A szkizofréniáról a Kossuth Rádióban

2024. június 4.

A szkizofrénia görög eredetű szó és olyan kóros mentális állapotot jelent, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, erős szorongás, rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemeznek. Rendszerint fázisokban alakul ki, az első tünetek leggyakrabban a fiatal felnőttkorban jelentkeznek. A népesség mintegy 1 százalékát érinti a világon, de nagyon komoly terheket ró a társadalomra. Bár ma már vannak korszerű gyógyszerek – antipszichotikumok - a kezelésére, valamint egyéni és csoportterápiákat is alkalmaznak, a betegséget meggyógyítani nem lehet, csak egyensúlyban tartani a pácienseket.

A szkizofréniával és a többi pszichiátriai kórképpel küzdőket 2024 februárjától egy új telephelyen látják el Pécsett. A Rét utcai Rehabilitációs Központra épített új szinten több mint félmilliárd forintból készült el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának klinikai mentálhigiénés szakrendelője és gondozója, ahol meghitt, barátságos környezet várja a betegeket.

A műsorban szó esett a betegség tüneteiről, előfordulási gyakoriságáról, kezelési lehetőségeiről, valamint a kutatásáról is. A félórás adásban megszólalt dr. Törtei Anasztázia, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának pszichiátere, a klinikai mentálhigiénés szakrendelő és gondozó szakmai koordinátora, dr. Tényi Tamás professzor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója, a PTE ÁOK dékánhelyettese, valamint két szkizofréniás beteg is.

A műsor itt hallgatható vissza:

mediaklikk.hu