„Az oktatók és a hallgatók is profitálhatnak az amerikai kapcsolatokból”

2023. december 27.

Egy háromfős orvoskari delegáció utazott októberben az USA-ba, illetve Kanadába azért, hogy ápolja a már meglévő együttműködéseket és beindítson új kapcsolatokat. Dr. Nyitrai Miklós professzor, a pécsi orvoskar dékánja, dr. Kanizsai Péter egyetemi docens, a PTE Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszékének vezetője és dr. Horváth Gábor egyetemi adjunktus, a PTE ÁOK Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának 2023. július elsejétől megválasztott elnöke Houstonban, Bostonban, Sarasotában, illetve Torontóban járt, és részt vett olyan megbeszéléseken, programokon, melyekből az oktatók és a hallgatók is profitálhatnak a közeljövőben.

 

Schweier Rita írása

 

„A kapcsolatépítés az USA-val évtizedekkel ezelőtt elkezdődött. Fontos lépése volt ennek az a 2019-es látogatás, amikor dr. Reglődi Dóra dékánhelyettes asszonnyal, Maróti Péterrel és Farkas Józseffel tárgyalásokat folytattunk a Mayo Klinikával, a Harvard Medical Schoollal, valamint Houstonban a Methodist Hospitallal és a Biomedical Engineering Centerrel. Ezek eredményeképp dr. Fischer Krisztina, a Harvard Medical School professzora oktatásfejlesztési kurzusokat tartott nálunk; elmélyítettük a kapcsolatot dr. Metin Akay professzorral, aki a Houstoni Egyetem egészségügyi mérnöki területének egyik legjelentősebb alakja, és idén a PTE díszdoktorává avattuk; dr. Morava Éva, a Mayo Klinika professzora egyetemi tanárunk lett; továbbá két kiváló hallgatónkat is sikerült a nyáron kijuttatnunk a Mayóra, kutatási gyakorlatra” - mesélte az előzményeket dr. Nyitrai Miklós.

Dr. Horváth Gábor elmondta, hogy az amerikai kapcsolatok a cseregyakorlatok szintjén is hosszú időre tekintenek vissza, az Amerikai Magyar Orvosszövetség csereprogramjaiban több mint két évtizede vesz részt a pécsi orvoskar. Kezdetben Buffalóba, az elmúlt öt-hat évben Houstonba, hat-hét éve pedig már New Yorkba és Los Angelesbe is eljuthatnak a hallgatók, kutatási gyakorlatra pedig már az említett Mayo Klinikára is. Utóbbi azért fontos, mivel a kar nemcsak klinikusokat, hanem kutatókat is képez.

„Mostani, őszi utazásunk során nemcsak a hallgatói, illetve oktatói csereprogramjainkra, hanem a kutatói együttműködésekre is hangsúlyt fektettünk. Houstonba az itteni biomedical engineering képzésben részt vevő hallgatók, vagy akár az orvostanhallgatók is kijuthatnak a jövőben, akik hasonló területen végeznek kutatásokat. Azon voltunk és vagyunk, hogy megerősítsük, illetve bővítsük az együttműködésünket minden olyan egyetemmel, amellyel már volt cserekapcsolatunk. Akikkel eddig a klinikai vonalon dolgoztunk együtt, azokkal a kutatóin haladunk tovább. Ez általában könnyebb, mivel kevésbé szigorú adminisztrációval jár” - tette hozzá a Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke.

A pécsi delegáció amerikai útja során az együttműködés bővítéséről tárgyalt dr. Metin Akay professzorral Houstonban, a Biomedical Engineering Centerben, ahol a neves szakember kutatóinak a beszámolóit is meghallgatták. A Houston Methodist Hospitalben dr. Garami Zsolt, az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke és munkatársai voltak a vendéglátóik, akikkel jó hangulatú, értékes információkat tartalmazó beszélgetéssorozat zajlott, ennek részesei voltak a kint dolgozó és élő magyar hallgatók is. Sikerült olyan megállapodást is kötniük velük, amely a robotsebészet fejlesztését segíti elő a karon a következő egy-két évben. A jövő év elején mód nyílik arra is, hogy az Austinban - ami a Szilícium-völgy szerepét kezdi átvenni - működő innovációs központ működésébe is betekintést nyerhessenek a pécsiek, Földi Sándor, a magyar képviselet houstoni vezetője ajánlotta fel ebben a segítségét. Mivel a pécsi orvoskar jövőbeni tervei között izgalmas kutatási irányok is szerepelnek, ezért ellátogattak a NASA-ba is. Bostonban a University of Massachusetts Chan Medical School sürgősségi osztályán jártak, ahol szó esett a graduális és posztgraduális képzésben, a szakképzésben, a kutatásban és a hallgatói csereprogramokban rejlő együttműködési lehetőségekről. Felajánlották, hogy 2024-ben csereprogram keretében fogadnak két pécsi hallgatót, tehát a hatodévesek pályázhatnak oda is. A Harvard Medical Schoolon dr. Fischer Krisztina professzor látta vendégül a pécsieket, akivel a két egyetem oktatási rendszerét és módszertanát tekintették át, annak hasonlóságait és eltéréseit. Sarasotában részt vettek az Amerikai Magyar Orvosszövetség éves konferenciáján, ahol mindhárman előadást is tartottak.

