Betegellátás

A Klinika jelenleg 63 aktív ággyal üzemel, évente több ezer fekvőbeteg ellátása történik, ezzel magyarország egyik legnagyobb betegforgalmat bonyolító egyetemi klinikája.

Három műtőhelysége közül egy nyílt- és laparoszkópos műtétek, egy alsó húgyúti endoszkópos beavatkozások, egy pedig felső húgyúti endoszkópos beavatkozások végzéséhez került kialakításra. Az Urológiai Klinika kiemelkedő technikai felszereltséggel bír: modern alsó- és felső húgyúti endoszkópos eszközök, 3 dimenziós HD laparoszkópos torony, lézersebészeti eszközök, Röntgen képerősítő berendezés, modern, laparoszkópos eljárások során is használható ultrahang berendezés, intraoperatív gamma-kamera, illetve a legkorszerűbb mikrosebészeti műtéti kezeléshez elengedhetetlen operációs mikroszkóp is rendelkezésre áll. Évente körülbelül 4000 műtéti beavatkozást végzünk, a hozzánk forduló betegek számának emelkedése miatt ez a szám folyamatosan nő.

Nagy forgalmú járóbeteg ambulanciánkon összesen 5 rendelőben folyik az urológiai és uro-onkológiai és andrológiai betegek ellátása, évente csaknem 20000 beteglátogatás történik. A Klinika a térségben 24 órás ambuláns ügyeleti szolgálatot lát el.

A pécsi Urológiai Klinika Magyarország kiemelkedő vesesebészeti központja. Vesedaganatos betegek laparoszkópos szervmegtartó műtéteinek végzésében úttörő munkát végzett az elmúlt évtizedekben, amik a mai napig az országban itt történnek a legnagyobb számban.

A heredaganatos betegek komplex ellátása Pécsett került első alkalommal megszervezésre az 1980-as években, ebben a pécsi Klinika mindmáig vezető szerepet játszik. Magyarország számos pontjáról érkeznek betegek áttétes heredaganat betegség műtéti kezelése céljából, amit Klinikánkon nagy számban végzünk, döntő többségében laparoszkópos technikával.

A húgyhólyag rosszindulatú daganata miatt elvégzett radikális kismedencei műtétek számában a pécsi Klinika országos viszonylatban az egyik vezető intézménynek számít. Műtéteink során a vizelet elterelés céljából legtöbbször Bricker-szerinti sztómaképzést, vagy orthotop hólyapótlást végzünk. Az elmúlt években a radikális cisztektómián átesett betegek gyorsabb felépülésének céljából az országban elsőként a legújabb (ERAS-szerinti) protokoll került bevezetésre.

A Pécsi Urológiai Klinikán a férfi meddőség korszerű diagnosztizálására és kezelésére nyílt andrológiai szakambulancia, melyen belül korszerű laboratórium, vizsgálóhelyiség és intimszoba került kialakításra. A műtéti tevékenységünket tekintve a kezdeti mikrosebészeti spermiumnyerésen túl (micro-TESE, MESA), a herevisszér tágulat (varicokele) megoldásában is a gold standardnak számító mikrosebészeti megoldást végezzük. Tekintettel, hogy a pécsi Klinika központi szerepet tölt be a heretumorok komplex kezelésében - szigorú kritériumok mellett, és megfelelő indikációval - a mikrosebészeti tumorreszekciót is megkíséreljük.

A Klinika a péniszdaganatos betegek kezelésében országosan kiemelt centrum. Ennek a betegségnek a magasabb szintű műtéti ellátása javarészt Klinikánkon történik.

A veseköves betegek műtéti kezelése céljából a felső húgyúti endoszkópos beavatkozások minden formájához szükséges eszközparkkal rendelkezünk. Modern lézeres, ultrahangos és pneumatikus kőzúzó készülék, és az ezek bevezetéséhez használatos szemi-rigid és flexibilis ureterorenoszkóp, valamint nephroszkóp áll a Klinika tulajdonában. Ezek segítségével, évtizedes tapasztalattal és kiemelkedően nagy számban végzünk műtéteket (URS, PCNL, RIRS).