Klinikai Központ Reumatológiai és Immunológiai Klinika

Bemutatkozás

Tájékoztatók

Kedves Betegeink!

Klinikánk újra megnyitotta fekvőbeteg osztályait az Akác utcai telephelyen, tehát betegeinket az Immunológiai és Rehabilitációs osztályon várjuk ismételten.

A látogatatási rend az alábbiként alakul: minden nap 15 és 16 óra között lehet látogatni, a már előzőleg megosztott (lásd lejjebb Elnöki Utasítás) feltételeknek megfelelően.

2021.06.07.

 

Kedves Betegeink!

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központban feloldásra került a látogatási tilalom.

A látogatási rendre vonatkozó szabályokat a csatolt dokumentum tartalmazza.

Elnöki Utasítás

2021.05.25

Útmutatás a gyulladásos reumatológiai és immunológiai kórképekben szenvedő betegek koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatosan

MRE vakcina állásfoglalás

2021.03.16

AZ OLTÁS NEM JELENT FOKOZOTT KOCKÁZATOT AUTOIMMUN / IMMUNSZUPPRIMÁLT BETEGEKNÉL SEM, AZONBAN ANNAK ELMARADÁSA ÉS AZ ÍGY ESETLEGESEN FELLÉPŐ COVID-19 FERTŐZÉS, ILLETVE ANNAK SZÖVŐDMÉNYEI JÓVAL NAGYOBB VESZÉLYT JELENTENEK AZ ÖN SZÁMÁRA!

A fertőzéseket kiváltó kórokozók, köztük a vírusok okozta megbetegedések ellen védőoltásokkal lehet a leghatékonyabban védekezni. Ez igaz az új koronavírus (SARS-CoV-2/COVID-19/) okozta fertőzésekre is. Ismeretes, hogy a vírus súlyos akut légzési tüneteket okozhat, ami miatt akár gépi lélegeztetésre is szükség lehet, ill. emellett súlyos hosszútávú szív és érrendszeri, valamint veseszövődményeket is leírtak már. Annak érdekében, hogy ezeket a legsúlyosabb szövődményeket elkerüljük, megfelelő védettség szükséges, ami a védőoltással biztosítható. Jelenleg Magyarországon már többféle COVID-19 elleni vakcina áll rendelkezésre, amelyekkel megkezdődött az oltási program.

Ezeket az oltóanyagokat (vakcinákat) szeretnénk bemutatni Önöknek:

Az oltást a beteg a felkar, vagy a comb izomzatába kapja két alkalommal, a kettő között meghatározott időkülönbséggel.

A Comirnaty (Pfizer/BioNTech – 2 cég közös terméke, USA/Németország) vakcina egy lipid nanorészecskébe csomagolt messenger (hírvívő) ribonukleinsav (mRNS) szálat tartalmaz, amely a sejtbe bejutva, annak segítségével egy, a vírusra jellemző fehérje (tüskefehérje) termelődését váltja ki, amely ellen a szervezet immunrendszere működésbe lép és ellenanyagot (antitestet) és vírus ellen ható vérsejteket termel. Az mRNS nem épül be a szervezet sejtjeinek örökítőanyagába, a DNS-be, így maradandó, kóros elváltozást nem okozhat.

A két oltás között 21 napnak kell eltelnie. Az oltottak védelme a második oltást követő 7 napon belül alakul ki.

Moderna vakcina (Moderna cég - USA): a Pfizer/BioNTech vakcinához hasonlóan mRNS-alapú. Hatására a szervezetben vírusfehérjék képzése indul meg, amely beindítja az immunrendszer B- és T-sejtjeit, immunválaszt kiváltva.

Két oltás szükséges, közöttük 28 napnak kell eltelnie. Az oltottak védelme a második oltást követő 7 napon belül alakul ki.

AZD1222 vakcina (AstraZeneca cég - Nagy-Britannia): az AstraZeneca cég fejlesztése, amely gyengített, sokszorozódásra képtelen csimpánz adenovírust tartalmaz, amelybe a SARS-COV-2 tüskefehérjéjének genetikai információját ültették, amely fehérje az immunválaszt fogja kiváltani.

