Mert segíteni jó - Peer Program Ösztöndíj a 2023/24-as tanévre

2023. szeptember 22.

A PTE Orvostudományi Karán fontosnak tartjuk, hogy az első és felsőbb éves hallgatóink tudják és érezhessék, hogy kérdéseikkel és kihívásaikkal van kihez fordulni, van kitől segítséget kérni. Ezért hoztuk létre a Peer Programot 2019-ben.

A program elsődleges célja, hogy megkönnyítsük hallgatóink számára a probléma megoldásához szükséges út elérését. 2019-ben 16 segítővel indultunk, s azóta már több, mint 40-en dolgozunk együtt. A Peer-ek között vannak magyar, angol és német programos orvostanhallgatók, valamint Fogorvos és Gyógyszerész szakos hallgatók is.

Mivel keresheted fel a Peereket? Bármivel! Ha úgy érzed, hogy nincs kihez fordulni a problémáddal, válassz ki egy szimpatikus Peer-t nyelvre és nemzetiségre való tekintet nélkül, akivel együtt biztosan hamar megoldást találtok bármilyen kérdésben, legyen szó tanulmányi vagy akár életvezetési kihívásokról!

Újabb pályázati periódusához érkezett a pécsi orvoskaron és gyógyszerészkaron immáron negyedik éve futó Peer Program, mely során hallgatók segítik hallgatótársaikat az egyetemi élet minden területén. A leendő peerek jelentkezését október 09-ig várják, a jelentkezés ezen túl a teljes tanévre szól és a felvételt nyert Peerek hallgatótársaikért végzett munkáját tíz hónapon át ösztöndíjjal honorálják.

A 2019 óta működő Peer Programot azért hívták életre, hogy könnyebbé tegyék a PTE ÁOK és GYTK újonnan érkezett hallgatóinak életét: segítsék a beilleszkedést, a Neptunban, az egyetemi útvesztőkben való eligazodást, kollégiumi ügyek intézését, valamint vizsgák és ösztöndíjak kapcsán is fogódzót, útbaigazítást nyújtsanak számukra, továbbá bátran lehet kérdezni őket Pécs legjobb helyeiről is. A segítők pedig maguk is hallgatók, azaz pontosan tudják, milyen nehézségekkel szembesülnek hallgatótársaik, így olyan kérdésekben tudnak hiteles és hatékony tanácsokat adni, melyekre egykoron nekik is meg kellett találniuk a válaszokat.

A Peer Program indulásakor 16 főt számlált, 2021 őszén viszont már 44 fős, 2023 őszi szemeszterében 25 fős csapat segíti a leendő orvosok, fogorvosok, biotechnológusok és gyógyszerészek életét. A programmal tavaly októberben a pécsi orvoskar aulájában tartott "Chill with the Peers" esményen is megismerkedhetnek az érdeklődők, melyre terveink szerint idén is sor kerül.

A fotelekkel, babzsákokkal berendezett aulában egy meleg tea, forrócsoki és némi nassolni való kíséretében olyan hallgatókkal nyílt lehetőség beszélgetni, akik aktívan tevékenykednek a Peer Programon belül, így segítve hallgatótársaikat. A szervezők beszélgetőszigeteket is kialakítottak, ahová egy-egy elmélyültebb, bizalmasabb beszélgetés erejéig is elvonulhattak az érdeklődők.

Október 09-ig várják a peerek jelentkezését

A Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltatói Iroda pályázati kiírása szerint újabb peerek jelentkezését várják a programba a 2023/2024-as tanévre. A „Peer Program Ösztöndíj” elnyerésére azok pályázhatnak, akik legalább két sikeres félévet teljesítettek a pécsi orvoskaron (általános orvos, fogorvos, biotechnológus szakon) vagy a pécsi gyógyszerészkaron, illetve a PTE ÁOK-n/GYTK-n végeztek és jelenleg nappali vagy levelező tagozatos PhD hallgatók a PTE ÁOK/GYTK valamely doktori iskolájában.

Az ösztöndíj elnyerésének részletes feltételei:

  • aktív, nappali tagozatos hallgatói vagy PhD (nappali vagy levelező tagozatos) hallgatói jogviszony,
  • megfelelő tájékozottság az egyetemi élet kérdéseiben (mikor, kit kell keresni, hová kell fordulni, mi hol található az egyetemen, a karon stb.),
  • a hallgatókra vonatkozó szabályzatok ismerete,
  • megfelelő kommunikációs készségek,
  • empátia,
  • magyar banknál vezetett bankszámlával rendelkezik.

A peer-jelöltek online adhatják le jelentkezésüket, melyek benyújtási határideje 2023. október 09. 23:59. A pályázati űrlap itt érhető el. Itt egy motivációs levelet is csatolniuk szükséges, bemutatva azt, hogy miért szeretnének részt venni a programban, illetve miért tartják magukat alkalmasnak a feladat ellátására.

A pályázatokról az általános, diákjóléti és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettes által vezetett szakmai bizottság dönt. A pályamunkák elbírálási határideje 2023. október 12. A kiválasztási folyamat részeként az esélyes jelöltek szóban is meghallgatásra kerülnek.

A sikeres jelentkezők elnyerik a Peer Program Ösztöndíjat, melynek összege egy szemeszterre 75 ezer forint, kifizetése tíz hónapon át, havi 15 ezer forint utalásával történik a tárgyhónapot követő hónap 15-ig.

A Peer Programról további információk a program közösségimédia-oldalain érhetők el:

Amennyiben a hallgatóknak olyan jellegű segítségnyújtásra van szükségük, amikor leginkább tanáraik mentorálására szeretnének támaszkodni, ez esetben az alábbi programot ajánljuk figyelmükbe:

PTE Mentorklub

ÁOK hallgatóknak

GYTK hallgatóknak

Dokumentum(ok)