„Greg Volturo professzor meghívására érkeztünk Bostonba, a University of Massachusetts sürgősségi osztályára, amit ő vezet. Ismeretségünk jó pár évre nyúlik vissza. A találkozó révén vendégprofesszori kapcsolat és hallgatói cserekapcsolat alakulhat ki a pécsi sürgősségi és az ottani között, továbbá szakorvosok és szakdolgozók megfigyelőként való jelenléte is megvalósulhat. Első lépésként a jövő év elején egy professzor asszony érkezik hozzánk előadást és workshopot tartani” - mesélte a látogatásról dr. Kanizsai Péter.

Hozzáfűzte, hogy a modern sürgősségi orvoslásnak régebbi hagyományai vannak Amerikában, mint Magyarországon, bár az általuk képviselt szemléletmód már nálunk is jelen van. A finanszírozásuk és a területi ellátásuk jóval nagyobb, mint a miénk, utóbbi nagyjából négyszer akkora, a betegforgalmuk pedig a duplája. Más tehát a rendszer, de lehet belőle okulni. Míg ők az amerikai triázs-rendszert alkalmazzák, addig mi a kanadai adaptált, magyar változatát.

„Az Amerikai Magyar Orvosszövetség éves, immár 54. konferenciája idén 120 résztvevővel zajlott, 79 előadás hangzott el. A megjelentek többsége Amerikában dolgozik, vagy onnan származott el, de tartja a kapcsolatot a magyar orvosokkal. Multidiszciplináris a tanácskozás, tehát többféle szakma van jelen, és azok a hallgatók is képviseltetik magukat, akik gyakorlaton tartózkodnak kint, ők a TDK-munkájuk eredményét ismertetik. Az Amerikában élők fontosnak tartják, hogy tájékozódjanak arról, hol tartanak az itthoni kutatások és a magyar egészségügy, számunkra pedig hasznos látni, hogy a kintiek mely szakterületeken, miket érnek el. Sokan közülük osztályok, illetve tudományos társaságok vezetőiként dolgoznak. Van olyan kinti kutató, akinek Magyarországon van TDK-sa, a kapcsolat tehát a közös munka révén megmarad, sőt, a konferencia által évről évre erősödik is” - mondta dr. Horváth Gábor, aki gyermekonkológiai témában, egy új, eddig nem alkalmazott ellátási módról tartott előadást. Dr. Kanizsai Péter - aki 2023. július 24-e óta az Amerikai Magyar Orvosszövetség magyarországi tagozatának elnöke - a sürgősség jövőjéről beszélt a mesterséges intelligencia térhódítása nyomán, karunk dékánja pedig a hallgatókat és a dolgozókat érintő szolgáltatások rendszeréről, a Well-Being koncepcióról, ami a POTEPillars stratégia részét képezi.

Hangsúlyozták, hogy a konferencián való részvétel azért is lényeges, mert több napon át van lehetőség kötetlenül beszélgetni, véleményt cserélni a tudomány jeles képviselőivel éppúgy, mint a magyar szakmai felső vezetéssel, akik ugyancsak fontosnak tartják a jelenlétüket.

„A Kanadában dolgozó magyar orvosokkal egy évvel ezelőtt vettük fel a kapcsolatot, hogy velük is együttműködést alakíthassunk ki. Ezt most sikerült papírra is vetnünk. A Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségében is van több magyar orvos, akik szeretnének egyesületbe is tömörülni. Az a célunk, hogy a graduális, illetve a rezidens képzésben részt vevő, valamint a fiatal szakorvos kollégák is kijuthassanak, szerezhessenek szakmai tapasztalatokat. Közös finanszírozásban igyekszünk támogatási rendszert is mögé építeni” - foglalta össze a Kanadai Magyar Vállalkozók Szövetségénél tett látogatása eredményeit dr. Horváth Gábor.

Fotók:

Verébi Dávid, dr. Nyitrai Miklós és dr. Horváth Gábor

Galéria: