A pécsi szakemberek összefüggést találtak a diabétesz és a daganatos betegségek között

2024. május 23.

Országos kutatást végeztek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum munkatársai, ami áttörést hozott a betegségek kialakulásának összefüggésében. Vizsgálataik alapján a 2-es típus cukorbetegség megnöveli nemcsak a szív-érrendszeri- és a vesebetegség, hanem a daganatos betegség kialakulásának a kockázatát is.

A Magyar Diabetes Társaság napokban megjelent közleményében arról tájékoztatott, hogy az egész országra kiterjedő vizsgálatukban az évente újonnan felfedezett, 50 ezer 2-es típusú cukorbeteget a 7 millió nem cukorbeteggel vetették össze, és azt találták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem diabéteszesekkel összevetve.

A kutatás munkacsoportjának a vezetője, dr. Wittmann István professzor szerint különösen figyelemre méltó volt, hogy a cukorbetegek csoportjában, a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség, mint az idősekében.

A legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák esetében volt megfigyelhető (17,43-szeres, 8,81-szeres, illetve 6,67-szeres). A daganat előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány” – hangsúlyozta a professzor.

Az egyik legfontosabb megállapításnak az bizonyult, hogy a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatszűrés, vagyis a fiatalabb, 2-es típusú cukorbetegek esetében, különösen a cukorbetegség felfedezése után, főként a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése fontos, ugyanakkor más daganatféleségek keresésének is lehet jelentősége. Mint tudjuk, az időben felfedezett elváltozás nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen.

Forrás:

PTE