált kamrai ritmuszavara): gépjárművet a beavatkozás után két héttel vezethet

·         adekvát ICD működés esetén: az eseményt követően három hónapig nem vezethet

·         inadekvát ICD működés esetén: további utasításig nem vezethet

Tekintettel arra, hogy a gépjárművezetői alkalmasság megállapításában a pacemaker ill. ICD rendszerek jelenlétén túl egyéb tényezőket is vizsgálni kell (társbetegségek), így Ambulanciánkon gépjárművezetői engedély meghosszabbításáról szóló igazolást nem áll módunkban kiadni, kizárólag véleményt, mellyel gondozó kardiológusánál vagy családorvosánál tud jelentkezni.

Elektromágneses interferencia (EMI) megelőzése

Az elektromágneses mező befolyásolni képes az ön pacemaker vagy ICD rendszerét. Bár a manapság elérhető rendszerek nagyrészt védettek az EMI-vel szemben, az alábbi táblázatban összefoglaltuk a leggyakrabban használt elektromos és mágneses eszközöket pacemakerre vagy ICD-re gyakorolt potenciális hatásuk alapján. Az alábbi táblázat kizárólag tájékoztató jellegű; amennyiben bizonytalan, forduljon gondozó kardiológusához vagy pacemaker gondozásban jártas specialistához.

elektromágneses interferenciát nem okoznak – biztonsággal alkalmazható

EMI megfelelő távolságon belül nem jellemző – óvatossággal használható!

nagy EMI veszély – alkalmazásuk nem ajánlott!

HÁZTARTÁSI ESZKÖZÖK

telefontöltő

15 cm

 

kávéfőző

háztartási rúdmágnes

 

mosogatógép

mágneses ékszer

 

hajszárító

vezeték nélküli termosztát

 

elektromos takaró

30 cm

 

elektromos melegítőkészülék

indukciós főzőlap

 

elektromos borotva

 

 

elektromos/szónikus fogkefe

 

 

vasaló

 

 

mikrohullámú sütő

 

 

turmixgép

 

 

elektromos fűnyíró

 

 

kenyérpirító

 

 

mósó- és szárítógép

 

 

porszívó

 

 

KOMMUNIKÁCIÓ

Bluetooth eszközök

15 cm

 

lopásgátló eszköz

okostelefonok

 

vezeték nélküli internet hálózat

vezeték nélküli telefonok

 

NFC

játékkonzolok

 

headset

telekommunikációs modem

 

távirányító

router

 

számítógép

WLAN (5 Ghz felett)

 

nyomtató és fénymásoló

táblagép, iPad

 

 

CB rádió (max. 3W)

 

 

40 cm

 

 

CB rádió (max. 10W)

 

 

TETRA rádió

 

SZABADIDŐ

okoskarkötő

30 cm

Go-Kart

szívmonitor, mobil EKG

bolti lopásgátló kapu (áthaladásnál interferencia nincs!)

kézi fémdetektor

szauna, szolárium

elektromos kerékpár

 

teljes testscanner

60 cm

 

lopásgátló kapu (mágneses)

ergométer

 

 

futópad

 

 

spinning

 

 

5 m

 

 

tengerészeti radar

 

KÖZLEKEDÉS, MOTOROK ÉS SZERSZÁMOK

elektromos autó

15 cm

ívhegesztő

kulcsmentes zárak

tekercselt eszközök

elektromos kerítés

háztartási áram (220V)

légmelegítők

 

akkumulátoros energiaforrás

30 cm

 

 

gázolaj által működtetett eszközök

 

 

elektromos tolókocsi

 

 

60 cm

 

 

elektromos autó töltője

 

 

generátorok

 

 

gépjármű járó motorja

 

 

3 m

 

 

fotovolatikus transzformátor

 

 

6 m

 

 

nagyfeszültségű elektromos vezeték

 

 

10 m

 

 

nagyfeszültségű elektromos vezeték (380 kV felett)

 

EGÉSZSÉGÜGY

csontsűrűség meghatározás

MRI – előzetes vizsgálat esetén!

biorezonancia kezelés

kapszula endoszkópia

15 cm

testzsír-meghatározás

diagnosztikus ultrahang

defibrillátor

elektrokauter

diagnosztikus röntgen (CT, röntgen, PET)

fogászati kezelés

diatermia

EKG, EMG

vércukor monitor (folyamatos)

elektrosokk therápia

hallókészülék

ultrahangos fogtisztítás

rádiófrekvenciás abláció

lézerkezelés (bőrön, szemen)

 

iontoforézis

masszázsmatrac, masszázsszék

 

elektrostimuláció

 

 

radioaktív kezelés

 

 

terápiás ultrahang

 

 

litotripszia

 

 

sztereotaxia

Pacemaker és ICD hordozó betegek perioperatív gondozása

A konvencionális pacemaker (PM) és az kardioverter defibrillátor (ICD) rendszerek széleskörű elterjedésével egyre nagyobb szerepet kap a fenti betegpopuláció műtét körüli gondozásának kérdése.