Két oltás szükséges, közöttük 28 napnak kell eltelnie. A védettség a a második oltást követő 14 napon belül alakul ki.

Szputnyik V vakcina (Gamaleya Intézet - Oroszország): két különböző, gyengített, sokszorozódásra képtelen (Ad5 és Ad26) adenovírus-alapú vakcina, amely a COVID tüskefehérje genetikai információját tartalmazza. Hatásmechanizmusa megeygezik az AstraZeneca vakcinával.

Két alkalommal, 21 nap különbséggel kerül beadásra. A védettség a második oltás után 14 napon belül alakul ki.

Sinopharm (Sinopharm - Kína) vakcina egy inaktivált, elölt SARS-CoV-2 vírust tartalmazó vakcina. Az elölt vakcina betegséget nem okoz, de immunválaszt vált ki.

Szintén két oltás szükséges, 21 nap különbséggel kell beadni. A védettség a második oltás után 14 napon belül alakul ki.

Milyen mellékhatásai lehetnek az oltásnak?

Természetesen bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos is föl fogja hívni a figyelmét.

A vakcinák korai fázisú vizsgálatai azt mutatják, hogy minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag biztonságos. Oltási reakció lehet a fájdalom és a duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, émelygés, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és/vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül, általában 1-3  napon belül megszűnnek. Nagyon ritkán előfordulhatnak megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, esetleg viszketés az injekció beadási helyén.

A második oltást követően tapasztalatok alapján erőteljesebb mellékhatások jelentkezhetnek (láz, levertség, fejfájás), jelezve az immunrendszer fokozottabb működését, de ezek általában 24-72 órán belül megszűnnek.

Miért van szüksége Önnek védőoltásra?

Megfigyelések alapján az autoimmun betegeknél nagyobb a kockázata a súlyos COVID-19 okozta megbetegedésnek, különösen a tüdő és a szívérintettséggel rendelkező betegek esetében. Az idősebb, egyéb társbetegségekkel (magas vérnyomás, cukorbetegség, stb.) rendelkező daganatos betegeknél fokozottabb az esély a vírus okozta súlyos szövődmények kialakulására.

Mikor javasolt az autoimmun betegeknek a COVID-19 elleni védőoltás beadása?

A védőoltás időzítése az egyéni terápiás tervtől függ és ideális esetben a z immunszuppresszív kezelés megkezdése előtt történik.  Ha azonban a beteg kezelése már elkezdődött, akkor indokolt a terápia alatt is oltani. A terápia befejezését követően az oltás bármikor elvégezhető.

Mikor melyik vakcina nem javasolt?

Az aktuális, Magyarországon hatályos rendelkezések alapján az oltás végző orvos dönt az olthatóságról, illetve az adott, rendelkezésre álló vakcina beadhatóságáról.

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az oltás várandós vagy szoptató nőknek, illetve gyermekeknek (Pfizer:16 év alattiak; a többinél: 18 év alattiak), valamint az AstraZeneca vakcina 60 évnél idősebb embereknek (jelenleg)  nem javasolt. A fogamzásképes nők a második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.

A Szputnyik V vakcina - a tapasztalatok hiánya miatt - olyan személyeknek adható, akik nem szenvednek szisztémás autoimmun betegségben, ill. rosszindulatú daganat eltávolítását vagy gyógyulását követően 5 éve daganatmentesek

A magunk véleménye szerint ezek hátterében az áll, hogy nem áll kellő információ rendelkezésre ezen betegcsoportok tekintetében az oltások esetleges mellékhatásai és hatékonysága szempontjából.

Mindegyik oltásnál kiemelendő, hogy alkalmazásával vagy teljesen elkerülhető a betegség, vagy annak csak enyhébb formája alakul ki, így a súlyos megbetegedéstől a klinikai vizsgálatok adatai alapján teljes egészében védetté teszi a beoltott személyeket.

Amennyiben az Ön kórtörténetében bármely oltóanyaggal vagy gyógyszerrel kapcsolatos azonnali túlérzékenységi, allergiás reakció szerepel, nem kaphatja meg a védőoltást. A vakcina második adagját pedig nem szabad beadni azoknak, akik allergiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

Természetesen lázas állapotban oltás nem végezhető!

Van-e mellékhatása vagy szövődménye az oltásnak a autoimmun betegeknél?

Az immunmodulans kezelések alatt végzett vakcináció az oltási mellékhatások előfordulásának rizikóját nem növeli, azonban előfordulhat, hogy esetlegesen nem megfelelő immunválaszt, és így a teljes védettség kialakulásának elmaradását eredményezheti. Különösen igaz ez a B-sejtgátló (rituximab) kezelést, ill. nagydózisú szteroid kezelésben részesülő, illetve a primer immunhiányos betegek esetében. Az ilyen kezelésben részesülő, vagy betegségben szenvedő betegeknél a keletkező antitestek aránya esetleg alacsonyabb lehet, mint az átlag populációban.

 

Fontos hangsúlyozni azt, hogy a védőoltás beadását követően is szükségesek a megfelelő járványügyi óvintézkedések tartós betartása is!

Köszönettel tartozunk az Országos Onkológiai Intézet munkatársainak a fenti tájékoztató szöveg alapját képező információs anyag elkészítéséért.

Pécs, 2021. 02. 16.

Az EULAR 2020. decemberi állásfoglalása a SARS-CoV-2 vakcinációról

Tisztelt Betegeink!

A járványügyi helyzet változása miatt a fekvőbeteg ellátásban átütemezésre kerül sor, mely érinti mind a felvehető betegek számát, illetve a betegellátás helyszínét is. Járóbetegellátásunk is, de sokkal kisebb mértékben változik.

A, Fekvőbetegellátás:

1, A fekvőbetegellátást az Akác utcai tömbben ezen a héten fokozatosan – a betegek állapotának megfelelő ütemben - leépítjük, a fennmaradó betegeket az új telephelyünkre visszük át magunkkal.

2, Az új telephelyünk a PTE II.sz. Belgyógyászati klinika területén lesz, annak harmadik emeletén, az eddig „Diabetológiai Osztály” helyén. A klinika elérhetősége: cím: 7624 Pécs, Pacsirta u. 1., telefon: 72/536-050, 0630/3533823.

3, Átköltözést követően szakorvosaink áttekintik a felveendő betegeket, velük telefonon egyeztetnek arról, hogy ezt az eredeti időpontban az új helyen, vagy egy másik időpontban fogják megkapni. Az is lehet a megállapodás, hogy az osztályos felvétel helyett az ambulanciánkon, járóbetegként találkozunk.

Rehabilitációs osztályunk átmenetileg szünetel.

B, Járóbetegellátás

Járóbeteg részlegünk teljes egészében marad az Akác utcai telephelyen.

1, A régi főbejárat felöl megközelíthető marad ambulanciánk, itt azonban nem lehet a II és III. .sz. épület között, vagy a II.sz épületen keresztül az ambulanciát megközelíteni, csak a II sz. épület előtti parkon átvezető járáson át. 

2, Minden betegünkkel a tervezett kontroll időpontja előtti napon telefonon egyeztetünk, hogy feltétlen szükséges-e a megjelenése, amennyiben nem, akkor tervezett kontroll napon szakorvosaink telefonon fogják a beteget keresni, számukra szükséges gyógyszeres felírásokat biztosítani.

3. Biológiai terápiás gyógyszereink kiadása, folyamatos. Helyszíne nem változott.

5. Fizioterápiás ambuláns ellátásunk átmenetileg szünetel.

Tisztelettel: Pécs, 2020.11.03.

dr Kumánovics Gábor

 

COVID19

Kedves Betegünk!

Szeretnénk tájékoztatni arról, hogy jelenleg mi a klinikánk állásfoglalása a kialakult helyzetről.

Véleményünk szerint a hangsúly a megelőzésen volna: az autoimmun betegség meglétén nem tudunk változtatni amiatt, mert járvány van, a betegség kezelésén pedig nem javasolt emiatt módosítani.

