PTE ÁOK Alapellátási Intézet hírei - 2023. január-március

2023. március 19.

  1. 2023. február 9-11-ig került megrendezésre Siófokon a Hotel Azúr-ban a Háziorvosok  Pszichiátriai és Pszichoszomatikus Akadémiája (HOPPA), ezúttal nyolcadik alkalommal. A programon megrendezett demencia szekció keretében intézetünk munkatársa Dr. Heim Szilvia tartott előadást „Az időskori demenciák háziorvosi vonatkozásai” címmel.
  2. A PTE ÁOK és GyTK 2023. évi Tudományos Diákköri Konferencáján február 16-17-én intézetünkből Illés Dorottya (témavezető: dr. Heim Szilvia), Szapáry Ádám Ágoston (Foglalkozás- és Munkaegészségügyi Tanszék, témavezető: dr. Fehér Gergely) és Varga Gergely (témavezetők: dr. Csikós Ágnes és Busa Csilla) hallgatók vettek részt. Szapáry Ádám Ágoston I. helyezést ért el az Egészségtudományok II. szekcióban „Az Internetfüggőség Komplex Felmérése” című előadásával, Varga Gergely pedig III. helyezést ért el a Konzervatív klinikai orvostudományok VI. szekcióban „Szorongás és depresszió felmérése daganatos betegek körében, félelmeik, erőforrásaik megismerése” című prezentációjával. Szapáry Ádám Ágoston a Családorvos Kutatók Országos Szervezetének Különdíjában is részesült. A hallgatóknak és témavezetőiknek gratulálunk.
  3. Intézetünk munkatársa, dr. Rinfel József, a Magyar Diabetes Társaság Családorvosi Munkacsoportjának vezetőségi tagja a munkacsoport továbbképző konferenciáján „A diabétesz, mint komplex anyagcsere-betegség – nephrológiai aspektus” címmel tartott előadást 2023. március 2-án. A három napos konferenciát Herceghalmon rendezték meg március 2-4. között. A 12 éve létrehozott MDT Családorvostani munkacsoport mára az MDT legnagyobb létszámú szekciójává vált, melynek célja, hogy az MDT által képviselt tudás, és a korszerű, kidolgozott elvek és ajánlások beépüljenek a mindennapi családorvosi gyakorlatba.
  4. Március 3-án és 4-én került megrendezésre a 30. Pécsi oktató családorvos találkozó (ezen eseményről külön hírben számoltunk be).
  5. A VI. Időskorú Betegek Ellátása továbbképző tanfolyamon (IBE 2023), melyet 2023. március 9-11. között rendeztek meg Budapesten, Dr. Csikós Ágnes intézetigazgató „Időskori pallaitív betegellátás” címmel tartott előadást.