Új pszichiátriai gondozót adtak át a PTE Klinikai Központjában

2024. február 15.

Valamivel több mint félmilliárd forintból készült el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának pszichiátriai és addiktológiai gondozója és rendelője, amit február 14-én adtak át. A Rehabilitációs Központra épített új szinten, a több mint 300 négyzetméteres klinikai részlegen többek között a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben szenvedőket segítik a gyógyulásban, életkörülményeik javításában.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásában, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló projekt során országosan 34 pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg, összesen 4,724 milliárd forint európai uniós támogatásból. A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai, illetve az addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak, a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakemberek számára az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést, a projekt megvalósítása során biztosított térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának pszichiátriai és addiktológiai gondozója és rendelője a Nyár utcai telephelyről költözhet át a Rákóczi út 2-es szám alatti telephelyen kialakított új épületrészbe. Éves szinten több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el az új gondozóban, ahova Baranya vármegye bármely településéről érkezhetnek páciensek. Az új részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás segíti a betegek kezelését.

Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a skizofrénia, a depresszió vagy a demencia emberek százezreit érintik. A statisztikák szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben, ezért fontos hazánkban a gondozói hálózat egyenlőtlenségeinek javítása. Ez a projekt – ami a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg – ebben mérföldkőnek tekinthető.

Az UnivTV videója a témában itt látható:

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs