A készpénzes hallgatói befizetések szabályai június 30-tól

2024. június 28.

A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy a készpénzkímélő fizetési módok elsőbbséget élvezzenek a hallgatói befizetések területén is, ezért 2024. június 30-tól egy rektori és kancellári utasítás alapján szabályozzák ezeket. Ettől a dátumtól fogva a PTE egyetemi pénztáraiban történő készpénzbefizetés díjköteles lesz azoknak a hallgatóknak, akik állampolgárságuk alapján nem akadályozottak abban, hogy bankszámlát nyissanak Magyarországon, vagy a saját országukból átutalással fizessenek.

A díj megfizetése alól mentesek, azaz ingyenesen, külön díj felszámítása nélkül teljesíthetik készpénzes befizetéseiket az egyetem valutapénztárában, vagy forintban történő fizetés esetén egyéb pénztárában azok, a következő országokból származnak:

Afganisztán, Barbados, Burkina Faso, Dél-Afrikai Köztársaság, Dél-Szudán, Egyesült Arab Emírségek, Fülöp-szigetek, Gibraltár, Haiti, Irán, Jamaica, Jemen, Kamerun, Kongó, Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, Mali, Mianmar/Burma, Mozambik, Nigéria, Panama, Szenegál, Szíria, Tanzánia, Trinidad és Tobago, Uganda, Vanuatu, Vietnám.

Az egyetem ingyenes fizetési lehetőséget biztosít - származási országtól függetlenül - annak a hallgatónak is, aki a készpénzben történő hallgatói befizetéshez, egyedi körülményeire tekintettel, dékáni engedéllyel rendelkezik.

Azok a hallgatók, akik nem a fent említett országokból származnak, illetve nincs dékáni engedélyük, és az egyetem felé fennálló fizetési kötelezettségüknek pénzintézeten keresztül, banki utalással, illetve az egyetem bankszámlájára bankfiókban, közvetlenül valutában és forintban, készpénzben szeretnének eleget tenni, ők június 30-tól már csak készpénzkezelési díj ellenében tehetik ezt meg az egyetem pénztáraiban.

A valutában történő készpénzes befizetés nettó készpénzkezelési díja a befizetett valuta 1,5%-a. A készpénzkezelési díj megfizetése során a bruttó összeget felfelé, a legközelebbi 0 összegre kerekítve kell a hallgatónak befizetnie. A forintban történő készpénzes befizetés nettó készpénzkezelési díja fix díj, összege: 500 Ft/tétel. A készpénzkezelési díj megfizetése a hallgatói befizetésen felüli díjként a kivetés pénznemében történik, amiről a pénztáros külön bizonylatot állít ki az egyetem számviteli rendszeréből.

Az egyetemi valutapénztárnál kedvezményesebb lehetőség, ha az OTP Bank fiókjaiban fizetnek, mert ott a készpénz-befizetési díj lényegesen alacsonyabb: 0,5-0,6%.

A felszámított díjat forintban kell megfizetni, ez kizárólag készpénzben teljesíthető a befizetési tranzakcióval egyidejűleg. Valutabefizetés esetén a felszámított díjat az OTP Bank Nyrt. a készpénzbefizetéskor érvényes – az OTP Bank által meghirdetett – valutavételi árfolyamon számolja át.

A kancellária tájékoztatóját itt olvashatják:

Tájékoztató a készpénzben történő hallgatói befizetésekkel kapcsolatban