Sokat javultak a tüdőrákosok túlélési esélyei

2022. március 3.

Hazánkban kiemelkedően magas a daganatos megbetegedések száma, a tüdőrákos betegek túlélési esélyei viszont jelentősen javultak – mondta Polonyi Zoltán, az MSD Pharma Hungary Kft. kommunikációs és kormányzati kapcsolatainak vezetője a témában rendezett webináriumon. Az MSD legfrissebb kutatásában 42 ezer tüdőrákos beteg adatait elemezték, és ez alapján a tíz évvel korábbi számokhoz képest közel 70 százalékos javulást mutatnak a betegek túlélési esélyei – írja a Dunántúli Napló.

A Magyar Rákellenes Liga összesített adatai szerint hazánkban minden negyedik ember daganatos betegség miatt veszíti életét. A statisztikák alapján hazánkban százezer férfi közül 101-nél diagnosztizálnak tüdőrákot, míg a nőknél ez a szám 71. Regionális szinten óriási eltérések vannak az ország egyes részei között, amíg a fővárosban 128, addig Baranya megyében 90 tüdőrákhoz köthető haláleset jut százezer főre. Polonyi Zoltán elmondta, hogy az elmúlt években 64 százalékosra nőtt a túlélési esélyük azoknak a tüdőrákos betegeknek, akiknél időben felfedezték a kórt és műtétileg eltávolították a daganatot. Abban az esetben azonban, ha a diagnózis túl későn érkezik a műtéti beavatkozáshoz, a túlélés esélye 8 százalékra csökken. A szakemberek szerint ötven év felett érdemes kétévente CT-s vizsgálatot végeztetni, a hiedelmekkel ellentétben ugyanis tüdőröntgennel nem előzhető meg a probléma, hiszen ha a rák már látszik a felvételen, ott már nagyon nagy a baj.

Erre hívta fel a figyelmet dr. Szántó Zalán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sebészeti Klinikájának egyetemi docense, osztályvezetője is, aki egy mobiltelefonos alkalmazást is készített, ami egy pár perces teszt kitöltése után kiszámítja, mennyire vagyunk veszélyeztetettek. A „Lungscreen” nevű applikáció kitöltése nemcsak azt mutatja meg, hogy mekkora a rizikója a tüdőráknak, hanem amennyiben megállapítja, hogy veszélyeztetettek vagyunk, egészségügyi tanácsot és útmutatást is nyújt a szükséges teendőkről és az elvégzendő vizsgálatokról.

„Az applikáció azért született, hogy mindenki saját maga fel tudja mérni a rizikót és amennyiben veszélyeztetett, minél előbb segítséget találjon” – nyilatkozta dr. Szabó Zalán.

Forrás:

Dunántúli Napló