Klinikai Központ Reumatológiai és Immunológiai Klinika

Bemutatkozás

 

Bemutatkozás

Klinikánk profilja a gyulladásos reumatológiai és szisztémás autoimmun betegségekhez és a korai mozgásszervi rehabilitációhoz kapcsolódó magas szintű gyógyítás, kutatás és egyetemi oktatás. Klinikánk járóbeteg szakrendelései mellett három fekvőbeteg osztályon folyik a betegellátás összesen 62 ágyon.

Feladatok

Reumatológiai betegek esetében Baranya megye, immunológiai és oszteoporózisos betegek esetében Baranya, Somogy és Tolna megye tartozik a területi ellátási kötelezettség alapján a klinikához.

Kiemelten kötőszöveti betegségekkel, szisztémás autoimmun kórképekkel, illetve ezen betegségek elő fázis kórképeivel foglalkozunk: rheumatoid arthritis, scleroderma (szisztémás sclerosis), lupus, dermato-polymyositis, szisztémás vasculitis, Sjögren szindróma, kevert kötőszöveti betegség, nem differenciált collagenosis, Raynaud szindróma.

Gyulladásos mozgásszervi betegségek és egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása. Idetartozik a már fentebb említett rheumatoid arthritis, illetve minden korai ízületi gyulladás ellátás („korai arthritis” ambulancia), valamint a seronegativ spondylarthritis (spondylitis ankylopoetica /Bechterew kór/, arthritis psoriatica, gyulladásos bélbetegséghez társuló arthritis, reaktív arthritis).

A köszvény (és egyéb kristály arthropathia), illetve egyéb ritka ízületi gyulladásokkal járó kórképek (polymyalgia rheumatica, stb.).

Konzíliárusi feladat

Az egyetem Klinikai Központjába tartozó társ klinikák részére konzíliáriusi feladatok ellátását végezzük. A társ klinikák munkatársai a klinika szakorvosait telefonon értesítik a kérésről, vagy az információs rendszerben konzílium kérést adnak fel, melyet 24 órán belül teljesítünk - bent fekvő beteg esetében -.

Oktatási feladat

A klinika oktatási feladata két részből áll. Egyrészt graduális, másrészt postgraduális oktatást is végzünk. A graduális oktatás az egyetem orvosi karára járó medikusok oktatása magyar, angol és német nyelven történik. Az immunológiai és reumatológia tantárgy keretén belül 14 előadás, valamint kötelezően választható kurzus keretében történik, melyeket magyar és angol hallgatók részére.

Orvosi továbbképzés

A posztgraduális oktatás során klinikánk a rezidens orvosok szakorvosi képzéséhez szükséges reumatológiai és immunológiai képzésében vesz részt. A rezidens orvosok (a letenni kívánt szakvizsga képzési feltételeiben előírt időtartamban) részt vesznek a klinika fekvőbeteg ellátásában, eközben a szakorvosok a mindennapi orvosi munka kapcsán folyamatos gyakorlati képzésben részesítik őket.

A feladatok részletes leírása itt érhető el.

Történet

Nyugat-Európában reumatológiai centrumokban foglalkoznak a gyulladásos ízületi betegségek ellátásával, mint például a rheumatoid arthritis, systemás lupus erythematosus, scleroderma, dermato/polymyositis, systemás vasculitisek, Sjögren syndroma, stb. Ehhez hasonló törekvés alapján célunk volt itt, Kelet-Európában, Magyarországon, a Dél-Dunántúlon is létrehozni egy 45-50 ágyas klinikát, ahol mind belgyógyász immunológus, mind reumatológus munkatársak dolgoznak.

Első lépések - 1995

Első lépésként 1995. augusztusában 20 ággyal elindította működését a II. sz. Belgyógyászati Klinika keretében (az Irgalmasok utcájában, majd a 1998 nyarán a Pacsirta utcai épületben) az Immunológiai Osztály Dr. Czirják László vezetésével, aki a Debreceni Orvostudományi Egyetem nagy immunológiai iskolájából, a III. sz. Belgyógyászati Klinikáról pályázott Pécsre.

E regionális immunológiai centrum feladata volt az Egyetem vonzáskörébe tartozó (lényegében a dunántúli) szisztémás autoimmun betegségekkel rendelkező betegek gondozása, a klinikai, laboratórium háttér biztosítása, a graduális, posztgraduális képzéssel kapcsolatos teendők ellátása.

Megnyílik az Immunológiai és Reumatológiai Klinika - 2002

Az osztály működésére igen nagy volt az igény a régióban, a páciensek száma folyamatosan nőtt, ellátásuk a szűk ágykapacitás, illetve a nagyon korlátozott személyi háttér miatt egyre nehezebbé vált, az Egyetem és az Irgalmas Rend közös munkálkodása eredményeként 2002. 07. 01. megnyitotta kapuit az Immunológiai és Reumatológiai Klinika Pécsett, az Irgalmasok utcájában. A Klinika igazgatója Prof. Dr. Czirják László egyetemi tanár lett.

