Az ételeket nyáron jobban kell sózni - dr. Wittmann István tanácsai

2023. július 17.

Az elmúlt hetekben több életveszélyes állapotban lévő beteg került a PTE Klinikai Központ II. számú Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrumba alacsony nátriumszint miatt. A nagy melegben a fokozott verítékezés nemcsak víz-, de nátriumveszteséggel is jár, és ha nem pótoljuk a folyadékot és a nátriumot, az az életet veszélyeztető ritmuszavarokhoz vezethet. Dr. Wittmann István professzor, a klinika igazgatója az univpecs.com-nak nyilatkozott erről.

Mint mondta, az alacsony nátriumszintnek nincsenek specifikus tünetei, általános rosszullét, alacsony vérnyomás, gyengeség, kedvetlenség fordul elő. Nehéz felismerni, de gondolhatunk rá. Ha valaki a szabadban dolgozik, akkor akár 4-5 liter folyadékra is szüksége lehet ahhoz, hogy a folyadékot pótolja, és ilyenkor sóra is szüksége van. A megelőzéshez elég, ha a szokásosnál bővebben sózzuk meg az ételt.

Dr. Wittmann István szerint ha valaki alacsony nátriumszinttel kerül be a klinikára, akkor ellátásához a legnagyobb óvatosság szükséges, a folyamatot ugyanis csak nagyon lassan szabad megfordítani. A gyors pótlás visszafordíthatatlan, súlyos szövődményekkel járó, központi idegrendszeri károsodást okozhat.

Az interjúból az is kiderül, hogy ősztől tavaszig az az optimális, ha nagyon kevés sót viszünk be a szervezetünkbe. Ha azonban a hőmérséklet magasabb 24-25 Celsius-foknál, akkor megfordul a tendencia, ezért jobban kell sózni az ételeket. A hőmérséklethez is adaptálnunk kell tehát a sófogyasztásunkat, ez is a tudatos életvitel része kell, hogy legyen.

Forrás:

univpecs.com

Fotó:

pixabay.com