Pécs díszpolgára lett dr. Lénárd László

2023. szeptember 4.

Ünnepi közgyűlésen díjazták a város kiválóságait szeptember elsején, Pécs város, valamint a Magyar Felsőoktatás Napján, a Kodály Központban.

„1367. szeptember elsején, ezen a napon írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező levelet, 1994 óta erre a kiemelkedő történelmi pillanatra emlékezünk, azóta ez Pécs Napja” - emlékeztette a jelenlévőket Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere. Beszédében felidézte a város fejlődését meghatározó történelmi pillanatokat. Kiemelte, hogy Pécs egy valóságos, élő, lélegző csoda, melyet az emberek, a pécsiség tesz azzá, ami.

Az elismeréseket a pécsi polgármester, valamint dr. Lovász János, Pécs Megye Jogú Város jegyzője adta át a díjazottaknak.

A „Pécs Város Díszpolgára” kitüntető címet dr. Lénárd László professzor, a Pécsi Tudományegyetem rektor- és professzor emeritusa viselheti az évtizedeken át magas színvonalon végzett orvostudományi-, oktató-kutató- és nevelő munkájáért.

Dr. Lénárd László a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2003 és 2007 között a Pécsi Tudományegyetem rektora volt, elhivatott egyetemi oktató, nemzetközileg kimagasló kutató, a pécsi polgárság elkötelezett közéleti személyisége, a város közösségi feladatok felvállalása iránt elhivatott polgára.

Rendkívüli megtiszteltetés, hogy ebben a korban még emlékeznek rám és megbecsülik a munkámat. Ez nem csak az én munkám, hanem a munkatársaimé, ezért szeretném megköszönni nekik, valamint a családomnak is, hogy mindig támogattak, támogatnak. A családom Erdélyből származik, ez a város befogadott minket, itt nőttem fel, minden követ ismerek a városban, boldog vagyok, hogy itt élhetek! Sokszor hívtak máshová, de mindig visszajöttem, mert visszavágyódtam. Azt kívánom, hogy Pécs ne csak a kultúra és tudomány városa legyen, hanem ipara és kereskedelme is olyan magas szintre jusson vissza, mint amilyen a Zsolnayak korában volt. Vivat, Crescat, Gloriat Pécs, a kultúra és a tudományok városa!” - mondta.

Forrás:

univpecs.com

Fotók:

Hatházi-Müller Andrea