Nemzetközi összefogás a tüdőrákszűrés fellendítésére Európában

2023. április 18.

Az európai rákellenes terv keretében úttörő, új EU4Health (EU az Egészségért) projekt indult, ami Európa-szerte megkönnyíti a tüdőrákszűrési programok végrehajtását. A SOLACEprojekt arra törekszik, hogy a szűrés akadályait minimalizálja, biztosítsa a szűrések könnyű hozzáférhetőségét minden ember számára, társadalmi és gazdasági helyzettől függetlenül.

A SOLACE az Európai Orvosbiológiai Képalkotó Kutatóintézet (EIBIR) által koordinált EU4Health program keretében finanszírozott uniós projekt. A SOLACE konzorcium 34 szervezetet foglal magában, amelyek akadémiai és kutatóintézeteket, egyetemi kórházakat, nemzeti egészségügyi hatóságokat, betegeket és egészségügyi szakembereket képviselő szervezeteket és szövetségeket képviselnek. A következő 36 hónapban a konzorcium legalább 10 tüdőrákszűrési programban vesz részt Európa-szerte.

A tüdőrák a rák okozta elhalálozás vezető oka. Mint minden daganat esetében, a túlélési arány sokkal magasabb, ha korán felismerik. Az alacsony dózisú computer tomográfiás vizsgálat (LDCT) biztonságos, egyszerű és hatékony módja a tüdőrák szűrésének. Az USA-ban és Európában végzett számos vizsgálat kimutatta, hogy az LDCT, ha hatékonyan alkalmazzák, 20%-kal csökkentheti a tüdőrák okozta halálesetek számát. Az új uniós rákszűrési ajánlás arra ösztönzi a tagállamokat, hogy vizsgálják meg az LDCT megvalósíthatóságát és hatékonyságát a tüdőrák szempontjából magas kockázatnak kitett személyek szűrésére. Az EU által finanszírozott SOLACE projekt támogatja a tagállamokat a végrehajtásban, és személyre szabott eszköztárat biztosít a nemzeti és regionális központok számára a tüdőrákszűrési programok Európa-szerte történő végrehajtásának megkönnyítéséhez, különös tekintettel azokra a csoportokra, amik az egészségügyi egyenlőtlenségek miatt nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

"A SOLACE átfogó iránymutatást nyújt a tüdőrákszűrési programok elindításához, a legmodernebb minőséggel és magas részvételi aránnyal. Így elkerülhetők a jellemző hibák és növelhető a várható élettartam"

fogalmaz Hans-Ulrich Kauczor, a SOLACE projekt tudományos koordinátora.

Számos oka van annak, hogy a veszélyeztetett személyek nem férnek hozzá a tüdőrákszűréshez. Ez gyakran a hátrányos helyzetű és kiszolgáltatott közösségekkel fennálló történelmi egyenlőtlenségekre vezethető vissza. Az olyan tényezők, mint a dohányzás, gyakoribbak lehetnek ezekben a csoportokban, tovább növelve a tüdőrák kockázatát.

Ivica Belina, az Európai Tüdőalapítvány horvátországi tüdőrákos betegek tanácsadó csoportjának tagja elmondta:

"A tüdőrák egyik fő problémája a megbélyegzés. Társadalmi szempontból meg kell változtatnunk a tüdőrákban szenvedőkhöz való viszonyunkat. A SOLACE projekt valóban megváltoztathatja ezt, és megszüntetheti a betegek megbélyegzését."

A SOLACE-nak számos tényezőt kell figyelembe vennie annak érdekében, hogy megkönnyítse a tüdőrákszűrési program végrehajtását az EU 27 országában. Az első kísérleti programok 10 uniós országban zajlanak majd. Ezek közül sok távoli közösségeket fog szolgálni, amelyek a kórháztól való távolságuk miatt külön kihívásokat jelentenek. A projekt részeként a SOLACE egyik megközelítése a szállítás, vagy a mobil szűrőegységek biztosítása.

A projektet a SOLACE konzorcium valósítja meg az Európai Radiológiai Társaság és az Európai Légzőszervi Társaság által kijelölt szakértők tudományos vezetésével. A betegek által vezetett szervezetek, az Európai Tüdőalapítvány és a Lung Cancer Europe a betegek szemszögéből fognak ehhez hozzájárulni.

Marie-Pierre Revel, az Assistance Publique des Hôpitaux de Paris (APHP) munkatársa, aki a nők szűrésekben való részvételére összpontosító, kísérleti tanulmányt vezeti, leírja, hogy egy franciaországi program különféle módszereket fog használni, beleértve a "médiamegjelenéseket, a helyi újságokat és szórólapokat, amelyeket az emlőrákszűrésre szóló meghívó levelekkel együtt küldenek", hogy kifejezetten ösztönözzék a nőket a tüdőrákszűrésre.

„Magyarországon három központban, a Pécsi Tudományegyetem mellett a Debreceni Egyetemen és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben indulhatnak meg vizsgálatok. Pécsett az elkövetkező két évben a pályázat keretein belül 800 alacsony dózisú CT-vizsgálat elvégzésére nyílik lehetőség”

– nyilatkozta dr. Szántó Zalán egyetemi docens, a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának osztályvezetője, a projekt pécsi szakmai vezetője.

Hosszú távon a projekt értékes ismeretekkel szolgál majd arról, hogyan lehet a legjobban megvalósítani a tüdőrák költséghatékony szűrőprogramját, és milyen technikákat lehet alkalmazni a különösen magas kockázatnak kitett csoportok elérésére. Ez biztosítani fogja, hogy azok, akiknél a tüdőrák kockázata a legnagyobb, hozzáférjenek az igényeiknek megfelelő, magas színvonalú szűréshez. A SOLACE projekt hivatalosan 2023. április 1-jén indult, és 3 évig tart.

A projekt honlapja: 

solacelung.eu

Háttérinformációk a tüdőrákszűrésről:

europeanlung.org

Forrás:

PTE

Fotó:

PTE