Március elején tervezik az új fogászati tömb átadását

2022. január 31.

Tavaly októberben lezárult az új fogászati tömb műszaki átadásának-átvételének folyamata, ezt követően megindulhatott a használatba vételi eljárás. Jelenleg teljes pompájában tündököl az épület, a hozzá tartozó park és a parkoló is elkészült. Elkezdődött az épülettartozékok, a mobilbútorok - asztalok, székek, szekrények, irattárolók - megrendelése, beszerzésük folyamatos. Az ősz során lezajlott a fogorvosi egységkészülékek közbeszerzési tendere is, az első berendezések február végére meg is érkeznek. A tervek szerint március elején hivatalosan is átadhatják az épületet.

Mint dr. Nagy Ákos egyetemi docens, a Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója elmondta, hála az egyetemi vezetésnek, az áremelkedés és a lelassult beszerzés ellenére a tervezett ütemben és módon épülhetett meg az új fogászati tömb, emellett rendkívül összehangolt együttműködésben, az orvoskar részéről nagy támogatással valósulhattak meg a bútor- és az eszközbeszerzések is. Hozzátette, hogy a munkatársak és a kívülállók is a csodájára járnak, és büszkén várják az átadását. Jelenleg a hivatalos használatba vételi engedélyezése zajlik, ezt követi majd a tavasz során az egészségügyi ellátásra vonatkozó engedélyek beszerzése. (Korábbi híradás ezzel kapcsolatban itt olvasható.)

A márciusi költözés a klinika vezetője szerint azért nem lehetséges, mert folyamatosan oktatnak és ellátják a betegeket, a legkevésbé terhelt időszak erre a nyár, mert akkor gyermekfogászati szűrések sincsenek és kizárólag a nyári gyakorlatokat kell biztosítaniuk az első, a harmadik és a negyedik évfolyamnak. Ezt úgy tudják majd megoldani, hogy az új kezelőegységeket – az összesen 61 kezelőegység felét – márciustól májusig beszerzik, ezáltal fél kapacitással már elindulhatnak és a szemeszter zárultával, a vizsgaidőszak első napjaiban a tanszékek egy része át is költözhet. Az általuk elhagyott területekről ezután leszerelik az eszközöket, összecsomagolják a kézi műszereket és elhelyezik egy másik, új, üresen álló részen, ahova egy újabb kontingens költözhet.

Dr. Nagy Ákos szerint három ütemben valósítják majd meg az áttelepítést, folyamatosan biztosítva közben a teljes ellátási repertoárt mindkét telephelyükön. Betegeiket természetesen folyamatosan tájékoztatni fogják arról, mikor, hol kaphatnak ellátást.

„Minden az ütemterv szerint halad, a beszerzések zökkenőmentesek, bár a fogorvosi eszközök gyártási folyamataiban tapasztalhatóak akadozások. A fogászati kezelőegységek vezérlése chippel történik, sok utánjárás kellett ahhoz, hogy a gyártó határidőre tudja teljesíteni az egyetem megrendelését. Most úgy tűnik, hogy februárban az első ilyen berendezések megérkeznek a klinikára” - fogalmazott az igazgató, aki hangsúlyozta, hogy a költözés és a 2022-23-as tanévkezdés nagyban függ a MediSkillsLab munkálataitól is, mivel hallgatóik ott is végzik majd a gyakorlataikat. Az ÁOK Szigeti úti épületében épül ugyanis számukra egy olyan skill labor, amely alkalmas arra, hogy műanyag fogakon és fantomgyakorlatokon sajátítsák el a szakma fortélyait, mielőtt élő emberen végeznének fogászati beavatkozásokat. Az új MediSkillsLab-ben két helyiség is a rendelkezésükre áll majd, az egyik kizárólag a fogorvosi gyakorlatokra szolgál, míg a másik közös használatú lesz. A nehézséget ez esetben is az okozza, hogy a cégek nagyon hosszú határidővel tudják vállalni a rendelt műszerek legyártását.

Az arc-, az állcsont- és a szájsebészeti ellátás egyelőre a régi telephelyen, a Dischka Győző utcában marad, de számukra is új, illetve öt évnél nem idősebb eszközöket, gépeket, fogászati székeket hagynak hátra. Bíznak abban, hogy a közeljövőben a Klinikai Központ ezen ellátása is méltó környezetbe kerülhet.

A klinikaigazgató elmondta, hogy a márciusi átadásra a szak fejlődéséhez méltó ünnepséggel készülnek. A fogászati oktatás kezdete az 1930-as évekre tehető, tehát lassan száz éve lesz, hogy elindult, köszönhetően dr. Oravecz Pálnak, akit akkoriban neveztek ki egyetemi tanárnak. Azóta is töretlenül haladnak előre, az új fogászati tömb létrehozása pedig mérföldkőnek tekinthető ebben a folyamatban.

Fotó:

Kalmár Lajos