Ritkán jár egyedül a pszoriázis

2022. november 3.

A korszerű terápiák segítségével a pszoriázis és társbetegségei hatékonyan kezelhetők, tartósan kontroll alatt tarthatók, és akár tünetmentessé is tehetők - erre hívták fel a figyelmet az október 29-ei, a Pszoriázis világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Magyar Dermatológiai Társulat képviselői, a bőrgyógyász szakemberek.

A napidoktor.hu írásából kiderül, hogy a fizikailag és pszichésen is megterhelő, hazánkban 150-200 ezer embert érintő pikkelysömör véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető, amihez a hazai, közfinanszírozott pszoriázis centrumokban elérhető a modern, hatékony terápiák teljes palettája. A szakértők rámutattak: a legfrissebb hazai és nemzetközi felmérések szerint a betegek kétharmada nincs tisztában a pikkelysömör és az ízületi gyulladással járó pszoriázisos artritisz közötti összefüggéssel, és sokan a társbetegségek (például a cukorbetegség, a magas vérnyomás) kialakulásának fokozott kockázatáról sem tudnak. A legnagyobb hazai betegszervezet szerint társadalmi szinten azzal csökkenthető a betegség stigmatizáló hatása, ha széles körben tudatosodik a tény: a pszoriázis nem fertőz.

A pszoriázis (más néven pikkelysömör) krónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos, gyulladásos betegség, melynek tünetei egyénenként igen eltérők lehetnek, a bőrtünetek súlyossága, helye és kiterjedése pedig nagymértékben befolyásolja a páciensek életminőségét. Viszonylag gyakori betegség, Magyarországon a lakosság 1,5-2 százalékát érinti, körülbelül 150-200 ezer főt. A becslések alapján világszerte 60 millióan élnek pszoriázissal.

A pszoriázis feletti kontrollt csak tartós és folyamatos terápiával lehet elérni: a betegség terheit csökkentő, új és hatásos tünetmentesítő kezelések immár 10 hazai pszoriázis centrumban elérhetők. Ezek felkeresése a középsúlyos és súlyos pikkelysömör esetén ajánlott, illetve akkor, ha a betegség tünetei jelentősen rontják a beteg életminőségét, vagy ha az alkalmazott terápiák már nem hatásosak.

Az írás rámutat arra is, hogy a pikkelysömör családi halmozódást mutat, a genetikai hajlam mellett környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában, és befolyásolják a lefolyását is. Több tanulmány megállapította, hogy szerepet játszhatnak olyan külső tényezők, mint a dohányzás, az elhízás, a stressz. Sokarcú betegség, a bőrtünetek - amelyek kiterjedésben és súlyosságban is nagy változatosságot mutatnak - bárhol megjelenhetnek, leggyakrabban a hajas fejbőr, a könyök és a térd, valamint a keresztcsont feletti bőrterület érintett.

„A kezelés első lépése a közérthető tájékoztatás. A pácienseknek tudniuk kell, hogy mire figyeljenek egészségükkel, tüneteikkel kapcsolatban” – emelte ki dr. Gyulai Rolland egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinikájának igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat korábbi elnöke.

Az MDT új, laikusoknak szóló weboldalán, a skindex.hu-n naprakész és hiteles információk találhatók a gyakori bőrbetegségekről, többek között a pszoriázisról is.

Forrás:

napidoktor.hu

Fotó:

pixabay.com