Együtt mozog a sebészeti robottal a Klinikai Központ legújabb speciális műtőasztala

2023. augusztus 30.

A közelmúltban üzemelték be az országban elsőként, és már számos beavatkozásnál használták is a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Sebészeti Osztályán azt a speciális műtőasztalt, amely a tavaly ősszel átadott DaVinci Xi sebészeti robot egy rendkívül hasznos kiegészítője. A műtőasztal ugyanis képes együtt mozogni a robottal, megkönnyítve így a műtétek elvégzését, egyúttal lerövidítve az adott beavatkozás idejét.

Mint ismert, tavaly szeptemberben mutatták be a PTE KK Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt a DaVinci Xi sebészeti robotot, amellyel azóta mintegy kétszáz beavatkozást végeztek el Pécsett sikerrel, többek között nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, valamint az országban egyedüliként mellkassebészeti és fül-orr-gégészeti, fej-nyaksebészeti területen.

A közelmúltban pedig megérkezett a sebészeti robothoz hasonlóan „Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközpályázatból” (RRF) beszerzett, mintegy 90 millió forint értékű speciális műtőasztal is, amely integrálható a sebészeti robotrendszerhez. Az összeköttetést, integrálást a szakemberek augusztus közepén elvégezték, így immár együtt tud mozogni a sebészeti robot a műtőasztallal, és így közvetve a rajta fekvő operálandó beteggel - derült ki a Pécsi Tudományegyetem legfrissebb közleményéből.

Ez a fajta ultramodern technológia megkönnyíti az aprólékos sebészeti beavatkozások elvégzését, amely igen hasznos a betegek számára, ugyanis rövidül a beavatkozás időtartama, vagyis kevesebb ideig kell altatásban tartani a beteget. 

„A robotsebészeti vizsgát sikerrel abszolvált kollégák tavaly szeptember óta folyamatosan műtenek a robottal, és igyekeznek a lehető legjobban kihasználni, hogy egy csúcstechnológiás egészségügyi berendezés van a birtokunkban” – mondta el Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke. „Az pedig külön öröm és büszkeség a számunkra, hogy az országban elsőként használhatjuk ezt a speciális műtőasztalt”.

„Ez a műtőasztal komoly szakmai segítséget jelent, ugyanis lehetővé teszi, hogy a műtétek alatt a robotkarok eltávolítása nélkül, a műtőasztalt a robottal és a beteggel együtt, összhangban tudjuk mozgatni. Ennek eredményeképpen a különböző műtéti területek biztonságosabban és gyorsabban elérhetővé válnak” – tette hozzá Papp András, a PTE KK Robotsebészeti Munkacsoportjának szakmai vezetője, aki számos robotsebészeti beavatkozásnak volt a vezetője az elmúlt időszakban Pécsett.

A robotsebészeti beavatkozások tehát folytatódnak Baranya vármegye székhelyén, az eddigieknél is magasabb színvonalon, ultramodern körülmények között. Ráadásul a sebészeti robot és a speciális műtőasztal nemcsak a gyógyítást szolgálja, hanem a Pécsi Tudományegyetemen zajló orvosképzést is. A leendő orvosok ugyanis a műtétet végző szakemberek mellett, közvetlen közelről sajátíthatják el a legmodernebb sebészeti technikákat, vagyis a jövő gyógyítását.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs