A fiataloknál sokkal nagyobb gond az alkohol-, mint a drogfogyasztás

2021. november 15.

„A fiataloknál sokkal nagyobb gond az alkohol-, mint a drogfogyasztás, csak nem beszélünk róla. Ráadásul sokan azt hiszik, az ízesített italok, a koktélok kevésbé veszélyesek, mint a sör vagy a pálinka” – nyilatkozta dr. Hajnal András pszichiáter a novekedes.hu-nak.

A Pécsi Tudományegyetem Pszichiátriai Klinikájának adjunktusát a száraz november kezdeményezés apropóján kérdezte a novekedes.hu. Az interjúban elmondja, hogy az alkoholfüggőség háttere összetett: fele részben ott van a genetikai meghatározottság, de ugyancsak számít, hogy ki milyen mintákat lát, milyen az illető személyisége, és az is, hogy a közeg, amelyben él, mennyire megengedő az alkoholfogyasztással kapcsolatban.

A szakember szerint a leszokás nagyon nehéz, gyakori a visszaesés, ezért akár évekbe telhet. Egy alkoholfüggőből sosem lesz „szociális ivó”, neki teljesen absztinenssé, „száraz ivóvá” kell válnia, hogy újjá tudja építeni az életét, ami az alkoholizmus évei alatt általában romokban hever. A leszokást segítő eszközök, akár csak a függőség okai, összetettek, helyük van benne az önsegítő csoportoknak, a rehabilitációs intézeteknek, a szocio- és pszichoterápiának is. A folyamat elején, a megvonásos tünetek enyhítésében akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

A leszokás folyamatába be kell vonni az egész családot, mert az egész „rendszert” újra kell tervezni, a családi, párkapcsolati játszmákat le kell bontani ahhoz, hogy az eredmény tartós legyen, és a dolgok jó irányba tudjanak haladni. A háziorvosoknak is óriási szerepük van az alkoholbetegség felismerésében, a betegek szakemberhez irányításában. Ők ugyanis azok, akik észlelhetik azokat a testi tüneteket, amelyeket az alkoholizmus okoz – véli dr. Hajnal András.

Forrás:

weborvos.hu