A hipertóniáról a Kossuth Rádióban

2022. május 25.

A magas vérnyomás betegséget csendes gyilkosnak is nevezik, mivel sokáig nem ad tüneteket, vagy csak nagyon enyhéket, amikről nem is vesz tudomást a beteg. Ma már egyre fiatalabbaknál diagnosztizálják, az összlakosság több mint 40 százaléka érintett, sőt, 60 év felett még többen, így népbetegségről

A genetikai, hajlamosító faktorok mellett kialakulásában komoly szerepe van az életmódnak is: az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak, a fűszeres, sós táplálkozásnak és a kezeletlen stressznek. A legtöbb ember nehezen változtat a rossz szokásain, inkább a gyógyszert szedi be, holott rendszeres odafigyeléssel az akár elhagyható is lenne – nyilatkozta a Kossuth Rádió „Felfedező az egészségről” című műsorában május 24-én dr. Princz János háziorvos, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke.

A tartósan fennálló, kezeletlen magas vérnyomás következtében és szövődményeként az érfal megvastagodik és megmerevedik, illetve elmeszesedik. A merev erek a hirtelen megemelkedő nyomás hatására meg is repedhetnek a test több pontján. A szövődményekről, a kezelési lehetőségekről és a szakterület kutatásáról is beszélt az adásban dr. Kovács Tibor, a Pécsi Tudományegyetem 2-es számú Belgyógyászati Klinika Nephrológiai és Diabetológiai Centrumának egyetemi tanára.

A műsor itt hallgatható meg:

Mediaklikk.hu

Fotó:

Pixabay.com