COVID tájékoztató

TÁJÉKOZTATÓ

Tisztelt Betegeink!

A PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika FEKVŐBETEG osztálya 2022. január 17-től a visszaköltözik a saját helyére. A nővérpult telefonszáma: 72/536-800/36874

Teledermatológiai e-mail címünk továbbra is él borklinika.telemed@pte.hu.

Az osztályokon továbbra is látogatási tilalom van életben.

A JÁRÓBETEG szakrendelés továbbra is az Akác utca 1 - Honvéd Kórház telephelyén van.

TELEFONSZÁMOK, ELÉRHETŐSÉGEK:

Recepció, beteginformáció, időpontkérés +36 72 536-870 12.30-14.30 között, vagy SZEMÉLYESEN 12-14.00. óráig vagy idopontkeres.borklinika@gmail.com

DERMATOONKOLÓGIA Információ kérés és időpont egyeztetés munkanapokon a +36 72 536-866 13.30-14.30 óráig vagy onco.derma@pte.hu@pte.hu.

PSZORIÁZIS, PUVA SZAKRENDELÉS, AD GONDOZÁS, FÉNYTERÁPIA Időpont egyeztetés munkanapokon a +36 72 536-806 13.00-15.00 óráig

Teledermatológiai e-mail címünk továbbra is él borklinika.telemed@pte.hu.

Frissítve 2022.01.12.

Állásfoglalás a SARS-CoV-2 vakcinációról az EULAR és a SITC ajánlás alapján immunbetegek és daganatos betegség immunterápiájában részesülő betegek részére

A COVID-19 járvány új fejezete kezdődött a hatékony vakcina megjelenésével. Az oltás lehetősége sok kérdést vet fel különösen az immunbetegségben szenvedő, immunszuppresszív terápiával kezelt betegek esetében. Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) és a Daganatellenes Immunterápiás Társaság (SITC) a kérdéskörben ajánlást dolgozott ki, mely alapján magyar összefoglaló is született. Ez a dokumentum a jelenleg rendelkezésre álló ismereteken alapul, konkrét adatok az újonnan megjelenő COVID-19 elleni vakcinák teljesítményéről még nem állnak rendelkezésre.

A nemzeti oltási programokban általában többféle vakcinát használnak. Minden olyan vakcina, amelyet a COVID-19 megelőzésére fejlesztenek, nem élő vakcinák. Ezek nem okozhatnak a beoltott egyénnél vírusos betegséget, nem viszik át a fertőzést és nem változtatják meg a genetikai állományt sem. Ez alapján az oltóanyagok biztonságosan alkalmazhatók immunbetegségben szenvedő betegeknél, akik az immunrendszert befolyásoló gyógyszereket kapnak (pl. medtilprednisolon, prednisolon, metotrexát, stb. vagy biológia terápiát: TNFalfa-gátlók, IL-17 gátlók, stb.) és daganatos betegségben szenvedő betegeknél, akik immunterápiában részesülnek. Az már bizonyított, hogy más betegségekben alkalmazott, nem élő vakcinák jól működnek immunszupprimált betegekben. A lehetséges „mellékhatás” az ő esetükben egyedül az, hogy a szervezetre gyakorolt immungyengítő hatás miatt a vakcina esetleg kevésbé lesz hatásos.

Az EU-ban a következő SARS-CoV-2 vakcinák vannak a fejlesztés előrehaladott fázisában:

 • mRNS (hírvivő RNS) vakcinák (pl. a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinái)
 • adjuváns fehérje vakcinák (pl. Novavax vakcina)
 • nem osztódó vektor vakcinák (pl. Astra-Zeneca és Janssen vakcinák).

A védőoltást lehetőleg akkor kell alkalmazni, amikor az immunbetegség nyugalmi fázisban van. Előre tervezett immunszuppresszív kezelés előtt javasolt oltani, ha ez megvalósítható. Az oltás akkor a leghatékonyabb, ha az immunszuppresszió mértéke alacsony. Ezzel együtt az alapbetegség fellángolásának kockázata reális, ezért nem ajánlott csökkenteni a gyógyszeres kezelést. Természetesen bizonyos esetekben kezelőorvosa a fentiektől eltérő döntéseket is hozhat a beteg állapota és/vagy az alkalmazott immungátló gyógyszerek alapján. Amennyiben kétség merül fel, forduljon kezelőorvosához. A SARS-CoV-2 védőoltástól függetlenül immunbetegségekben, illetve az immunrendszert befolyásoló gyógyszerekkel kezelt betegeknél nagyon ajánlott a Pneumococcus és Influenza elleni oltás is.

A betegek gyakran feltett kérdései:

 • Beoltassam magam a SARS-CoV-2 fertőzés ellen?

Minden 16 év feletti egyénnek javasolt a védőoltás a COVID19 ellen. A 16 év alattiak egyelőre nem kaphatnak SARS-CoV-2 vakcinát.