Erről állásfoglalást adott ki a reumatológusok európai szervezete (EULAR) is, mely szerint fertőzés hiányában a megkezdett kezelések felfüggesztése nem javasolható, mert egy aktív alapbetegség biztosan rosszabb esélyekhez vezet egy kialakult fertőzés esetén ahhoz képest, mint ha legalább az alapbetegséggel nem volna baj. Így azt tudjuk minden betegünknek javasolni, hogy az eddigi kezelését folytassa.

Egy kialakult fertőzés - attól függetlenül, hogy az koronavírus okozta betegség-e vagy nem - esetén viszont már más a helyzet, akkor amit lehet immunrendszert gyengítő kezelést, azt fel kell függeszteni. Itt a hangsúly azon van, hogy amit lehet, mert nem minden kezelést lehetséges azonnal abbahagyni.

Erről, egy fertőzés fennállása esetén elhagyható/elhagyandó kezelésről ön is, ill. az ellátást végző helyi kolléga is tud klinikánkkal szükség esetén (kívánom mindenkinek, ne legyen ilyen!) egyeztetni az eddig is szokott módon. Ilyen esetben elsősorban orvos-orvos megbeszélés javasolt, amennyiben ez mégsem valósulna meg, akkor betegeink a  72/536864-es telefonszámon érdeklődjenek. Orvosi megbeszélés céljából a telefonközpont tudja kapcsolni az érintett kollégákat, vagy azok elfoglaltsága esetén az aznapi kijelölt külső konzíliárust, ügyeletes kollégát.

Visszatérve az elején említettekre a megelőzésen van a hangsúly. Ennek nagyon fontos része volna az, hogy bármely fertőzés fennállása esetén ne adjunk esélyt betegtársaink megfertőzésére, tehát ne utazzon el hozzánk, ne menjen el otthonról. Fertőzés hiányában is fokozottan kell kerülni a emberekkel való találkozást, így ha lehet ne utazzon, ne használjon tömegközlekedési eszközöket, ne tartózkodjon zárt térben (otthon is gyakori szellőztetés szükséges), ha mégis járt volna az otthonán kívül, akkor hazaérve mosson alaposan kezet szappannal, s tartsák be az alapvető higiénés szabályokat. A „ne utazzon“-ba az is beletartozik, hogy klinikánkra is csak akkor jöjjön, ha fertőzés jeleit biztosan nem mutatja, nem került kapcsolatba veszélyeztetett területről érkező emberrel, s semmiképp nem tudja megoldani lakóhelyükön (vagy ahhoz közel) a gyógyszerei felírását más kollégával, reumatológusokkal. Ha pedig mindenképp el szükséges hozzánk jönni, akkor is ne jöjjön kísérővel, avagy ha kísérő nélkül nem megoldható az utazás, akkor lehetőleg csak egy személy jöjjön a betegen felül.

Gyógyszerszedés melletti kötelező laboratóriumi vizsgálatok rendje

A Magyar Reumatológusok Egyesületének (MRE) állásfoglalása szerint, Ön azért kapta gyógyszeres kezelését, hogy állapotában romlás, súlyos egészségkárosodás megelőzhető legyen. Mint az ismert, ahhoz, hogy ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazása biztonságos legyen, szükséges az előírás szerinti laboratóriumi kontroll. Ennek elmaradása a betegnél fel nem ismert mellékhatásokhoz, esetleg súlyos szövődményekhez vezethet: ez a törvény szerint a maradandó egészségkárosodás fellépésének lehetőségét jelenti, emiatt sürgős szükség esetét kimeríti.

A laboratóriumi kontroll (általában We, vérkép, GOT, GPT, CRP, esetleg KN, Kreatinin, GFR) újonnan indított gyógyszer esetében az indítás után 2 héttel, majd 6 héttel, majd a harmadik hónapban szükséges. Ezt követően a stabil, jól beállított esetekben 3 havonkénti kontroll javasolt.

