Fekvőbetegellátás

Gyermekgyógyászati Klinika, József Attila utcai telephely (Pécs, József A. u. 7.)

Gyermekgyógyászati Klinika, Akác utcai telephely (Pécs, Akác. u. 1.)

Gyermekgyógyászati Klinika, Rákóczi utcai telephely (Pécs, Rákóczi u. 2.)

Gyermekgyógyászati Klinika, József Attila utcai telephely (Pécs, József A. u. 7.)

SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLY

 • Osztályvezető: Dr. Tóth Gergely, adjunktus
 • Telefon: 06-72-536-000/38798
 • Főnővér: Hafner Ildikó
 • Telefon: 06-72-536-000/38703
 • Ágyszám: 4

A Sürgősségi Osztály a járóbeteg ellátásért felelős szakrendelőkkel, elsősorban a Belgyógyászati Ambulanciával szoros egységben működik. Négy, jól felszerelt, monitorokkal ellátott ágy áll itt azon betegek rendelkezésére, akik sürgős ellátást igénylő állapotban érkeznek a klinikára.

Akár mentő szállítja, akár a szülő kíséri a gyermeket, amennyiben annak állapota egyszerű eljárással, esetleg otthonra felírt gyógyszerrel vagy tanácsadással nem rendezhető, úgy általában ezen a részlegen történnek meg az első, állapotstabilizálást célzó vizsgálatok és beavatkozások.

Leggyakrabban kiszáradás, légzési zavarok (pl. gégegyulladás, hörghurut, asztmás roham), koponyasérülés, hasi fájdalom, különböző mérgezések, görcsroham, mellkasi fájdalom és allergiás reakció miatt kerülnek ide a gyermekek, de bármely más kórállapot is indokolttá teheti a felv.telt. A jelenlegi előírások értelmében minimum hat órát kell az osztályon tölteni – sok esetben már ennyi idő is elég a beteg megfigyelésére, ami után biztonsággal hazaadható. Amennyiben azonban maximum 24 óra alatt sem oldódik meg az adott probléma, úgy a gyermek a betegségének megfelelő fekvőbeteg ellátó osztályra kerül tovább. Osztályunk a hét minden napján, a nap 24 órájában nyitva áll és fogadja az ide érkező betegeket. A látogatási idő korlátlan, és egy szülő folyamatosan a gyermek mellett tartózkodhat, akár az éjszaka folyamán is. (Sajnos azonban a szülő számára, helyszűke miatt, ágyat biztosítani nem tudunk.) Játékok, mesekönyvek, televízió próbálják meg kissé színesebbé tenni az itt eltöltendő időszakot, de természetesen a szülő is behozhatja a gyermek kedvenc játékát, könyvét, akár ágyneműjét. Szívesen vesszük, ha a gyermek számára szükséges pelenkát, tisztálkodószereket és pizsamát is behozzák. Napi étkezés a gyermekeknek biztosított, egyéb étellel-itallal kapcsolatban azonban mindig kérjék ki a nővér vagy az orvos tanácsát. Egyes, az osztályon végzett beavatkozások illetve diagnosztikus vizsgálatok a hatályos törvények értelmében fizetéskötelesek: véralkohol vizsgálat (4800Ft), látlelet készítése és kiadása (3500Ft), részeg személy detoxikálása (7200Ft) és a kábítószer hatása alatt álló gyermek ellátása (7200Ft) az OEP által nem finanszírozott, ezt sajnos a szülőnek kell állnia. Kérjük, könnyítsék meg munkatársaink számára az ezzel kapcsolatos adminisztrációt. Az ellátás során felmerülő bármely egyéb kérdéssel, kéréssel kapcsolatban az osztály nővérei és orvosai készséggel állnak rendelkezésükre.

