Urológiai Klinika

Bemutatkozás

A pécsi Urológiai Klinikát 1952. január 1-jével alapították, ezzel egész Európában az ötödikként létesített önálló urológiai klinika volt, első vezetője Huth Tivadar tanszékvezető docens volt. Mai helyén, a pécsi belváros központi részén, a Munkácsy M. u. 2. szám alatt 1953. augusztus 1-én kezdte meg működését. Az elmúlt évtizedekben a Klinika infrastruktúrája többször jelentős felújításon esett át.

Megközelítés:

A Klinika központi elhelyezkedése miatt a pécsiek számára könnyen elérhető. Betegeink ellátása munkaidőben, előzetes időpont egyeztetés és előjegyzés alapján történik. Sürgős esetek tekintetében a Klinika 24 órás ügyeleti ellátást biztosít, ehhez beutaló, illetve előjegyzés nem szükséges. A Klinika nem rendelkezik betegek számára elérhető saját parkolóval, autóval érkező pácienseknek elsősorban a környező utcákban, mélygarázsban, vagy parkolókban történő megállást ajánljuk.

Oktatás és Kutatás:

A PTE KK urológiai Klinikán kiemelt jelentősége van az oktatómunkának. A Klinika orvosai az orvostanhallgatók graduális urológia oktatása mellett az Gyógyszerésztudományi Kar, az Egészségtudományi Kar, és a Szociális és Egészségügyi Szakképző Iskola képzésében is részt vállalnak. A PTE ÁOK-hoz tartozó grémiumban található kórházak szakorvosjelöltjeit szakmai gyakorlatuk során képzi. Mindezek mellett a Klinika nevéhez fűződik több, rendszeresen megszervezett továbbképző tanfolyam is.

Az Urológiai Klinikán a kutatás fő iránya az utóbbi években vesedaganatok molekuláris onkológiai vizsgálata volt. Számos nemzetközi, impaktfaktoros tudományos közlemény és PhD doktori munka született ebben a témában. Ez mellett kutatás folyik a neuro-urológia, a prosztatarák, a péniszdaganatok, a radikális kismedencei műtétek, illetve sebészi szimulációs eszközök fejlesztése terén.

Munkatársainkról:

Klinikánkon jelenleg 16 urológus szakorvos és 7 szakorvosjelölt tevékenykedik. Szakorvosaink többsége saját szakterületén országosan, vagy nemzetközileg kiemelkedő szakmai és tudományos képzettséggel bír, és folyamatosan vesz rész továbbképzéseken. Munkatársaink közül kilencen rendelkeznek PhD tudományos fokozattal.

 

 

 

 

http://www.aok.pte.hu/docs/urolo/file/tanusitvany_HUN.pdf