369 szervátültetést végeztek 2022-ben Magyarországon

2023. január 17.

Tavaly 369 szervátültetést végeztek Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban, 313 esetben elhunyt donorból és 56 esetben élő donorból eltávolított szervvel - derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat Transzplantációs Igazgatóságának január 16-ai, MTI-hez eljuttatott közleményéből.

A transzplantációs várólistán tavaly 1764 beteg fordult meg, 451 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1255 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A transzplantált betegek várakozási ideje a májátültetés esetében volt a legrövidebb.

Az összegzés szerint a 369 szervátültetésből 246 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján végezték, 94 esetben elhunyt, 40 esetben élő donorból származó vesével. A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 29 elhunyt donoros és öt élő donoros veseműtét volt. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának Transzplantációs Osztályán 43, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinikájának Transzplantációs Osztályán 35 vesetranszplantációt végeztek tavaly. 

Szívátültetést 40 alkalommal hajtottak végre a két hazai szívtranszplantációs központban: 33 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, hetet pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. 

Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján 12 tüdőátültetést végeztek tavaly, míg két-két esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen. 

Májtranszplantációra 67 esetben került sor. A tájékoztatás szerint az OVSZ tavaly 192 donorjelentést fogadott 49 kórházból, végül 122 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 42 kórházban. Agyhalottból 373 szervet, élő donorból pedig 56 szervet távolítottak el transzplantációs céllal.

Az Eurotransplant együttműködésben 69 külföldi donorszerv beültetése történt meg Magyarországon, ezek közül 43 vese, 17 máj és 9 szív volt. A hazai szervátültetések 22 százaléka külföldi szervvel történt. Magyarországon 2022-ben ismét emelkedni kezdett a szervdonációs és ennek következtében a szervtranszplantációs aktivitás is, ami a koronavírus-járvány miatt korlátozott volt világszerte. Az első hazai szervátültetés 60. jubileumi évében rekordszámú, 56 élő donoros veseátültetés történt Magyarországon.

Forrás: 

MTI

Fotó:

Pixabay.com


KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK: