Szimulációs betegek is részt vettek a Gyógyszerészeti Intézet tanulmányi versenyén

2023. december 7.

November 16-án immár 13. alkalommal rendezte meg a Gyógyszerészeti Intézet a végzős gyógyszerészhallgatók számára a „Betegtanácsadás és gyógyszerészi gondozás a gyakorlatban” elnevezésű expediáló és kommunikációs tanulmányi versenyt. A PTE ÁOK Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézetének magyar és angol nyelvű szimulációs betegei idén is részt vettek rajta, és különböző szerepeken keresztül alakítottak kihívást jelentő betegtípusokat, hogy a hallgatók tudásukat és kommunikációjukat próbára téve oldjanak meg különféle helyzeteket. A zsűri - melynek tagja volt dr. Télessy István, dr. Pintér Erika, Hambuchné dr. Kőhalmi Anikó és dr. Kónyi Csongor - egy előzetes pontozólap segítségével értékelte őket a különböző szakmai és kommunikációs szempontok szerint.

Az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet keretében működő Szimulációs Betegprogram (SPP) immár négy éve foglalkozik szimulációs betegekkel a graduális oktatás terén. Az idei versenyre Hambuchné dr. Kőhalmi Anikó, dr. Fekete Judit Diána és Eklicsné dr. Lepenye Katalin készítette fel őket. Az interdiszciplináris tréningek és a szimulációs betegek fejlesztésének legfőbb célja, hogy olyan képességekkel gazdagodjanak, amelyek segítik őket a munkájuk során felmerülő nehéz és váratlan helyzetek kezelésében, továbbá abban, hogy ezeket a kihívásokat könnyedén megoldják. A pozitív visszajelzések alapján az SP Program képzései kivételesen sikeresek.

„Nagy lelkesedéssel várjuk és aktívan keressük más intézetekkel azokat az együttműködéseket, amik tovább gazdagíthatják szimulációs betegeink képzését, mert ezek hozzájárulnak az orvostanhallgatók szélesebb körű és magasabb színvonalú oktatásához” - nyilatkozta dr. Fekete Judit Diána, az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet tudományos munkatársa.

A zsűri a magyar hallgatóknál az első helyezést Varga Viktória Ildikónak ítélte, aki a verseny során először maximális pontszámot kapott, az angol programos hallgatók közül Poormorteza Fateme került ki győztesként.

Az Egészségügyi Nyelvi és Kommunikációs Intézet munkatársai gratulálnak a helyezetteknek és a résztvevőknek, egyben köszönik a Gyógyszerészeti Intézet felkérését.

Fotók: