Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Farkas Orsolya

Dr. Farkas Orsolya

phD

egyetemi tanársegéd

Orvosi Képalkotó Klinika

Szak- és továbbképzési koordinátor

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Tóth Arnold

Társtémavezető: Dr. Farkas Orsolya

E téma az informatika és a radiológia határterületén helyezkedik el. A koponyatraumák megítélésére szolgáló CT és MR módszerek, ill. a számítástechnika fejlődése révén, mára a hagyományos radiológiai leírás-véleményezés kiegészítéseként a képi információ kvantitatív megítélését szolgáló algoritmusok is egyre nagyobb szerephez jutnak. E módszerek segíthetik a szabad szemmel nem-, vagy nehezen megítélhető eltérések kimutatását-mérését, vagy a látható eltérések objektív-kvantitatív módon való kifejezését. Az így kapott "trauma-paraméterek" a klinikai mutatókkal jól összevethetők, így felmérhető a diagnosztikában és a prognosztikában lehetséges szerepük. A célunk tehát egy olyan számítógépes program fejlesztése, mely a koponyatraumával összefüggésbe hozható CT és MR képi eltérések felismerése és mérése révén segíti, pontosítja a trauma súlyosságának és prognózisának megítélését.

Témavezető: Dr. Farkas Orsolya

Társtémavezető: Dr. Gáspár Tamás

A POCUS kifejezés magában foglal számos olyan vizsgálati algoritmust, melyeket az emberi test vitális szervrendszereinek gyors, rutinszerű ellenőrzésére fejlesztettek ki, ezáltal kiválóan hasznosíthatók a sürgősségi betegellátásban, illetve számos egyéb szituációban, ahol korlátozott idő, illetve technikai háttér áll rendelkezésre.
A POCUS vizsgálatokat (ideális esetben) nem radiológus szakorvos, hanem a sürgősségi ellátásban, valamint az intenzív terápia területén dolgozó egészségügyi személy végzi.
A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Radiológiai Klinikája több éve szervez POCUS ultrahangos kurzusokat a sürgősségi betegellátásban dolgozó orvoskollégák részére, ezáltal segítve a klinikus kollégát azon radiológiai módszerek készségszintű elsajátításában, melyek szükségesek az ágymelletti ultrahang vizsgálatok megfelelő kivitelezéséhez.
Kutatásainkban ezen POCUS kurzusok eredményességét, hasznosságát szeretnénk felmérni, továbbá (a kevés számú magyar forrás bővítése érdekében) szeretnénk teljesebb képet létrehozni a (nem radiológus szakorvosok által végzett) point of care ultrahangvizsgálatok előnyeiről, nehézségeiről, elfogadottságáról a magyar egészségügyben.