 

INTENZÍV OSZTÁLY

 • Osztályvezető: Dr. Rózsai Barnabás, adjunktus
 • Telefon: 06-72- 536-000/38797
 • Főnővér: Antal Andrea
 • Telefon: 06-72- 536-000/61441, 38797
 • Ágyszám: 12

Az osztály feladatai:

 1. A Gyermekklinikán folyó betegellátó munka (oncohaematologia, endocrinologia, neurológia, belgyógyászat, sebészet, csecsemő, fül-orrgége, nephrologia, pulmonológia, infectologia osztályok) intenzív hátterének biztosítása.
 2. Baranya, Somogy, Tolna vármegye súlyos állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő betegeinek (pl. súlyos baleseti sérülés, koponyasérülések, koponyaűri vérzések, keringési- és légzési elégtelenséghez vezető kórképek, központi idegrendszeri betegségek, mérgezések stb.) ellátása.
 3. A Dél-Dunántúlon a súlyos égési sérülést szenvedett gyermekek ellátása kizárólag osztályunkon történik.
 4. Új feladatot jelent a csecsemő-gyermekkorban szívműtétet igénylő betegek műtét utáni ellátása.

Osztályunkon szülők és nagyszülők látogathatják a gyermekeket, délelőtt 11:00 és délután 6 óra között, ez idő alatt igény szerint mindvégig a gyermekkel maradhatnak, azonban az osztály adottságai miatt egyszerre csak két személy.

14 éven aluliak számára a látogatás nem engedélyezett. Egyebekben a kifüggesztett házirend betartását kérjük. Felvilágosítást telefonon csak szülőknek áll módunkban adni. Előzetes egyeztetést követően korlátozott számban anyaszállás (étkezéssel) biztosítható, erre jelentkezni csak hétköznap délelőtt 10-12 óra között lehetséges, és költségtérítéssel jár.

 

BELGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY

 • Osztályvezető: Dr. Tárnok András, egyetemi docens
 • Telefon: 06-72 -536-000/38764
 • Főnővér: Kocska Orsolya
 • Telefon: 06-72-536-000/38763
 • Ágyszám: 22

A Belgyógyászati osztály tevékenysége három feladatkörből tevődik össze:

 1. A gyermek-belgyógyászati korképek súlyosabb, klinikai felvételt igénylő formáiban szenvedő gyermekek ellátása csecsemőkortól 18 eves korig.
 2. Az osztály teljes körű ellátást biztosit Pécs es környéke gyomor-, bel-, májbetegségben szenvedő betegeinek részére.
 3. Dél-Dunántúl regionális gyermek-gasztroenterológiai központjaként Baranya, Somogy, Tolna es Zala megyek komplex, súlyos gyomor-, bel-, májbetegeinek felsőszintű ellátását is biztosítja. Az ország 5 központja közül az egyik, ahol a Crohn betegek biológiai kezelése történik.

A heveny betegség miatt azonnali felvételt igénylő gyermekek ellátása mellett az osztály feladatkörének egyre nagyobb hányadat jelentik a különböző kivizsgálások, azaz az előre tervezhető módon, általában néhány napnál nem hosszabb időre történő klinikai felvételek. Az osztályon leggyakrabban előforduló betegségek a következők: tejcukorérzékenység, tehéntejfehérje-allergia, táplálék-allergiák, lisztérzékenység, székrekedés, reflux betegség, gyulladásos bélbetegségek, epekő betegség, valamint a visszatérő hasi fajdalom.

 

„Dr. MESTYÁN GYULA”

BEL-ENDOKRIN-DIABETES ÉS NEFROLÓGIAI OSZTÁLY

 • Osztályvezető orvos: Dr. Erhardt Éva, egyetemi docens
 • Telefon: 06-72-536-000/38740
 • Osztályvezető főnővér: Lázárné Kovács Ildikó
 • Telefon: 06-72-536-000/38742
 • Ágyszám: 15

Az osztály tevékenysége a következő feladatkörökből tevődik össze:

