Új keringés- és légzéstámogató eszközökkel gazdagodott a PTE Klinikai Központja

2022. január 31.

A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró, új keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóváhagyásával, az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében. Az eszközöket január 28-án mutatták be a sajtónak a Szívgyógyászati Klinikán.

A keringés- és légzéstámogató technikák közül az ún. extrakorporális membrán oxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A szív pumpafunkciójának támogatására a „vaECMO”-t használják a szakemberek, míg légzéstámogatásra a „vvECMO” készülékek alkalmasak. A most beszerzett, két új, ultramodern berendezés mindkét funkcióra alkalmas, értékük együttesen több, mint százmillió forint.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora a beszerzés kapcsán elmondta: „Az új ECMO készülékek a progresszív betegellátás bázisán az orvos- és szakorvosképzés színvonalának további emelése mellett a tudományos és a kutatási lehetőségeket is bővítik.”

Dr. Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke kiemelte: „A COVID intenzív ellátás szempontjából is regionális ellátóközpont a PTE Klinikai Központja, ezért is nagy jelentőségű az új ECMO készülékek üzembe állítása a dél-dunántúli régió lakosai számára.”

„A COVID-járvány idején számos ilyen kezelést alkalmaztunk a Koronavírus Ellátó Központban, hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél” – tette hozzá dr. Cziráki Attila, a Szívgyógyászati Klinika igazgatója, aki hangsúlyozta, hogy az időben elkezdett ECMO kezeléssel jelentős esélyt adnak a betegnek a túlélésre, még igen súlyos COVID-fertőzés esetén is. Az új készülékekkel megduplázódott a klinika ECMO kapacitása, így nemcsak a Szívgyógyászati Klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezelésére, hanem a COVID intenzív osztályon is tudják használni ezeket a berendezéseket.

Dr. Hoppál Péter és Kővári János köszönetet mondott az egészségügyben dolgozók heroikus küzdelméért, amit a világjárvánnyal szemben folytatnak.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs