Urológiai Klinika

Bemutatkozás

A pécsi Urológiai Klinikát 1952. január 1-jével alapították, ezzel egész Európában az ötödikként létesített önálló urológiai klinika volt, első vezetője Huth Tivadar tanszékvezető docens volt. Mai helyén, a pécsi belváros központi részén, a Munkácsy M. u. 2. szám alatt 1953. augusztus 1-én kezdte meg működését. Az elmúlt évtizedekben a Klinika infrastruktúrája többször jelentős felújításon esett át.

Megközelítés:

A Klinika központi elhelyezkedése miatt a pécsiek számára könnyen elérhető. Betegeink ellátása munkaidőben, előzetes időpont egyeztetés és előjegyzés alapján történik. Sürgős esetek tekintetében a Klinika 24 órás ügyeleti ellátást biztosít, ehhez beutaló, illetve előjegyzés nem szükséges. A Klinika nem rendelkezik betegek számára elérhető saját parkolóval, autóval érkező pácienseknek elsősorban a környező utcákban, mélygarázsban, vagy parkolókban történő megállást ajánljuk.

Oktatás és Kutatás:

A PTE KK urológiai Klinikán kiemelt jelentősége van az oktatómunkának. A Klinika orvosai az orvostanhallgatók graduális urológia oktatása mellett az Gyógyszerésztudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, és a Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola képzésében is részt vállalnak. A PTE ÁOK-hoz tartozó grémiumban található kórházak szakorvosjelöltjeit szakmai gyakorlatuk során képzi. Mindezek mellett a Klinika nevéhez fűződik több, rendszeresen megszervezett továbbképző tanfolyam is.

Az Urológiai Klinikán a kutatás fő iránya az utóbbi években vesedaganatok molekuláris onkológiai vizsgálata volt. Számos nemzetközi, impaktfaktoros tudományos közlemény és PhD doktori munka született ebben a témában. Ez mellett kutatás folyik a neuro-urológia, a prosztatarák, a péniszdaganatok, a radikális kismedencei műtétek, illetve sebészi szimulációs eszközök fejlesztése terén.

Munkatársainkról:

Klinikánkon jelenleg 17 urológus szakorvos és 6 szakorvosjelölt tevékenykedik. Szakorvosaink többsége saját szakterületén országosan, vagy nemzetközileg kiemelkedő szakmai és tudományos képzettséggel bír, és folyamatosan vesz rész továbbképzéseken. Munkatársaink közül kilencen rendelkeznek PhD tudományos fokozattal.

Klinikánk korábbi, valamint jelenlegi vezetői és munkatársai a magyar urológia fejlődését meghatározó, tapasztalt, iskolateremtő egyéniségek. A létrehozott szakmai és szellemi érték megőrzését és továbbadását tekintjük fő feladatunknak. Célunk a színvonalas gyógyító, oktató és kutató munka fenntartása, hiszen e tevékenységeink fő haszonélvezői a betegek.

 

 

 

 

http://www.aok.pte.hu/docs/urolo/file/tanusitvany_HUN.pdf