A periprocedurális pacemaker vizsgálat és programozás célja az elektromágneses interferencia jelenségének (EMI) minimalizálása. EMI-nak nevezzük a pacemaker működést potenciálisan befolyásoló, külső forrásból származó elektromágneses mezőt, mely

·         az ingerlés elmaradásához vezethet oversensing miatt, súlyos bradycardiát vagy asystoliát okozva,

·         ICD rendszerek esetében oversensing következtében inapproprate anti-tachycardia terápiát kezdeményezhet,

·         direkt módon károsítja a beültetett rendszert, annak átmeneti vagy tartós károsodását eredményezve.

Az EMI redukálásával nagyobb betegbiztonság, jobb operatív kimenetel érhető el, redukálva a szövődmények előfordulási gyakoriságát.

Perioperatív pacemaker kontroll vizsgálatok

Pacemaker vagy ICD hordozó beteg esetében elektív műtét előtt minden esetben javasolt perioperatív pacemaker kontroll vizsgálat elvégzése – ezen vizsgálat nem egyenértékű a rutin pacemaker gondozással, mely 6-24 hónapos időközönként történik!

Konvencionális pacemaker rendszerek esetében legtöbb esetben 12 hónapon belül, ICD és CRT rendszerek esetében alapvetően 6 hónapon belüli kontroll javasolt. Távoli monitorozó egységgel történő utánkövetés (remote monitoring) esetén a szükséges kontroll ritkább is lehet.

Perioperatív pacemaker kontroll vizsgálat során az alábbi kérdéseket kell egyértelműen tisztázni:

·         Mi a beteg saját ritmusa? – Azokban az esetekben, ha a pacemaker vagy ICD hordozó beteg pacemaker dependens (vizsgálat során észlelt vagy anamnesztikus adatok alapján) a tervezett beavatkozásnál elektromágneses interferenciára kell számítani, úgy a készüléket aszinkron üzembe kell programozni.

·         Rendelkezik-e a készülék ICD funkcióval? – Tervezett EMI esetén a készülék által biztosított antitachycardia funkciót minden esetben fel kell függeszteni. Felfüggesztett antitachycardia funkció mellett folyamatos monitorozás és reanimációs készenlét szükséges.

·         Szükséges-e a készülék átprogramozása? – A forgalomban lévő pacemakerek és ICD rendszerek viselkedése mágneses mező hatására megváltozik. A mágneshatást a perioperatív vizsgálatok során tisztázni kell, illetve a program átmeneti megváltoztatása is szükséges lehet.

A fentiek alapján pacemaker dependens illetve ICD hordozó betegnél minden esetben szükség van a készülék programjának lekérdezésére és esetleges megváltoztatására.

(1) Pacemaker dependens beteg esetében a készüléket V00 vagy D00 üzembe kell programozni. Azoknál a betegeknél, akiknél az alacsony kamrafrekvencia már a mérés során is panaszt okoz, ott aszinkron üzem megfontolandó. Aszinkron ingerlés esetén folyamatos monitorozás és reanimációs készenlét szükséges. A programozást úgy kell elvégezni, hogy az aszinkron ingerlés a lehető legrövidebb ideig tartson. Aszinkron ingerlési mód esetén unipoláris eszközök is alkalmazhatók.

(2) Azokban az esetekben ahol sem a vizsgálat során, sem anamnesztikusan nincs adat pacemaker dependenciáról, illetve a beavatkozás a köldök alatti régiót érinti ott készülék alapbeállításain változtatni nem szükséges. Nem-aszinkron program esetében fel kell hívni az operatőr figyelmét arra, hogy kizárólag bipoláris kauterizációs eszközök használata javasolt.

(3) Biztonsági okokból a jelszélességen és az ingerküszöbön javasolt emelni. A készülék szenzitivitását manuálisan kell rögzíteni (automata szenzitivitás deaktivációját követően). A szenzitivitási küszöbérték meghatározásánál javasolt olyan értéket választani, ami a T-hullám amplitúdóját meghaladja, azonban az R-hullám amplitúdóját nem. Nem javasolt olyan szenzitivitási küszöbérték megadása, amely R-hullám undersensinget okoz, ezáltal aszinkron működést eredményezve. ICD-k esetén a szenzitivitási értékek átállítása NEM ajánlott.

