Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Faluhelyi Nándor

Dr. Faluhelyi Nándor

phD

egyetemi adjunktus

Orvosi Képalkotó Klinika

Gasztroenterológiai munkacsoport vezető

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Faluhelyi Nándor

Az elhúzódó konstipáció miatt orvoshoz forduló betegek életminőségét jelentősen rontó kórképek kivizsgálása és kezelése komplex szemléletet és speciális vizsgálatokat igényel. A tükrözések és hasi ultrahang/CT vizsgálatok mellett a vastagbelek funkciójának tranzit vizsgálattal és defekogáfiával való megítélése is szükséges. Munkánk során a klinikánkon működő funkcionális vizsgálatok módszertani optimalizálását, a korábbi vizsgálati eredmények elemzését tervezzük. Továbbá egy új, interdiszciplinális munkacsoport felállításában és működtetésében is részt veszünk.

Témavezető: Dr. Faluhelyi Nándor

Crohn betegség kivizsgálásában UH, CT és MR is szerepel. Tekintettel a többségében fiatal betegek gyakori vizsgálataira, törekszünk UH és MR alkalmazására. A vékonybelek érintettségének megítélésére MR enterográfiás vizsgálat a legalkalmasabb. Mivel célunk csökkenteni a betegek intravénás gadolinium terhelését, elsősorban natív méréseket használunk. A gyulladásos érintettség pontosabb megítélésére motilitási és diffúziógátlásos (DWI) méréseket alkalmazunk. Ezek paramétereinek, valamint néhány újszerű, diagnosztikusan hasznos sajátságának beállítását, az aktivitás meghatározását, pontosítását tervezzük. Szintén tervezzük a beleken látott elérések ultrahangos megjelenésének ellenőrzését.
 

Témavezető: Dr. Faluhelyi Nándor

Társtémavezető: Prof. Dr. Hegyi Péter

A pancreas cysticus elváltozásai a radiológiai vizsgálatok során gyakran mellékleletként kerülnek felismerésre. Szemben a vese és máj egyszerű cystáival, a pancreasban látott minden cystát - méretétől és megjelenésétől függő gyakorisággal - követni kell, azok potenciális malignizálódása miatt. Kivételt csak a pancreatitis következtében kialakult pseudocysták és letokolt necrosisok képeznek. Kutatásunk során a cystás pancreas elváltozások felismerésének, leletezésének és utánkövetésének eddigi gyakorlatát vizsgáljuk, ellenőrizzük, valamint az elmúlt évek eredményeinek elemzése alapján ezek optimalizálására teszünk javaslatot, a helyi lehetőségekhez idomított protokoll kialakítását tervezzük.

Témavezető: Dr. Faluhelyi Nándor

A mindennapi rutin során különböző indikációkkal elvégzett számos mellkasi CT vizsgálat során gyakran mellékleletként felfedezett 3 cm-nél kisebb gócok sokszor nem karakterizálhatóak. Különösen igaz ez a 8 mm-nél kisebb „nodulusokra”. Munkánk során a különböző méretű és morphológiájú gócok nemzetközi ajánlások szerinti beosztását, felfedezésük esetén szükséges diagnosztikus lépések, algoritmusok összefoglalását, napi munkába történő átültetését tervezzük elvégezni. Továbbá a korábban elvégzett vizsgálatok, és az eddigi algoritmusok alkalmazásának eredményességének ellenőrzését is tervezzük. A diagnosztikus lépések és kontrollok megfelelő megtervezése és alkalmazása nem csak a felesleges vizsgálatok számának csökkentését, de az intrpulmonalis malignitás korai felismerését is elősegítheti.

Témavezető: Dr. Faluhelyi Nándor

A pancreatitis vizsgálómódszereinek áttekintését, a vizsgálati protokollok módosítását, klinikai kérdéshez való adaptálását tervezzük végezni, részben a Transzlációs Medicina intézet pancreatitis kezelésével foglalkozó klinikai vizsgálataihoz csatlkozva. Tervezzük a vizsgálatok eredményeinek, score-rendszereinek, illetve a score-ok és a várható prognózis összefüggéseink elemzését.

Témavezető: Dr. Faluhelyi Nándor

A sürgősségi kórképek radiológiai vizsgálatainak optimalizálását, mind a vizsgálati protokollok, mind az indikációk áttekintését, pontosítását tervezzük elsősorban retrospektív adatelemzéssel, valamint a módszerek esetleges átállítását követő prospektív adatgyűjtéssel.