 1. Teljes körű ellátás a pécsi és Baranya vármegyei diabeteses (cukorbeteg) gyermekek és serdülők részére.
 2. Az osztály regionális tevékenységeként (a város és a megye gyermeklakosainak ellátásán túlmenően) valamennyi növekedési (alacsony és magas termet), táplálkozási (kövérség és soványság), serdülési (korai vagy késői nemi érés, fejletlen külső nemi szervek, menstruációs zavarok, fokozott szőrnövekedés stb.) zavarban, ill. hormonbetegségben (pajzsmirigy, mellékvese stb.) és anyagcserezavarban szenvedő gyermek kivizsgálását és kezelését végzi. (Ezen betegek gondozása részben az Endokrin, részben az Anyagcsere és hypertonia szakrendelésen történik.) Konzíliáriusi feladatként vállalja a (nem Baranya vármegyei) nehezen beállítható és kezelhető diabeteses gyermekek, serdülők és fiatalok kezelését (a helyi gondozókkal közösen).
 3. Az egész országra kiterjedően vezeti (a Magyar Gyermekdiabetes Epidemiológiai Munkacsoport tevékenységét összehangolva) a diabeteses gyermekek országos nyilvántartását.
 4. Az egész ország területéről vállalja a súlyos vércukor-szabályozási zavarban (hypoglycaemia) szenvedő csecsemők és gyermekek kivizsgálását.
 5. Egyéb, általános gyermek-belgyógyászati betegségek (pl. alacsony vagy magas vérnyomás, vérszegénység stb.) kivizsgálása és kezelése.
 6. Teljes körű ellátás a pécsi és Baranya vármegyei nefrológiai beteg gyermekek és serdülők részére.
 7. Az osztály regionális tevékenységként (a város és a megye gyermeklakosainak ellátásán túlmenően) biztosítja a dél-dunántúli régióban lévő nefrológiai betegek (nephrosis szindróma, akut és krónikus glomerulonephritis, vesekő, húgyúti fertőzés, akut és krónikus veseelégtelenség, vese transzplantáció után), az urológiai fejlődési rendellenességgel született, illetve a húgyhólyag tárolási és ürülési zavaraiban szenvedő gyermekek kivizsgálását, ellátását, majd a Nefrológiai szakrendelés révén az utókövetését.
 8. A Gyermek Művese Részlegen történik a dél-dunántúli végstádiumú veseelégtelen gyermekek vesepótló kezelése (krónikus hemodialízis, illetve folyamatos ambuláns peritonealis dialízis)

 

NEUROLÓGIAI OSZTÁLY

 • Osztályvezető orvos: Prof. Dr. Hollódy Katalin, egyetemi tanár
 • Főnővér: Szentgyörgyvölgyi Emese
 • Telefon: 06-72-536-000/38796-os mellék
 • Ágyszám: 15

Az osztály fő profilja elsősorban a dél-dunántúli régióban élő idegrendszeri vagy lelki panaszoktól szenvedő 0-18 éves korú gyermekek vizsgálata és gyógyítása. A betegfelvétel elsősorban előzetes megbeszélés, előjegyzés alapján történik, de akut esetben természetesen azonnal is.

A neurológiai betegségek közül foglalkozunk az agyi eredetű görcsös állapotok (lázas görcs, alkalmi görcs, epilepszia), a veleszületett és szerzett központi idegrendszeri fejlődési rendellenességek és térfoglaló folyamatok vizsgálatával és gyógyításával. Ellátjuk a zárt koponyatraumát elszenvedett betegeket. Vizsgáljuk az idegrendszeri tüneteket okozó aminosav-, szénhidrát- és zsír-anyagcserezavarokat, az izombetegségeket, a központi idegrendszer ereinek veleszületett és szerzett rendellenességeit. A megszületés idején bekövetkezett károsodások utóképeinek diagnosztizálása és kezelése is feladataink közé tartozik. Gyógyítjuk a központi idegrendszer különböző eredetű fertőzéses megbetegedéseit is.

 

GYERMEK-ÉS IFJÚSÁGPSZICHIÁTRIAI OSZTÁLY

 • Osztályvezető: Prof. Dr. Csábi Györgyi egyetemi tanár
 • Főnővér: Illés Judit
 • Elérhetőség: 72-536-000/39070, 39071
 • Ágyszám: 25
 • Ellátási terület: Baranya Somogy, Tolna vármegye

Az osztályon acut pszichiátriai betegek ellátása mellett párhuzamosan, előjegyzés alapján történik a pszichiátriai problémával küzdő gyermek kivizsgálása. Az akut pszichiátriai betegek sürgősségi pszichiátriai ellátást igényelnek így felvételük telefonos bejelentés után azonnal lehetséges. Akut pszichiátriai esetként értékelhető a suicid krízis, pszichotikus állapotok, súlyos evészavar. Előzetes időpont egyeztetés szükséges a kivizsgáláshoz az alábbi esetekben: magatartászavarok, ADHD, TIC-betegség, autizmus, szorongásos zavarok, hangulat zavarok, mentális retardáció, enuresis/ encopresis.