(3) Rate responsive funkciót (beleértve a CLS-t is) minden esetben deaktiválni kell. Automata funkciókat, beleértve az automata output menedzsmentet, szintén deaktiválni kell.

(4) Mágneshatás javallata esetén minden esetben ellenőrizni kell a mágneshatást. A mágnes készülékre gyakorolt hatását az ambuláns lapban javasolt rögzíteni (MFR).

(5) Az antitachycardia funkció deaktiválása rutinszerűen programozással nem javasolt; ICD funkció deaktiválására rúdmágnes alkalmazása javasolt. Az ICD rendszer fölé helyezett mágnessel az ICD továbbra is bipoláris anti-bradycardia ingerlési és érzékelési programmal fog tovább működni (szemben a konvencionális pacemaker rendszerekkel).

(6) A programban végzett minden változtatást dokumentálni kell. Az ambuláns lapon javasolt feltüntetni a beteg saját szívműködésére vonatkozó adatokat, a pace-arányokat, a beavatkozás során alkalmazott pacemaker programot. Minden esetben ki kell térni a beavatkozás során javasolt teendőkre (folyamatos monitorozás, vágóeszközök használata stb.), illetve a műtét utáni teendőkre (monitorozás, posztoperativ vizsgálat stb.) is.

A mágneshatás

A pacemakerek ill. ICD rendszerek programja mágneses mező hatására megváltozik. A rúdmágnes hatása gyártónként és készülékenként eltérő, így rutinszerű alkalmazásuk nem ajánlott.

·         Konvencionális pacemakerek mágnes hatására aszinkron ingerlést (D00) végeznek az ún. mágnesfrekvencián (DDD rendszer esetén fix AV-átvezetés mellett). Az aszinkron ingerlés beállítástól és gyártótól függően lehet átmeneti ill. tartós. Az utóbbi miatt beavatkozást mágneshatásban csak előzetes vizsgálat alapján javasolt elvégezni.

·         ICD rendszerek mágnes hatására felfüggesztik a tachycardia detekciót, így a készülék nem érzékeli az esetleges ritmuszavarokat. A mágneshatás az antibradycardia funkcióra nincs hatással.

Rúdmágnes használata csak abban az esetben javasolt, ha a mágneshatás pontosan ismert, a perioperatív vizsgálat során ellenőrzésre került. Rúdmágnes alkalmazása konvencionális pacemaker rendszerek esetében csak akkor ajánlható, ha a készülék átállítása programozással nem kivitelezhető.

Mágneshatások összefoglalása:

Biotronik

AUTO (alapbeállítás)

-          10 aszinkron ingerlést követően (MFR: 90/min) az alapbeállítás áll vissza.

-          ERI esetén 10 aszinkron ingerlés V00 üzemmódban (MFR: 80/min) majd VVI/VDD ingerlés 11%-kal a beállított alapfrekvencia alatt.

ASYNCH

-          folyamatos aszinkron ingerlés (MFR: 90/min)

-          ERI esetén folyamatos aszinkron ingerlés V00 üzemmódban (MFR: 80/min)

SYNCH

-          folyamatos szinkron ingerlés a legalacsonyabb beállított frekvencián; rate responsive funkció deaktiválódik

-          ERI esetén VVI/VDD ingerlés 11%-kal a beállított alapfrekvencia alatt

Boston Scientific

ASYNCH (alapbeállítás)

-          folyamatos aszinkron ingerlés (MFR: 100/min, AVd: 100 ms)

-          ERI esetén folyamatos aszinkron ingerlés (MFR: 85/min)

OFF

-          nincs mágneshatás

EGM

-          nincs mágneshatás – IEGM mentésre kerül

Medtronic

-          folyamatos aszinkron ingerlés a beállított üzemnek megfelelően (MFR: 85/min).

-          ERI esetén folyamatos aszinkron ingerlés (MFR: 65/min)

MicroPort (Sorin, LivaNova)

-          folyamatos aszinkron ingerlés (MFR: 96/min)

-          ERI esetén az aszinkron ingerlés frekvenciája 80/min-ig csökken

Abbott

(St.Jude Medical)

Battery test (alapbeállítás)

-          folyamatos aszinkron ingerlés (MFR: 100/min)

-          ERI esetén az aszinkron ingerlés frekvenciája 85/min-ig csökken

OFF

-          nincs mágneshatás

Event snapshots

-          nincs mágneshatás

-          IEGM mentésre kerül

 

Event snapshots + battery test

-          2 sec mágneshatás esetén IEGM mentésre kerül

-          ha a mágneshatás 5 sec meghaladó intervallumban fennmarad, akkor battery test indul

 

 

http://biotronik.cdn.mediamid.com/cdn_bio_doc/bio23016/8207/bio23016.pdf alapján (2020.05.18-i verzió alapján)