Feladataink voltak:

A regionális immunológiai centrumnak megfelelő feladatok ellátása:

 • Szisztémás és szervspecifikus autoimmun betegek gondozása, ellátása.
  • Ezen belül kiemeltebb specializált rendelések a következők lennének:
   • scleroderma centrum (ez már létezik, a jelenlegi osztály európai scleroderma referencia centrum)
   • lupus centrum
   • vasculitis centrum
   • Raynaud syndromát felvállaló angiológia ellátás (a fentivel együtt: “immun-angiológiai centrum”)
  • Felnőttkori immunhiányos állapotok kezelése.
  • Immunológiai problémákkal (allergológia, szervtransplantatio, tumor immunológia, stb.) kapcsolatos konzultációs feladatok ellátása.
 • Gyulladásos mozgásszervi betegségek és egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása
 • Kötőszöveti betegségek (ez teljesen átfed az A pontban írtakkal.)
 • „Korai arthritis” ambulancia (feladata minden ízületi gyulladással járó kórkép diagnosztizálása, szükség szerint kezelése és gondozásba vétele.
 • Nagyszámú rheumatoid arthritises beteg gondozása
 • Seronegativ spondylarthritises, reaktív arthritises esetek ellátása, gondozásba vétele.
 • Köszvény (és egyéb kristály arthropathia) ambulancia
 • Egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása.
 • Degeneratív és egyéb nem gyulladásos eredetű reumatológiai kórképekkel kapcsolatos konzultáció (lényegében minden a reumatológiai tárgykörébe tartozó eset konzultálása a klinikán dolgozó reumatológus szakorvos által)

Az új egység szerepe a belgyógyász, illetve reumatológus graduális képzésben, illetve belgyógyász, reumatológus, immunológus szakorvos képzésben nyilvánvaló volt. Ezeken a területeken a rendszeres posztgraduális képzés, családorvos továbbképzés szintén alapvető oktatási feladatunk.

A 2002 júliusi indulást követően egy fél évvel később 22 reumatológiai ágyat kapott a klinika, így immár két osztályon 42 ágy várta a betegeket.

költözés az Akác utcába - 2007

2007. augusztus végén ismét költöznünk kellett, ezúttal a régi Honvéd Kórház területére, amit akkor már az egyetemi integráció következtében Akác utcai Klinikai Tömbnek hívtak.

Ekkorra feladataink:

 • 3 dél-dunántúli megye szisztémás autoimmun betegei ellátása
 • Baranya megye gyulladásos reumatológiai kórképeinek ellátása
 • 3 dél-dunántúli megye biológiai terápia igényű betegeinek ellátása

Új osztály létrejötte - 2016

Az újabb mérföldkő a 2016-os év volt, amikor is december elsején megnyitotta kapuit a  Korai Aktív Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály 20 fekvőbeteg ággyal és a hozzá tartozó ambuláns kapacitással. Főként nagy ortopédiai, traumatológiai és érsebészeti műtéten átesett betegek, valamint a reumatológiai betegek rehabilitációját látja el.

Vezetőváltás - 2019

2019. május Klinikánkon igazgató váltás történt: Prof. Dr. Czirják Lászlót Dr. Kumánovics Gábor tanár úr váltotta.

Tájékoztatók

 

A látogatatási rend az alábbiként alakul: minden nap 15 és 17 óra között lehet látogatni, a sebészi szájmaszk viselése kötelező.

 

Gyógyszerszedés melletti kötelező laboratóriumi vizsgálatok rendje

A Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) állásfoglalása szerint, Ön azért kapta gyógyszeres kezelését, hogy állapotában romlás, súlyos egészségkárosodás megelőzhető legyen. Mint az ismert, ahhoz, hogy ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása biztonságos legyen, szükséges az előírás szerinti laboratóriumi kontroll. Ennek elmaradása a betegnél fel nem ismert mellékhatásokhoz, esetleg súlyos szövődményekhez vezethet: ez a törvény szerint a maradandó egészségkárosodás fellépésének lehetőségét jelenti, emiatt sürgős szükség esetét kimeríti.

A laboratóriumi kontroll (általában We, vérkép, GOT, GPT, CRP, esetleg CN, Kreatinin, GFR) újonnan indított gyógyszer esetében az indítás után 2 héttel, majd 6 héttel, majd a harmadik hónapban szükséges. Ezt követően a stabil, jól beállított esetekben 3 havonkénti kontroll javasolt.

