Foglalkozás orvostani grémiumok Egyetemközi Grémium Értekezlete

2023. február 12.

2023. január 27-28-án került sor a foglalkozás orvostani grémiumok vezetőinek és tagjainak egyeztető szimpóziumára a 2022. szeptember 1-től módosult kompetencia alapú szakképzésről a PAB székházban. Az ankéton részt vett a képzésben az NNK Munkahygiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztályának vezetője, valamint a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének (MÁOTE) elnöksége és elnöke Schmidt Péter, valamint a MÜTT főtitkára. A téma az új és megváltozott feladatok megvalósításának egyeztetése volt. A vendégeket Nyitrai Miklós PTE ÁOK dékán nevében Tényi Tamás általános dékán-helyettes, és Csikós Ágnes PTE ÁOK Alapellátási Intézet igazgatója nevében Tibold Antal köszöntötte.

Balogh Sándor, mint az értekezlet házigazdája és a PTE ÁOK Foglalkozás-orvostani Grémiumának vezetője, valamint az egyetemközi egyeztetések koordinálója, a két nap moderálója köszöntötte a megjelenteket és kérte fel a négy fő referátum előadóját.

 

Az előadók és előadás címeik a következők voltak:

Páva Hanna Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóság igazgató: „Az új kompetencia alapú szakorvosképzés előzményei és elvárásai”.

Ertl Tibor PTE szakképzésért felelős dékáni és rektori megbízott „A kompetencia alapú szakképzés szakmai koncepciója előkészítése és céljai”. 

Forrai-Werling Márta PTE ÁOK Szak- és Továbbképzési Központ, igazgató: „A kompetencia alapú képzés feladatai és lehetőségei, egyetemi koordinációja a PTE-n, különös tekintettel a foglalkozás orvostanra”.

Békássy Szabolcs Országos Kollegiális Vezető, Országos Kórházi Főigazgatóság: „Alapellátás, a háziorvoslás és a foglalkozás egészségügy kapcsolata, összefüggései”.

 

A délutáni és a másnapi kerekasztal beszélgetéseken elhangzott témák közül elhangzottak röviden említve: A foglalkozásorvos és a háziorvos munkájának azonosságai és különbözőségei, a foglalkozás orvostan 12 hónapos munkahigiénés képzés gyakorlati megvalósítása, összehangolása (gyakorlati képzés, távoktatás, webinár), a szakképzési nyilvántartást segítő RENY portál fő funkcióinak áttekintése és alkalmazása az új szakképzési rendszernél.

Vitapartnerek voltak: Grónai Éva (MÜTT) Nagy Imre (NNK), Rurik Imre (DE), Torzsa Péter (SE), Kolozsvári László (DE), Pál Krisztina (SZTE), Tibold Antal (PTE ÁOK), Schmidt Péter (MÁOTE), Füredi Gyula (MÁOTE), Békássy Szabolcs (OKFŐ), Forrai-Werling Márta.

 

A megjelentek, az országos hatáskörű és a társ egyetemek tisztségviselői egybehangzó véleménye alapján jó, hasznos és kellemes két napot töltöttek el egyetemünkön és Pécsett. Reményeiket fejezték ki, hogy ez a találkozó rendszeressé fog válni. Köszönet illeti a MÁOTE elnökét részvétele mellett a költségek átvállalásáért.

Balogh Sándor