Bővebb információkért, kérjük, kattintson ide:

 

ONKOHEMATOLÓGIAI OSZTÁLY

 • Osztályvezető orvos: Dr. Ottóffy Gábor, egyetemi docens
 • Telefon: 06-72-536-000/38769
 • Osztályvezető főnővér: Szentesiné Szepesi Ágnes
 • Telefon: 06-72-536-000/38788
 • Ágyszám: 18

Az osztály 1977-ben jött létre a gyermekkori rosszindulatú daganatos betegségek gyógyítására, azóta Dél-Dunántúl Regionális Gyermekonkológiai Központjaként működik. Tizennyolc éves életkorig ellátja a rosszindulatú vérképzőrendszeri betegségekben és daganatos kórképekben szenvedőket.

Az osztályon évente átlagosan 35 új beteg felvétele és gyógyítása történik rosszindulatú betegség miatt. Az osztály feladata a még kétséges esetekben a daganatos betegség diagnózisának megállapítása vagy kizárása, valamint a daganatos betegségekben a gyógyszeres kezelés kivitelezése, a sebészi és sugárkezelés koordinálása. A kórképek többségében hosszú hónapokig, sokszor évekig tartó kezelésre van szükség, azonban ennek az időnek általában csak egy kis részét kell a gyermeknek az osztályon töltenie. A daganatos és leukémiás betegeken kívül a súlyos vérképzőszervi és véralvadási betegségek ellátása is az osztályon történik. A terápiát közvetlenül követő időszakban a gyermekek rendszeres ellenőrzése, követése az osztály működéséhez szervesen kapcsolódó Onkohaematológiai Szakrendelésen történik. Utóbbi az osztály déli bejáratával szemben helyezkedik el, hétfőn, szerdán és pénteken délelőtt működik. A már gyógyult gyermekek rendszeres ellenőrzése, követése az osztály működéséhez szervesen kapcsolódó Onkohaematológiai Gondozó által (Pécs, Nagyvárad u. 1.) történik. Az osztályon gyógykezelt gyermekeket szüleik és hozzátartozóik szabadon, korlátozás nélkül látogathatják. A daganatos gyermekek és édesanyjuk együttlétét segíti a Pécs-Normandia LIONS Club által működtetett szülőszállás. Az osztály működését a Tölösi Péter Alapítvány segíti hathatósan. A klinikán hosszabb időt töltő iskoláskorú gyermekek korrepetálása, tanítása kórházpedagógusok segítségével megoldott.

 

TÜDŐGYÓGYÁSZATI OSZTÁLY

 • Osztályvezető orvos: Dr. Péterfia Csaba, tanársegéd
 • Tel.: 06-72- 536-000/34110
 • Osztályvezető főnővér: Benkőn. Ferencz Krisztina
 • Tel.:06-72-536-000/34111
 • Ágyszám: 15

Az osztály regionális feladatot lát el. Itt történik a gyermekkori specifikus és aspecifikus légúti betegségek, visszatérő, elhúzódó köhögések, fulladások, ismétlődő tüdőgyulladások, allergia, asthma kivizsgálása és kezelése, illetve indokolt esetben altatásos hörgőtükrözéses vizsgálatok elvégzése, többségében tervezett előjegyzés alapján. Az osztály profiljához tartozik a cisztás fibrózisos betegek intézeti ellátása, kivizsgálása is. Erre az osztályra kerül felvételre 1 – 18 éves korig minden olyan beteg, aki lázzal, illetve láz nélkül jelentkező alsó- vagy felső légúti betegségben szenved (pl. tüdőgyulladás, hörghurut, gégegyulladás, szövődményes arcüreg- vagy fülgyulladás). Egységünkhöz tartozik az osztály működéséhez szervesen kapcsolódó Pulmonológiai Szakrendelés.

 

Gyermekgyógyászati Klinika, Akác utcai telephely (Pécs, Akác. u. 1.)

MANUÁLIS TANSZÉK

SEBÉSZETI, TRAUMATOLÓGIAI ÉS FÜL-ORRGÉGÉSZETI OSZTÁLY

 • Tanszékvezető: Prof. Dr. Vajda Peter, egyetemi tanár
 • Sebészeti részleg vezetője: Dr. Juhász Zsolt, adjunktus
 • Traumatológiai részleg vezetője: Dr. Józsa Gergő, adjunktus
 • Fül-Orr-Gégészeti részleg vezetője: Dr. Ráth Gábor, adjunktus
 • Telefon: 06-72- 536-000/38811
 • Főnővér: Hermesz-Harangozó Katalin
 • Telefon: 06-72-536-000/38811
 • Ágyszám: 28

Az osztály tevékenysége három feladatkörből tevődik össze:

 1. Az osztály teljes körű – azaz a traumatológiai, baleseti sérült gyermekeket is magába foglaló – teljeskörű ellátást biztosit Pécs és környéke részére.
 2. Az osztály regionális tevékenysége során ellatja Baranya, Somogy, Tolna es Zala megyek speciális gyermeksebészeti kórképekben szenvedő betegeit (újszülött-, urogenitalis es onkológiai sebészet, ajak- es szájpadhasadékos betegek komplex kezelése). További regionális fül-orr-gégészeti tevekénység a gyermekek audiológiai ellátása és légúti idegentestek eltávolítása.
 3. A gyermeksebészeti osztály az egész országra kiterjedő ellátást biztosit a gyermekkori vizelettárolási, -tartási és -ürítési elégtelenségek komplex kezelésére, valamint urogenitalis traktus összetett fejlődési rendellenességeinek rekonstrukciójára. Ezt a tevékenységet támogatja az endoscopos es manometrias (üregi tükrözéssel es nyomásméréssel foglalkozó) rendelés (38886-os mellek).

Az osztály ágyai közül 7 elsősorban az egynapos sebészet céljait szolgálja. A leggyakoribb sebészeti kórképek (sérv, anyajegy, rejtett here, stb.) jelentős része ebben a gyógyítási formában kerül ellátásra. Az osztály az év minden napján folyamatos, 24 órás ügyeleti ellátást ad, speciális esetek felvételére az év minden napján készen áll.

Az ajak- es szájpadhasadékos betegek komplex kezelését a Hasadékos Munkacsoport végzi (nővér koordinátor: Kanyar Bernadett (06-72- 536-000/38841)

 

Gyermekgyógyászati Klinika, Rákóczi utcai telephely (Pécs, Rákóczi u. 2.)

FERTŐZŐ OSZTÁLY

 • Osztályvezető orvos: Dr. Nyul Zoltán, adjunktus
 • Telefon: 06-72-536-000/33247
 • Osztályvezető főnővér: Molnár Ilona
 • Telefon: 06-72-536-000/33248
 • Ágyszám: 15

A Gyermekklinika Rákóczi úti telephelyén („F” épület) működő osztályunk fő profilja a fertőző betegségben szenvedő 0-18 éves korú gyermekek vizsgálata és gyógyítása. Betegeink többnyire akutan, előjegyzés nélkül, háziorvosi beutalás alapján vagy a klinika más osztályairól történő átvétellel kerülnek felvételre. A fertőző betegségek közül elsősorban azon kórképek ellátásával foglalkozunk, amelyek fertőzőképességük miatt elkülönítést vagy súlyosságuk esetleg szövődményeik miatt kórházi felvételt tesznek szükségessé. Leggyakrabban osztályunkon gyógyítjuk a kiszáradással, anyagcserezavarral szövődött virális és bakteriális hasmenéses megbetegedésben, szövődményes bárányhimlőben, mononucleosisban szenvedő gyermekeket. A járványügyi okokból elkülönítést igénylő megbetegedések között osztályunk feladatai közé tartozik a fertőző májgyulladás, különböző fertőző légúti betegségek, influenza ellátása is. Foglalkozunk elhúzódó lázas betegségek, ismeretlen eredetű lázas állapotok valamint egyéb, tisztázatlan fertőző betegségek kivizsgálásával és kezelésével. Feladatunk továbbá a klinikai védőoltási szaktanácsadás, egyes esetekben a védőoltás beadásához osztályos háttér biztosítása. Dél-dunántúli regionális centrumként osztályunkon történik a veleszületett immunhiányos betegségben szenvedők immunglobulinpótló kezelése. Osztályunkon betegeink megfelelő elkülönítését kis ágyszámú kórtermek biztosítja, ahol lehetőség van a gyermekek szülővel történő elhelyezésére.