 • Sürgős, hogy beoltassam magam? Az egyes országoknak teljesen más szabályaik vannak. Sok ország jelenleg ebben a pillanatban az időseket, egészségügyi dolgozókat, valamint az idősotthonok lakóit és személyzetét helyezi a lista élére.
 • Melyik számomra a legjobb vakcina?

Bármelyik törzskönyvezett (az amerikai és az európiai gyógyszerbizottságok, FDA ill. EMA által elfogadott) vakcinával való oltás javasolt. Általánosságban elmondható, hogy jobb oltani, mint egyáltalán nem oltani. A klinikai vizsgálatban jelenleg tesztelés alatt álló, illetve az egyéb, még nem elfogadott oltóanyagok alkalmazás nem javasolt immunbetegségben, vagy immunterápiás kezelés során.

 • Átestem a COVID-19 betegségen és meggyógyultam, szükséges-e oltást kapnom? Jelenleg erre nézve nincs adatunk, de a COVID-19 utáni oltás biztonságosnak tekinthető, és potenciálisan védelmet nyújt a további fertőzés ellen.
 • Kaphatok-e oltást, ha immungátló gyógyszereket szedek?

Igen, kaphat. Talán az egyetlen kivétel a rituximab. Amennyiben Ön ezt a szert kapja, forduljon kezelőorvosához.

 • Zavarják-e az oltások az immunszuppresszív vagy immunterápiás kezelésemet? Nem.
 • Kivel konzultáljak az oltás előtt: a háziorvosommal vagy a kezelőorvosommal?

Ha az alapbetegségével összefüggő konkrét kérdése van, akkor a kezelő szakorvosához forduljon.

 • Milyen adatok szükségesek a helyes döntéshez?

Az alapbetegség-aktivitás, a gyógyszeres kezelés és az esetleges társbetegségek ismerete.

 • Mi a helyzet a vakcinák mellékhatásaival?

Jelenleg még nehéz konkrét választ adni, de a fent említett, részletesen vizsgált vakcinák rendkívül biztonságosak, mellékhatásaik összevethetők az influenza elleni oltásokkal. Immunszuprimált betegekben előfordulhat, hogy a vakcinára adott immunválasz nem olyan erősségű, mint az egészséges egyénekben, és a jelenlegi protokoll alapján adott 2 oltás nem elég a kívánt hatásosság eléréséhez.

 • Mit tegyek az immunológiai alapbetegségem fellángolása esetén?

Forduljon kezelőorvosához.

 • Ha súlyos mellékhatások jelentkeznek?

Ez nem valószínű, de forduljon a kezelőorvosához.

 • Aktiválhatja az oltás az immunbetegségemet?

Ez nem valószínű, de erre nézve még nincs elég tapasztalatunk.

 • Szükségem lesz-e a COVID-19 védőoltásra évente, mint más oltások, például influenza esetén?

Valószínűleg igen.

 • Mi a helyzet a hosszú távú mellékhatásokkal? Ma még erre nem tudunk határozott választ adni, de eddig a tesztelt vakcinák rendkívül biztonságosak.
 • Fenyeget az, hogy bennem a COVID-19 súlyosabb formája alakul ki?

Nem magától az alapbetegségtől, de mint mindenkiben, akiben súlyos belső szervi károsodás (például veseelégtelenség, súlyos légzési elégtelenség) alakul ki, a kockázat magasabb lehet.

 • Az immunszuppresszív gyógyszereim növelik-e a súlyosabb COVID-19 betegség kockázatát?

Az immunológiai kórképekben alkalmazott gyógyszerek többsége mellett nem észleltek súlyosabb vírusfertőzést. Eddig az egyetlen olyan kezelés, amelyről kimutatták, hogy a COVID19 súlyosabb formáival jár, a napi 10mg-nál több kortikoszteroid tartós szedése vagy a rituximab kezelés.

 • Daganatos betegség miatt kapok immunkezelést, felvehetem a védőoltást?

Akár törzskönyvezett, akár klinikai vizsgálatban alkalmazott immunterápiás gyógyszeres kezelésben részesül, mindenképpen javasolt az oltás felvétele. Az oltás előtt mindenképp egyeztessen a kezelőorvosával, mivel a vakvinálás minden esetben egyéni elbírálás alá esik. A vakcina és az immunterápia között gyógyszerkölcsönhatás nem ismert.

 • Többféle allergiám ismert, megkaphatom az oltást?

A SARS-CoV-2 vakcina esetében elsősorban az azonnali típusú, anafilaxiának nevezett allergiás reakció fordulhat elő, emiatt szükséges a beoltott egyének megfigyelése 15-30 percig az oltást követően. Ha anafilaxiának megfelelő allergiás reakciója volt korábban, pl. bizonyos ételekre vagy gyógyszerekre, az oltás beadása előtt mindenképp egyeztessen allergológus orvossal. Egyéni elbírálás alapján a védőoltás ilyen esetekben is beadható, azonban ezt mindenképp kórházi körülmények között, megfelelő előkészületeket követően lehet kivitelezni.

További információk a Pfizer/BioNTech oltóanyagról az alábbi linken találhatók:

ema.europa.eu