Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

  Az egység összes munkatársa

Dr. Jandó Gábor

Dr. Jandó Gábor

M.D. Ph.D.

egyetemi docens

Élettani Intézet

Telefon: +3630-282-9968

Az alábbi TDK témák témavezetője

Témavezető: Dr. Mikó-Baráth Eszter

Társtémavezető: Dr. Jandó Gábor

A látásfunkciók (elsősorban sztereolátás és látásélesség) érésének viszgálata és csecsemőkortól iskoláskorig történő többlépcsős nyomonkövetése elektrofiziológiai és pszichofizikai módszerekkel, melynek célja a háttérben meghúzódó élettani folyamatok pontos megismerése és az amblyopia megelőzése. Koraszülöttek és érett újszülöttek fejlődési sajátságainak összehasonlítása.

Témavezető: Dr. Cziger-Nemes Vanda

Társtémavezető: Dr. Jandó Gábor

A kor előrehaladtával a látásfunkciók romlanak, nehezebbé válik a tárgyfelismerés, az olvasás, a sporttevékenységek, a vezetés, mindezek jelentős kihatással vannak az életminőségre. Ezek a problémák hatványozottan jelentkeznek neurodegeneratív kórképekben, pl. Alzheimer kór és Parkisnson kór esetében, ahol a kognitív látás domainek szelektíven károsodnak. Ezek kimutatása akár már a folyamat kezdeti, preklinikai stádiumában biomarkerként szolgálhat, mely a korai diagnózisban segíthet. Vizsgálataink során pszichofizikai, EEG és fMRI módszereket alkalmazunk a korai látásfunkció károsodások kimutatására. A mérések az ÁOK Élettani Intézetében és a Pécsi Diagnosztikai Központban zajlanak a Klinikai Központ Neurológiai Klinikával együttműködésben.

Témavezető: Dr. Jandó Gábor

Társtémavezető: Dr. Mikó-Baráth Eszter

A kutatás témája a 3D látás biológiai alapja. Újabb elméletek szerint a binokuláris információt az agy két párhuzamos csatornán, egymástól különböző módon és más funkciók céljára dolgozza fel. Kutatásunkban igyekszünk tetten érni és jellemezni e két mechanizmust. Ehhez trükkös filmszekvenciákkal, ún. dinamikus véletlen pont sztereogrammokkal kiváltott válaszokat mérünk pszichofizikai és elektrofiziológiai (EEG) módszerekkel.

Témavezető: Dr. Jandó Gábor

Társtémavezető: Dr. Fülöp Diána

A 3D-s percepció a vizuális információ központi feldolgozásának egy érzékeny és összetett részét képezi. Célunk a térlátás élettani alapjainak minél részletesebb feltárása vizuális kiváltott válasz (VEP) és funkcionális mágneses rezonancia imaging (fMRI) technikák segítségével, pszichofizikai módszerekkel kiegészítve. A mérések az ÁOK Élettani Intézetében és a Pécsi Diagnosztikai Központban zajlanak fiatal felnőttek bevonásával.

Témavezető: Dr. Cziger-Nemes Vanda

Társtémavezető: Dr. Jandó Gábor

A vizuális memória folyamataiban a szenzoros feldolgozás során keletkező neurális reprezentációkat agyunk kódolja, tárolja, és előhívja. Közismert példa, amikor a fal színéhez függönyt vásárolunk, és emlékezetből választjuk ki az odaillő színárnyalatot. Mivel szavakkal pontosan nem tudjuk definiálni a tárolt információ gyakran pontatlan, és a tárolás sérülékeny, újabb ingerek könnyen megzavarhatják. A vizuális memória mechanizmusait, azok kvalitatív és kvantitatív tulajdonságait pontosan mérhetjük pszichofizikai módszerekkel, illetve a folyamatban résztvevő agyi szubsztrátok megjeleníthetők EEG és fMRI technikák alkalmazásával. A mérések az ÁOK Élettani Intézetében és a Pécsi Diagnosztikai Központban zajlanak

Témavezető: Dr. Mikó-Baráth Eszter

Társtémavezető: Dr. Jandó Gábor

Dinamikus random pont sztereogramok tesztelése a klinikai gyakorlatban, amblyopia (tompalátás) és potenciálisan amblyopiához vezető szemészeti rendellenességek szűrése óvodás és kisiskolás korú gyermekek körében. Táblagép alapú látásélesség és térlátás-vizsgálat protokoll kidolgozása.

Témavezető: Dr. Jandó Gábor

Társtémavezető: Dr. Buzás Péter

A projekt célja olyan küklopszi, anaglyph random pont szereogram ingerek kifejlesztése, melyek nem igénylik a monitor színkalibrációját vagy illesztését az alkalmazott szinszűrőkhöz,  de alkalmasak mind humán, mind pedig macska binokuláris információ feldolgozó rendszerének objektív vizsgálatára. 

Témavezető: Dr. Jandó Gábor

Társtémavezető: Radó János

A független komponens analízis (independent conponent analysis (ICA)) egy hatékony mesterséges intelligencia módszernek tűnik, mely alkalmas egymástól független nem gaussi jelek vak szeparálására. A projekt célja, hogy megvizsgáljuk ennek a módszernek az alkalmazhatóságát EEG-ben megjelenő vizuális kiváltott válaszok vizsgálatára, a jel zaj viszony és/vagy információ tartalom változására. A projektbe elsősorban matematika és programozás iránt érdeklődő hallgatókat várunk.

Témavezető: Dr. Jandó Gábor

Társtémavezető: Dr. Cziger-Nemes Vanda

A térlátást potenciálisan érintő szemészeti megbetegedések (albinizmus, amblyopia, retinitis pigmentosa) vizsgálatát tervezzük pszichofizikai, elektrofiziológiai (EEG) és agyi képalkotó módszerekkel.  A mérések az ÁOK Élettani Intézetében és a Pécsi Diagnosztikai Központban zajlanak az ÁOK Szemészeti Klinikával együttműködésben, gyermekek és fiatal felnőttek bevonásával.

Témavezető: Dr. Buzás Péter

Társtémavezető: Dr. Jandó Gábor

A kutatás témája a 3D látás biológiai alapja. Újabb elméletek szerint a binokuláris információt az agy két párhuzamos csatornán dolgozza fel, melyekben a szín információnak eltérő szerepe van. Kutatásunkban igyekszünk tetten érni és jellemezni e két mechanizmust. Ehhez trükkös filmszekvenciákkal, ún. dinamikus véletlen pont sztereogrammokkal kiváltott válaszokat mérünk pszichofizikai, elektrofiziológiai (EEG) és funkcionális képalkotó (fMRI) módszerekkel.