Kampány a nem melanoma típusú bőrdaganat megelőzéséért

2022. október 3.

A világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az UV-sugárzás káros hatásai miatt. A Magyar Dermatológiai Társulat közreműködésével létrehozott www.okosananapon.hu weboldal azért jött létre, hogy széles körben felhívja a figyelmet a nem melanoma bőrdaganatok veszélyeire, az egész éves fényvédelem fontosságára, bőrtípusunk rizikófaktorainak a megismerésére.

A kampány indulásának időzítése nem véletlen: a fényvédők használatát a nyár végével sem szabad abbahagyni, alkalmazásuk minden évszakban fontos. Magyarországon az utóbbi 20 évben megduplázódott a nem melanoma típusú bőrdaganatok előfordulása. Kialakulásuk mögött leggyakrabban a bőrt érő és az évek során összeadódó UV-sugárzás okozta károsodás áll. Míg nyáron ma már egyértelmű, hogy védenünk kell a bőrünket, a hidegebb napokon hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a ruha által nem fedett területek ilyenkor is ki vannak téve a napsugárzás káros hatásainak.

A nem melanoma típusú bőrdaganatok 99 százalékáért két típus felelős: a bazálsejtes karcinóma (bazalióma) és a laphámsejtes karcinóma (laphámrák). Magyarországon ezt a két daganatos betegséget mostanra évente mintegy 20 ezer embernél diagnosztizálják. A bazalióma kialakulását leggyakrabban a többször elszenvedett napégés idézi elő, és habár általában nem képez áttéteket, mégis komoly pusztítást tud végezni a szövetekben. A laphámrák esetében sajnos az áttétképzés kockázata már jóval magasabb, megjelenéséért pedig a folyamatos UV-kitettség okolható. Ezek a bőrdaganatok általában középkorúaknál vagy az idősebbeknél jelentkeznek és leggyakrabban az arcon, a homlokon vagy a fejbőrön jelennek meg. A védekezést már gyermekkorban el kell kezdeni, de emellett fontos, hogy folyamatosan figyeljük bőrünk elváltozásait, és amint felmerül a bőrrák gyanúja, a lehető leggyorsabban kérjük ki egy bőrgyógyász szakorvos véleményét. Tartsuk szem előtt idős szeretteinket is, hiszen ők jellemzően kevesebbet foglalkoznak bőrük állapotával, holott a nem melanoma típusú bőrdaganatok esetében ők a legveszélyeztetettebb korosztály.

„Minden olyan növedék, ami a bőrön megjelenik, gyanús lehet. Ezek a bőrelváltozások nem feltétlenül kell, hogy színesek, pigmentáltak legyenek, lehetnek bőrszínűek, színtelenek is” – hívja fel a figyelmet dr. Gyulai Rolland professzor, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatója az okosananapon.hu oldalon található videóban.

A szakmai szervezet arra ösztönöz mindenkit, hogy minden nap használjon bőrtípusának megfelelő fényvédőt, és töltse ki a szakmai szervezet közreműködésével létrehozott online tesztet. A legfontosabb genetikai tényező a bőrtípusunk. Általánosságban igaz, hogy minél sötétebb a bőrtípus, annál erősebb a természetes védettsége a káros napsugárzás ellen. De hiba lenne arra a következtetésre jutni, hogy ezek a szerencsésebb bőrtípusok kevésbé érintettek a különféle típusú bőrdaganatok kialakulásában. Az www.okosananapon.hu oldalon található bőrtípusteszt segítségével néhány egyszerű kérdés megválaszolásával mindenki megismerheti a saját bőrtípusára vonatkozó kockázatokat, tanácsokat.

A kampány középpontjában az okosananapon.hu weboldal áll, ahol bőrgyógyász-onkológus szakemberek interjúkban, podcastokban és cikkekben osztják meg a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat.

Forrás:

weborvos.hu