Nemzetközi Klinikai Vizuális Elektrofiziológiai Társaság 2022 évi konferenciája

2022. szeptember 6.

Beszámoló a Nemzetközi Klinikai Vizuális Elektrofiziológiai Társaság 2022 évi konferenciájáról

 

Az INTERNATIONAL SOCIETY FOR CLINICAL ELECTROPHYSIOLOGY OF VISION (ISCEV) a vizuális elektrodiagnosztikai módszereket (elsősorban elektroretinográfiát és vizuális kiváltott választ) alkalmazó szakorvosokat, kutatókat, mérnököket tömörítő nemzetközi társaság. Éves konferenciájuk a nagy világrészek között vándorol, Európa 3 évente kerül sorra. 2022-ben augusztus 1-7. között került megrendezésre a nagy-britanniai Liverpooli Egyetem szervezésében, az egyetem campus területén (https://iscev-liverpool-2022.co.uk/). Az első két nap hagyományosan egy elméleti és gyakorlati kurzus, mely a vizuális elektrofiziológiai humán és állatkísérletes vonatkozásairól szól, míg a 3-7. nap a tudományos- és klinikai konferencia. A körülbelül fél ezer főt számláló társaság éves eseménye rendhagyó, mert nincsenek párhuzamos szekciók, így a résztvevők a nap során minden előadást hallhatnak, így egy folyamatos diszkusszióra van lehetőség, aminek a lefolytatására általában még a kávészünetek és a szociális programok sem bizonyulnak elegendőnek.

Az Élettani Intézet Humán Elektrofiziológiai és Csecsemő Látásélettani Laborjának oktató-kutatójaként számomra elsősorban a gyermekgyógyászati vizuális diagnosztikával foglalkozó előadások bizonyultak hasznosnak, illetve a mérőberendezések kalibrációjával, és a referencia adatbázisok felállításával kapcsolatos szekciók segítik mindennapi munkámat. A konferencia kiemelt eseménye az un. „Standard szekció”, melynek keretében a klinikumban bevezetendő, vagy már érvényben lévő vizsgálati protokollokat (https://iscev.wildapricot.org/standards) van lehetőség egy nyílt ülés keretében megvitatni, újra gondolni. Szintén tanulságos a rövid klinikai esetek fóruma, ahol 2-3 perces esetbemutatások és -megbeszélések során segíthetik egymás munkáját a résztvevők.  A rendezvény során két poszterszekcióra is sor került, itt mutattam be ’How onset VEP can help in neurosurgical decision-making in infants?’-címmel poszteremet (társszerzők: Gaál Valéria, Radó János, Jandó Gábor). A konferenciának volt egy másik magyar vonatkozású prezentációja is: a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájával együttműködve pályázunk ugyanis, a 2025-ös ISCEV kongresszust hazai rendezésére, ezért a taggyűlésen néhány perces bemutató előadást tartottunk Mirella Barboni és Zobor Ditta kutatótársakkal.

A nem tudományos programok közül figyelemre méltó, hogy a résztvevők ingyen használhatták a campus sportlétesítményeit, így már a kora reggeli órában, pl. az uszodában és a falmászó teremben megkezdődhetett a kapcsolatépítés. Lévén Liverpool a Beatles városa, egy különleges szabadidős program során a Mersley folyón egy vacsorával és Beatles-emlékzenekar koncerttel egybekötött kompúton is részt vehettünk. Nem maradhatott el a nagy múlttal rendelkező ISCEV-Olimpia sem: ez egy mókás sportprogram, ahol Liverpoolban természetesen a football is helyet kapott: az akadályfutás mellett büntetőrúgásban is összemérhették tudásukat a tudósok.

A konferencia fontos hozománya munkacsoportunk számára, hogy a Moorfields Szemklinikával és a Glassgow-i Egyetemmel meglévő kooperációnk mellett, újabb együttműködések is elindultak.

 

Írta Dr. Mikó –Baráth Eszter