"Egyenes a tehetségek útja" - Pécsett rendezték az első magyar Brain Bee-t

2022. június 1.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpontja adott otthont május 28-án a középiskolások számára meghirdetett idegtudomány-fókuszú nemzetközi Brain Bee első magyarországi fordulójának második, zárókörének. Az első helyezett diák júliusban az immáron 24 éves múltra visszatekintő verseny döntőjében bizonyíthat. Az első hazai a Brain Bee védnöke dr. Helyes Zsuzsanna professzor, a PTE SZKK elnöke volt, a szervezőbizottság elnöki pozícióját pedig dr. Kemény Ágnes (PTE SZKK Idegtudományi Centrum) töltötte be.

Amint az a Brain Bee honlapján olvasható, a nemzetközi tudományos megmérettetést 1998-ban indította útjára dr. Norbert Myslinski. Az elmúlt több mint két évtized során több ezer diákot inspirált arra, hogy az idegtudományok terén építsenek karriert. Évente több mint 50 ország mintegy 25 ezer diákját mozgatja meg a megmérettetés, a legtehetségesebbek pedig a záró fordulóban, a nemzetközi döntőben bizonyíthatnak.

A Brain Bee első magyarországi fordulójára 37-en jelentkeztek, az írásbeli fordulót áprilisban tartották, a május vége pedig a másodi, szóbeli kört hozta el - derült ki az UnivPécs.com dr. Helyes Zsuzsannával és dr. Kemény Ágnessel készített interjújából. Elmondták, a nulláról kellett felépíteni a versenyt, valamint kellő szakmai tudással rendelkező segítőket toborozni. A jelentkezők száma viszont pozitív meglepetés volt, az ország minden tájáról regisztráltak. A megmérettetés vélhetően azokat a középiskolásokat mozdította meg, akiket a biológiai vagy az élettudományi pálya vonz.

A május 28-i fordulót követően, ahová a 37 jelentkezőből 12-en jutottak tovább, megszületett a Brain Bee hazai fordulójának végeredménye. Az első helyezett, aki a nemzetközi versenyen Magyarországot képviseli majd, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja, Lawson Richard Hanh lett. Ő a július 9-12. között Párizsban tartandó forduló során bizonyíthat. A nemzetközi verseny is három helyezettet hirdet majd, melyek az elismertség mellett komoly pénzjutalmat is jelentenek.

"Mindig is érdekeltek a biokémiához, molekuláris biológiához kapcsolódó témák, és az egyik, ami talán legkorábban megfogott, az a neurológia volt. Kerestem versenyeket e kapcsán Magyarországon, de körülbelül egyet sem találtam. Aztán egy professzor, akinél épp egy gyakornoksághoz hasonló dolgot csinálok, felhívta a figyelmem erre a versenyre, mert úgy gondolta, hogy jó lehetőség a számomra. És tényleg az volt" - fejtette ki Lawson Richard Hahn az UnivPécs.com riporterének az eredményhirdetést követően.

Az első magyarországi Brain Bee-forduló második helyét Wodala János Dániel (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) nyerte el, míg a harmadik helyet Bősze Boldizsár (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium) szerezte meg.

"Az, hogy valaki tizenévesként ilyen tudással rendelkezik, fantasztikus, és utánpótlást jelent az idegtudományi kutatások és az idegrendszerrel foglalkozó klinikai szakemberek tekintetében is"

- fogalmazott a záró forduló kapcsán az UnivPécs.com tudósítása szerint dr. Helyes Zsuzsanna.

"Számos olyan idegrendszeri betegség van, a krónikus fájdalomtól kezdve a neurodegeneratív mozgásszervi vagy éppen a kognitív képességeket befolyásoló betegségekig, melyek abszolút nem kielégített terápiás területek, vagyis van mit kutatni a betegek kezelése érdekében. Ennek Magyarországon és a Pécsi Tudományegyetemen is van alapja, előzménye, és rengeteg lehetőséget rejt"

- tette hozzá a professzorasszony, hangsúlyozva, az idegtudományok iránt érdeklődő fiatal tehetségek számára nyitottak a tudomány kapui.

"Mind infrastruktúra, mind kutatási profilok, mind finanszírozási lehetőségek tekintetében olyan erős kutatócsoportok működnek Magyarországon, melyekhez érdemes csatlakozni. Amiben Pécsett nagy előnyünk van minden más kutatócsoporthoz képest, az az, hogy sokkal inkább tudunk klinika-orientált idegtudományi kutatást folytatni. A kutatóközponton túl az orvoskar, a TTK, a GYTK is együtt működik a klinikummal. Transzlációs idegtudományi kutatásokat folytatunk, vagyis a sejtszintű vagy a sejten belüli folyamatok vizsgálatától a betegágynál való hasznosulásig terjed a spektrum. Egyenes a tehetségek útja, csak jöjjön a sok-sok lelkes és ambiciózus fiatal!" - jegyezte meg a PTE Szentágothai János Kutatóközpont vezetője.

A Brain Bee magyarországi fordulójának szervezésében és lebonyolításában közreműködtek:

  • Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Idegtudományi Centrum
  • Debreceni Egyetem (a Neurotech EU tagjaként) Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet
  • Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Élettani Intézet  
  • Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Anatómiai Intézet 
  • Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Neurológiai Klinika 
  • Pécsi Tudományegyetem Grastyán Endre Transzlációs Kutatóközpont 
  • Magyar Idegtudományi Társaság

A Brain Bee következő magyar fordulójára 2023-ban kerül majd sor.

Fotó:

Verébi Dávid, PTE-ÁOK