Újabb hároméves együttműködés a pécsi orvoskar és a Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat között

2023. március 20.

Újabb hároméves kétoldalú együttműködési megállapodást kötött a PTE Általános Orvostudományi Kara és a Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat (Jordanian Royal Medical Service, RMS), mely orvostudományi és ápolói képzésekre, műveleti medicina területen oktatásokra, know-how átadására, illetve PhD programokra ad majd lehetőséget mindkét fél számára.

A pécsi orvosképző és az RMS ezt megelőzően 2020-ban írt alá egy három évre szóló bilaterális együttműködést, a mostani, március 12-én Jordániában szignózott kooperáció újabb három évre szól.

Idén tavasszal a Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója, dr. Yousef Zureikat meghívására négy tagú delegáció utazott a közel-keleti országba a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának képviseletében.

A küldöttség – dr. Kobolka István ezredes, egyetemi docens, delegációvezető, dr. Kiss István egyetemi tanár, Ladányi Éva címzetes egyetemi docens és dr. Orsós Zsuzsanna egyetemi adjunktus – részt vett a nagy sikerrel megrendezett 10. Nemzetközi Jordán Királyi Orvosi Szolgálat konferenciáján, melyet a Holt-tenger melletti Nemzetközi Konferencia Központban tartottak meg. A négynapos eseményre több, mint 1000 résztvevőt hívtak meg, ahol 12 szekcióban 400-nál több előadás hangzott el. Az esemény fővédnöke II. Abdullah jordán király volt.

A résztvevőknek egy egynapos szimulációs képzésen is lehetősége volt részt venni a King Abdullah II Special Operations Training Centerben (KASOTC). A létesítmény egy világszínvonalú Különleges Műveleti Kiképző Központ a jordán fővárosban, Ammanban, 2009 óta nyújt korszerű képzést a terrorizmus elleni küzdelem, a különleges műveletek és az irreguláris hadviselés taktikái, technikái és eljárásai terén. A KASOTC személyre szabott képzéseket kínál, amelyek mind a katonai, mind a polgári igényeket kielégíti.

Az együttműködés aláírásáról a Jordán Királyi Egészségügyi Szolgálat a hivatalos Facebook-oldalán számolt be, de a megállapodásról részletek olvashatók a PTE ÁOK Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ Védelmi Kutatások Csoport kari weboldalán is.

2022 nyarán a Jordán Királyi Orvosi Szolgálat látogatott Pécsett

Ahogy arról korábban hírt adtunk, 2022 nyarán a pécsi orvoskar meghívására Magyarországra érkezett a Jordanian Royal Medical Services (RMS) – Királyi Orvosi Szolgálat magas rangú orvosdelegációja dr. Yousef Jamal Zureikat dandártábornok, az RMS igazgatójának vezetésével.

A pécsi orvosképző kiemelten jó kapcsolatot ápol a jordán féllel, PhD-hallgatóink és oktatóink többször is jártak az RMS ammani létesítményeiben. A delegáció itt-tartózkodásuk során megtekintette az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központot, az I. sz. Belgyógyászati Klinikát és az új orvoskari campust, továbbá itt tanuló jordán hallgatókkal is találkoztak.

Fotók:

Facebook/Jordanian Royal Medical Service