A napi gyakorlatban azoknál a betegeinknél, akik régóta, szövődmény mentesen szednek egy bizonyos gyógyszert, azoknál kisebb (de nem nulla) a valószínűsége, hogy a laboratóriumi vizsgálat elmaradásával (három hónappal) probléma lépne fel a gyógyszer szedése mellett. Amennyiben a beteg vállalja a kockázatot, hogy így folytatja, megteheti.

Ha korábban már voltak laboratóriumi eltérések a terápia mellett, úgy mindenképpen javasolt legalább három havonta (vagy a kezelőorvos megítélése szerinti időközökben) a laboratóriumi vizsgálat. Az újonnan indított kezelés esetén szintén nem tanácsos elhagyni a laborvizsgálatokat.

Az, hogy a vizsgálatok mennyire nélkülözhetőek, ez egyéni mérlegelést igényel. EZÉRT KÉRJÜK AZON BETEGEINKET, AKIKNÉL A LABORATÓRIUMI KONTROLL VIZSGÁLAT NEM MEGOLDHATÓ, AZOK EZT A 72/536-864-ES TELEFONSZÁMON JELEZZÉK.  Ezt követően szakorvosaink mérlegelik a szükségességet, és szükség esetén postán, e-mailben sürgős labor beutalót küldünk Önöknek az MRE hivatalos állásfoglalásával együtt.

Laborvizsgálatokhoz kötött gyógyszerek:

metotrexat – Trexan, Methotrexat Orion, Metoject, Namaxir, Methotrexat Sandoz, Ebetrexat; leflunomid – Arava, Leflunomid Sandoz, leflunomid Teva; azathioprin- Imuran; ciklosporin A – Sandimmun Neoral; ciklofoszfamid – Cytoxan, Endoxan; sulfasalazin – Salazopyrin EN; mikofenolát mofetil – Cellcept, Myfenax, Myfortic; tacrolimus - Adport, Advagraf, Envarsus, Modigraf, Prograf, Tracforius; biológiai terápiák – Amgevita, Benlysta, Cimzia, Enbrel, Humira, Hyrimoz, MabThera, Simponi, Orencia, Taltz, Cosentyx, Roactemra, Remicade, Zessly; JAK kinázgátlók – Xeljanz, Olumiant; bosentan - Stayveer.

LEGGYAKRABBAN FELTETT KÉRDÉSEK

1. Új beteg vagyok. Van új beteg ellátás?

Amennyiben háziorvosa úgy gondolja, hogy immunológia/reumatológiai kivizsgálás szükséges Önnél, úgy kérjük, hogy háziorvosa a szokásosnál is részletesebb beutalót írjon, leletekkel alátámasztva, melyet juttassanak el az immunologia.ambulancia@pte.hu címre. Ezt szakorvosaink átnézik, és döntenek arról, hogy mennyire sürgős az ellátás.

2. Hirtelen romlott az állapotom. Mi a teendő?

Sürgősségi betegellátás nem történik a Klinikán. Kérjük ilyen esetben a területileg illetékes Sürgősségi Betegellátő Osztályt keresse fel.

Amennyiben állapota konzultációt igényel kezelőorvosával, e-mailben vagy telefonon vegye fel velünk a kapcsolatot, de fel kell készülni, hogy vonalaink túlterheltek. A kezelőorvosát tájékoztatjuk erről, aki megítéli, hogy szükséges-e hogy befáradjon az ambulanciára/osztályra.

 

3. Immunszupprimált vagyok. Dolgozhatok?

Amennyiben megoldható, javasolt a home office végzése. Ha nem akkor szintén jobb, ha kis közösségben, még jobb, ha egyedül dolgozik. Gyakori fertőtlenítés, szellőztetés, kézmosás segíthet. Mi nem javasolhatjuk a táppénzre való vételt. Szakvéleményünk az általunk kiadott és lepecsételt ambuláns lap/ zárójelentés. Szükség esetén ezzel tud fordulni foglalkozásegészségügyi orvosához, háziorvosához.

4. Immunszupprimált vagyok. Közlekedhetek tömegközlekedéssel?

Amennyiben megoldható, ne. Ha nincs más lehetőség, akkor igen, de fokozott figyelem szükséges a higiénére. Gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a szem és száj kézzel való fogdosásának elkerülése javasolt.

 

Hírek

2024. június 25.

Elnöki, MESZK és Semmelweis napi dícséretek

2024. május 29.

Rektori Dícséret

2024. május 24.

Ünnepi tudományos ülés dr. Czirják László 70. születésnapja alkalmából

2023. október 18.

Dékáni Dícséret

2023. augusztus 1.

Rektori és Elnöki dícséret

Összes hír

Videók

Összes videó