Az egység összes munkatársa

Dr. Melczer László

Dr. Melczer László

orvostudományok kandidátusa

egyetemi docens

Szívgyógyászati Klinika

Telefon: *0608, 34652

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Melczer László

Társtémavezető: Dr. Tardi-Szabó Judit

A szívelégtelenség megtartott balkamra funkció melletti formája (diasztolés szívelégtelenség) irodalmi adatok alapján a betegek 50-54 %-ában fordul elő. A klinikai képet a gyakori, nehezen egyensúlyban tartható pitvarfibrilláció súlyosbítja. Az újabb vizsgálatok felvetik a pitvarok közötti ingerület vezetési késés (interatriális vezetészavar) kóroki szerepét. Elsődleges ingerkeltő (szinusz) csomó betegségben gyakori vezetési zavar, a klinikai gyakorlatban ritkán vizsgált és igazolt. A modern echocardiográfiás készülékek lehetőséget adnak ennek vizsgálatára. Az interatriális vezetéskésés megszüntetése megfelelően pozícionált szív pitvari elektród és szívingerlő készülék beültetésével megszüntethető. A pitvarfibrilláció megelőzése eszközös (pacemaker) ezen betegcsoportban ígéretes lehetőség.

Témavezető: Dr. Melczer László

Társtémavezető: Dr. Tardi-Szabó Judit

A beültethető szívingerlő készülékek defibrillátorok, reszinkronizációs eszközök beültetése magával hozta azok ellenőrzésének szükségességét. A klinikai ellenőrzés beültető centrumok által működtetett ambulanciákon történik. Ennek során alapvető a betegek fizikális vizsgálata, állapotuk felmérése, a beültetett készülék feletti bőrterület ellenőrzése. A készülék elektromos ellenőrzése számítógép alapú programozókon keresztül, telemetria segítségével történik, EKG ellenőrzés mellett. Új lehetőség a készülék elektromos és egyéb paramétereinek, a kimerülési tendenciának vezeték nélküli ambuláns ellenőrzése, mely vezeték nélkül nyert EKG-val együtt gyors, biztonságos utánkövetést tesz lehetővé.  A készülékek memóriakiterjesztése segíti a ritmuszavar analízist, a rövid és hosszútávú  készülék működés megítélését. A távoli ellenőrzés az ambuláns megjelenések számának csökkentésével költségcsökkentést és eseményfüggő eseti betegellátást tesz lehetővé.

Témavezető: Dr. Melczer László

A készülék élettartama a programozott kimenő teljesítmény, a pacemaker impulzus jel szélességének, a beállított alapfrekvenciának, az ingerelt szívüregek számának, illetve az ingerlés-érzékelés arányának függvénye. Az automatikus küszöbinger (threshold) mérés funkció lehetőséget ad a mindenkori ingerlési energia minimalizálására, biztonságos, energiatakarékos ingerlést biztosítva a betegek számára. Az ilyen készülékkel élő betegek ambuláns után követéses betegellenőrzése során összehasonlítható az empirikus (tapasztalatok alapján végzett), illetve az automatikus programozás energia felhasználásának mértéke. Az automatikus küszöbinger ellenőrzés modellezése egyszerű módszer, mely a készülék programozóján keresztül noninvazíve valósítható meg.

Témavezető: Dr. Melczer László

A fizikai tevékenység során a szívteljesítmény fokozódás egyik összetevője a terhelés mértékével arányos, fizikai állóképesség függő szívütemszám emelkedés. Ennek elmaradása a fizikai teljesítőképesség jelentős csökkenését eredményezi klinikai állapotromlással. Ez az állapot a beültethető készülékek egyénre szabott programozásával megszüntethető. A frekvenciaválasz visszaállítására számos érzékelőt használtak. Jelenleg a fizikai mozgásérzékelő a legelterjedtebb. A hemodinamikai állapotot érzékelő szenzorok előnye a fizikaival szemben az, hogy élettani paraméterek alapján jelzik a terhelésfüggő szívütemszám emelkedés, illetve csökkenés szükségességét. Alkalmazásuk lehetőséget ad a szívelégtelen betegek terhelés adaptációjához, javíthatja az eszközös reszinkronizáció hatékonyságát.

Témavezető: Dr. Melczer László

Az irodalmi adatok alapján a 65 éves kor feletti betegeknél a társbetegségek miatt az MRI vizsgálatok igénye megduplázódott és exponenciális emelkedést mutat. Becslések szerint a betegek 50-75 %-ának lesz szüksége MRI vizsgálatra. A gyártók a növekvő igény miatt kifejlesztették az MR kondicionális, illetve MR „safe” (a vizsgálatot korlátlanul lehetővé tevő) elektronikus eszközöket. Jelenleg az 1,5 T (tesla) térerősségű rendszer használható. A mágneses erőtér azonban veszélyforrás is, emiatt a betegeknél elővizsgálatok szükségesek. Friss beültetés (6 héten belül), illetve hátrahagyott elektródok esetén a vizsgálat nem végezhető el. A hagyományos készülékkel élőknél az MR vizsgálat előtt a készülék vizsgálata szükséges a megfelelő működés igazolására.  Ezt követi a készülékek megfelelő programozása, majd a vizsgálat utáni ellenőrzés és az eredeti program visszaállítása.  MR kondicionális illetve MR „safe” készülékek esetére a gyártó ajánlása az irányadó.

Témavezető: Dr. Melczer László

Társtémavezető: Dr. Goják Ilona

A szívelégtelenség korunk egyik nagy betegsége, melynek ígéretes megoldása a reszinkronizációs pacemaker és ICD kezelés (CRT). Ez az eszközös beavatkozás a balkamra kóros összehúzódási mintájának (disszinkrónia) megszüntetését jelenti a beültetett három üregű (jobb pitvar, jobb kamra, balkamra) ingerlést, érzékelést biztosító, megfelelően programozott pacemaker/defibrillátor rendszer segítségével. A hatékony CRT kezelés alapja, a megfelelő beteg kiválasztás, az optimális gyógyszeres kezelés, a sikeres műtét (folyamatos biventrikuláris kamraingerlés) és az utánkövetés.

Témavezető: Dr. Melczer László

Társtémavezető: Dr. Németh Marianna

A telemonitoring, a mikro elektronika, a távközlés és a komputertechnika robbanásszerű fejlődésével vált a beültetett elektronikus készülékkel élők új ellenőrzési lehetőségévé. A rendszer lényege egy antennával ellátott beültetett pacemaker/ICD/, egy adatátvivő, mely mobiltelefon hálózaton keresztül juttatja el az információt, adattároló, feldolgozó központba. Az adatok feldolgozását követően sms, internet kapcsolaton keresztül kerül az eredmény a kezelőorvoshoz. Időzített, illetve eseményfüggő üzenetküldés lehetséges. Ennek alapján a működészavarok, ritmuszavarok korai felismerése, gyors, adekvát kezelése lehetséges. Új lehetőség a szívelégtelenség reszinkronizációs kezelésének távoli ellenőrzése. Javul a beteg biztonságérzete, ambuláns ellenőrzések száma csökkenthető, eseményfüggő ellenőrzés az adatok ismeretében válik szükségessé. A telemonitoring hatékonyságát, költségcsökkentő hatását nagy nemzetközi, multicentrikus tanulmányok igazolták.