Emléklapokat és oktatói díjakat is átadtak a 30. Pécsi oktató családorvosok találkozóján

2023. március 6.

Jó hangulatban, sok családorvos jelenlétében zajlott a március 3-án és 4-én rendezett, immár 30. Pécsi oktató családorvos találkozó, melyen dr. Komócsi András professzor, a Pécsi Tudományegyetem tudományos rektorhelyettese, dr. Nyitrai Miklós professzor, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke is köszöntötte az ünneplőket.

Az előadások sorában elsőként dr. Nagy Lajos emeritus professzor beszélt az Alapellátási Intézet megalakulásáról és az első 20 évről, őt dr. Balogh Sándor emeritus professzor követte, aki a hagyományok folytatásáról és az átalakulás fázisairól szólt, majd az intézet jelenlegi igazgatója, dr. Csikós Ágnes egyetemi docens ismertette a jelen és a jövő feladatait, az innovatív útkeresés lehetőségeit.

„Arra vagyok a legbüszkébb, hogy az elmúlt hat évben, amióta vezetem az intézetet, oktatói bázisunkat sikerült megerősítenünk, fiatal kollégákkal bővítenünk. Ez nagyon fontos volt egyrészt a megnövekedett hallgatói létszám, másrészt a fiatalos szemlélet miatt is. Új megközelítési módokkal, technikákkal bővült az oktatásunk, ezáltal a hallgatói igényeknek is jobban megfelelhetünk, szemináriumok, gyakorlatok formájában, kis csoportokban tudjuk képezni őket. Ez az orvoskar elvárása is. Örülök annak is, hogy kutatási programjaink is bővültek, bekapcsolódtunk Erasmusos és Európai Uniós projektekbe, és ezeknek az eredményei már most láthatóak. A kutatási bázisunk és a témáink is szélesedtek, több kolléga szerzett tudományos fokozatot”

- nyilatkozta dr. Csikós Ágnes.

Hangsúlyozta, hogy az alapellátás területén is sok olyan téma van, amelyeket fontos vizsgálni, mert a tudományos igényű munkák a szakmapolitikai döntéshozatalban is segítségül szolgálhatnak. Ilyen a palliatív orvoslás vagy a demencia területe, de az oktatástechnika területén is közösen dolgoznak hat európai országgal.

Kiemelte, hogy több intézettel is szorosabbra fűzték az együttműködésüket, és több olyan projektet tudtak indítani - ilyen a Szinergia is -,  amelyek a kommunikáció gyakorlati oktatásának a fejlesztését tűzték célul. Közösen gondolkodnak és dolgoznak a Magatartástudományi Intézettel, a Nyelvi és Kommunikációs Intézettel, és már több mint harminc munkatárs vesz részt a képzés oktatásában, az orvosok mellett pszichológusok, szociológusok is.

„Nagyon hiszek a multidiszciplináris szemléletben, úgy vélem, ez az oktatásban is megvalósítható. Sokat tanulunk egymástól ebben az innovatív megközelítésben”

- tette hozzá.

Fontosnak tartotta elmondani, hogy szakterületüket az oktatáson keresztül vihetik még közelebb a hallgatókhoz. A családorvostan tantárgy keretében az első előadást magyar nyelven dr. Madaras Krisztina, az Alapellátási Intézet intézeti orvosa tartja, aki a saját praxisát, a hétköznapjait mutatja be. Elmeséli, hogyan tud orvosként és oktatóként is helytállni háromgyermekes családanyaként, azaz miként lehet a családorvoslásra karrierlehetőségként is tekinteni. Az Alapellátási Intézethez több pozitív visszajelzés is érkezett már ennek hatásáról, így meggyőződhettek arról, hogy az ilyen típusú előadások komoly motivációs erővel bírnak. 

Az ünnepségen átadták a jubileumi oktató családorvos emléklapokat, és az egyéb oktatói díjakat is.

Több mint 20 éve oktató családorvosok:

Dr. Benczenleitner Éva, dr. Dalnoki Jenő, dr. Gonda Mária, dr. Kárpáti Eszter, dr. Kisegyházi Attila, dr. Kiss Erika Mária, dr. Kovács Teodóra, dr. Kováts György, dr. Mészáros Zsuzsanna, dr. Nagy Andrea, dr. Oberling János, dr. Palaczk Ilona, dr. Pap Mária Zsuzsanna, dr. Princz János, id. dr. Prugberger László, dr. Rinfel József, dr. Sirák András, dr. Szabó György, dr. Szabó János, dr. Tihanyi Margit, dr. Trompos Katalin, dr. Veres Andrea

Több éve oktató és új családorvosok:

Dr. Babocsay Eszter, dr. Balatoni Piroska, dr. Bálint Orsolya, dr. Barta Zita, dr. Belák Máté, dr. Boros Berta, dr. Czuczor Judit, dr. Emődi-Kovács Éva, dr. Fogarasy Anita, dr. Gallovich Éva, dr. Gregus Judit, dr. Heim Szilvia, dr. Herr Henrietta, dr. Horváth István Péter, dr. Juhász Julianna, dr. Juhász Szilvia, dr. Juni Eszter, dr. Hertelendy László, dr. Kálmán Eszter Anikó, Wartáné dr. Kis Andrea, dr. Kiss Andrea, dr. Kis Zsolt, dr. Kovács László, dr. Madaras Krisztina, dr. Mántó István, dr. Menyhárt Miklós, dr. Mihályfalvi Zita, dr. Motyovszky Anikó, dr. Németh Dóra Katalin, dr. Pál Attila, dr. Pap Gábor Péter, dr. Papp Zoltán, dr. Pátri László, dr. Práger Péter Andor, dr. Prugberger László, dr. Rácz Gábor, dr. Sándor György, dr. Sas Yvette, dr. Savanya Márta, dr. Serény Géza, dr. Springó Zsolt, dr. Szabados Ibolya, dr. Szabó Gábor, dr. Szántó Mónika, dr. Szőke Beáta, dr. Tóth Gábor István, dr. Várkonyi Zoltán, dr. Vass Éva, dr. Wittmann Károly

A graduális oktatásban évek óta kiemelt szerepet vállaló kollégák:

Dr. Ruzsa Beáta, Csontosné dr. Steiner Viktória, dr. Hollósy Diána, dr. Szebeni Zsolt, dr. Várnai Réka, dr. Radványi Ildikó, dr. Frank Nóra, dr. Bellyiné dr. Pozsgai Éva, Busa Csilla

A szakdolgozatok elkészítésében konzulens kollégák:

Dr. Jóbi Anikó, dr. Rinfel József, dr. Mihályfalvi Zita, dr. Szabó János, dr. Balogh Sándor, dr. Csikós Ágnes, Busa Csilla, dr. Bellyeiné dr. Pozsgai Éva

Az Év tutora díjat dr. Fogarasy Anita és dr. Rinfel József vehette át.

A kétnapos ünnepség során bemutatkoztak az Alapellátási Intézet Tanszékei, és szó esett a képzéssel kapcsolatos, jövőbeni teendőkről is.

Az UnivTV videója a találkozóról itt látható:

https://www.youtube.com/watch?v=4zdyaFk0ysQ

Galéria:

Verébi Dávid