A napi gyakorlatban azoknál a betegeinknél, akik régóta, szövődmény mentesen szednek egy bizonyos gyógyszert, azoknál kisebb (de nem nulla) a valószínűsége, hogy a laboratóriumi vizsgálat elmaradásával (három hónappal) probléma lépne fel a gyógyszer szedése mellett. Amennyiben a beteg vállalja a kockázatot, hogy így folytatja, megteheti.

Ha korábban már voltak laboratóriumi eltérések a terápia mellett, úgy mindenképpen javasolt legalább három havonta (vagy a kezelőorvos megítélése szerinti időközökben) a laboratóriumi vizsgálat. Az újonnan indított kezelés esetén szintén nem tanácsos elhagyni a laborvizsgálatokat.

Az, hogy a vizsgálatok mennyire nélkülözhetőek, ez egyéni mérlegelést igényel. EZÉRT KÉRJÜK AZON BETEGEINKET, AKIKNÉL A LABORATÓRIUMI KONTROLL VIZSGÁLAT NEM MEGOLDHATÓ, AZOK EZT A 72/536-864-ES TELEFONSZÁMON JELEZZÉK.  Ezt követően szakorvosaink mérlegelik a szükségességet, és szükség esetén postán, e-mailben sürgős labor beutalót küldünk Önöknek az MRE hivatalos állásfoglalásával együtt.

Laborvizsgálatokhoz kötött gyógyszerek:

metotrexat – Trexan, Methotrexat Orion, Metoject, Namaxir, Methotrexat Sandoz, Ebetrexat; leflunomid – Arava, Leflunomid Sandoz, leflunomid Teva; azathioprin- Imuran; ciklosporin A – Sandimmun Neoral; ciklofoszfamid – Cytoxan, Endoxan; sulfasalazin – Salazopyrin EN; mikofenolát mofetil – Cellcept, Myfenax, Myfortic; tacrolimus - Adport, Advagraf, Envarsus, Modigraf, Prograf, Tracforius; biológiai terápiák – Amgevita, Benlysta, Cimzia, Enbrel, Humira, Hyrimoz, MabThera, Simponi, Orencia, Taltz, Cosentyx, Roactemra, Remicade, Zessly; JAK kinázgátlók – Xeljanz, Olumiant; bosentan - Stayveer.

Leggyakrabban feltett kérdések

1. Kontrollra van időpontom. Be kell mennem?

Az ambulancián dolgozó asszisztensek a vizsgálat előtti napon felhívják Önt telefonon. Amennyiben biológiai terápiában részesül, úgy várjuk Önt az előjegyzett napon, amennyiben nincsenek felső légúti fertőzésre utaló tünetei. Amennyiben nem részesül biológiai terápiás kezelésben, úgy a rendelés napján kezelőorvosa keresni fogja telefonon, nem szükséges a személyes megjelenés. Itt megbeszélhetik a problémákat, amennyiben szükség van receptre, azt E-recept formájában felírjuk Önnek.

2. Biológiai terápiában részesülök. Át lehet venni a gyógyszereimet?

A biológiai terápiás készítmények kiadása folyamatos. Kérjük, csak akkor jöjjön, ha nem észlel felsőlégúti tüneteket.

3. Átveheti más a biológiai terápiás gyógyszereimet?

Igen, az Ön meghatalmazottja az Ön ambuláns lapjával és egy személyazonosító okmánnyal átveheti.

4. Osztályos időpontom volt. Elmarad?

Klinikánkon jelenleg csak akut ellátás, valamint olyan ellátás zajlhat az utasítások értelmében mely maradandó egészségkárosodás megelőzését szolgálja. Állapotfelmérésre, keringés javító infúziós kezelésre előjegyzett betegink többségét lemondjuk. Az akut betegek, induló, súlyos betegek ellátása folyamatos, amennyiben betegeinknél akut állapotromlás van, szintén ellátjuk. Ciklofoszfamid kezelések folyamatosan zajlanak. Minden beteg esetében a kezelőorvos egyesével dönt arról, hogy halasztható-e az ellátás. Nővéreink minden beteget telefonon értesítenek, hogy elmarad-e a kezelés. A veszélyhelyzet elmúltával új időpontra jegyezzük őket elő.

5. Immungyengítő gyógyszert szedek. Folytassam?

Igen, a magyar reumatológiai társaság és az Európai Reuma Ellenes Liga ajánlása szerint folytatni kell, amíg tüneteket nem észlel. Amennyiben tünetet észlel, a lehető leghamarabb a szedést fel kell függeszteni, és a megfelelő ellátóhóz (háziorvos, Koronavírus ellátó központ) kell fordulni.

6. CT, MR, egyéb előjegyzett vizsgálati időpontom volt. Meg fog történni?

Nem valószínű, hogy el fogják végezni a vizsgálatot. Kérjük, ott érdeklődjön, ahová az előjegyzése szól.

7. Hirtelen romlott az állapotom. Mi a teendő?

Kérjük telefonon, vagy e-mailben keresse klinikánkat. Diszpécser szolgálatunk működése folyamatos, de fel kell készülni, hogy vonalaink túlterheltek. A kezelőorvosát tájékoztatjuk erről, aki telefonon beszél Önnel, az alapján megítéli, hogy szükséges-e hogy befáradjon az ambulanciára/osztályra.

8. Új beteg vagyok. Van új beteg ellátás?

Amennyiben háziorvosa úgy gondolja, hogy immunológia/reumatológiai kivizsgálás szükséges Önnél, úgy kérjük, hogy háziorvosa a szokásosnál is részletesebb beutalót írjon, leletekkel alátámasztva, melyet juttassanak el az az immunologia.ambulancia@pte.hu címre. Ezt szakorvosaink átnézik, és döntenek arról, hogy mennyire sürgős az ellátás.

9. Immunszupprimált vagyok. Dolgozhatok?

Amennyiben megoldható, javasolt a home office végzése. Ha nem akkor szintén jobb, ha kis közösségben, még jobb, ha egyedül dolgozik. Gyakori fertőtlenítés, szellőztetés, kézmosás segíthet. Mi nem javasolhatjuk a táppénzre való vételt. Szakvéleményünk az általunk kiadott és lepecsételt ambuláns lap/ zárójelentés. Szükség esetén ezzel tud fordulni foglalkozásegészségügyi orvosához, háziorvosához.

10. Immunszupprimált vagyok. Közlekedhetek tömegközlekedéssel?

Amennyiben megoldható, ne. Ha nincs más lehetőség, akkor igen, de fokozott figyelem szükséges a higiénére. Gyakori kézmosás, fertőtlenítés, a szem és száj kézzel való fogdosásának elkerülése javasolt.

11. Biológiai terápiát kapok. Adjam ritkábban az injekciókat?

Nem kell, adja a megszokott időközönként.

 

Kérjük vigyázzanak magukra!

 

Bemutatkozás

Klinikánk profilja a gyulladásos reumatológiai és szisztémás autoimmun betegségekhez és a korai mozgásszervi rehabilitációhoz kapcsolódó magas szintű gyógyítás, kutatás és egyetemi oktatás. Klinikánk járóbeteg szakrendelései mellett három fekvőbeteg osztályon folyik a betegellátás összesen 62 ágyon.

Feladatok

Reumatológiai betegek esetében Baranya megye, immunológiai és oszteoporózisos betegek esetében Baranya, Somogy és Tolna megye tartozik a területi ellátási kötelezettség alapján a klinikához.

Kiemelten kötőszöveti betegségekkel, szisztémás autoimmun kórképekkel, illetve ezen betegségek elő fázis kórképeivel foglalkozunk: rheumatoid arthritis, scleroderma (szisztémás sclerosis), lupus, dermato-polymyositis, szisztémás vasculitis, Sjögren szindróma, kevert kötőszöveti betegség, nem differenciált collagenosis, Raynaud szindróma.

Gyulladásos mozgásszervi betegségek és egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása. Idetartozik a már fentebb említett rheumatoid arthritis, illetve minden korai ízületi gyulladás ellátás („korai arthritis” ambulancia), valamint a seronegativ spondylarthritis (spondylitis ankylopoetica /Bechterew kór/, arthritis psoriatica, gyulladásos bélbetegséghez társuló arthritis, reaktív arthritis).

A köszvény (és egyéb kristály arthropathia), illetve egyéb ritka ízületi gyulladásokkal járó kórképek (polymyalgia rheumatica, stb.).

Konzíliárusi feladat

Az egyetem Klinikai Központjába tartozó társ klinikák részére konzíliáriusi feladatok ellátását végezzük. A társ klinikák munkatársai a klinika szakorvosait telefonon értesítik a kérésről, vagy az információs rendszerben konzílium kérést adnak fel, melyet 24 órán belül teljesítünk - bent fekvő beteg esetében -.

Oktatási feladat

A klinika oktatási feladata két részből áll. Egyrészt graduális, másrészt postgraduális oktatást is végzünk. A graduális oktatás az egyetem orvosi karára járó medikusok oktatása magyar, angol és német nyelven történik. Az immunológiai és reumatológia tantárgy keretén belül 14 előadás, valamint kötelezően választható kurzus keretében történik, melyeket magyar és angol hallgatók részére.

Orvosi továbbképzés

A posztgraduális oktatás során klinikánk a rezidens orvosok szakorvosi képzéséhez szükséges reumatológiai és immunológiai képzésében vesz részt. A rezidens orvosok (a letenni kívánt szakvizsga képzési feltételeiben előírt időtartamban) részt vesznek a klinika fekvőbeteg ellátásában, eközben a szakorvosok a mindennapi orvosi munka kapcsán folyamatos gyakorlati képzésben részesítik őket.

A feladatok részletes leírása itt érhető el.

Történet

Nyugat-Európában reumatológiai centrumokban foglalkoznak a gyulladásos ízületi betegségek ellátásával, mint például a rheumatoid arthritis, systemás lupus erythematosus, scleroderma, dermato/polymyositis, systemás vasculitisek, Sjögren syndroma, stb. Ehhez hasonló törekvés alapján célunk volt itt, Kelet-Európában, Magyarországon, a Dél-Dunántúlon is létrehozni egy 45-50 ágyas klinikát, ahol mind belgyógyász immunológus, mind reumatológus munkatársak dolgoznak.

Első lépések - 1995

Első lépésként 1995. augusztusában 20 ággyal elindította működését a II. sz. Belgyógyászati Klinika keretében (az Irgalmasok utcájában, majd a 1998 nyarán a Pacsirta utcai épületben) az Immunológiai Osztály Dr. Czirják László vezetésével, aki a Debreceni Orvostudományi Egyetem nagy immunológiai iskolájából, a III. sz. Belgyógyászati Klinikáról pályázott Pécsre.

E regionális immunológiai centrum feladata volt az Egyetem vonzáskörébe tartozó (lényegében a dunántúli) szisztémás autoimmun betegségekkel rendelkező betegek gondozása, a klinikai, laboratórium háttér biztosítása, a graduális, posztgraduális képzéssel kapcsolatos teendők ellátása.

Megnyílik az Immunológiai és Reumatológiai Klinika - 2002

Az osztály működésére igen nagy volt az igény a régióban, a páciensek száma folyamatosan nőtt, ellátásuk a szűk ágykapacitás, illetve a nagyon korlátozott személyi háttér miatt egyre nehezebbé vált, az Egyetem és az Irgalmas Rend közös munkálkodása eredményeként 2002. 07. 01. megnyitotta kapuit az Immunológiai és Reumatológiai Klinika Pécsett, az Irgalmasok utcájában. A Klinika igazgatója Prof. Dr. Czirják László egyetemi tanár lett.

Feladataink voltak:

A regionális immunológiai centrumnak megfelelő feladatok ellátása:

 • Szisztémás és szervspecifikus autoimmun betegek gondozása, ellátása.
  • Ezen belül kiemeltebb specializált rendelések a következők lennének:
   • scleroderma centrum (ez már létezik, a jelenlegi osztály európai scleroderma referencia centrum)
   • lupus centrum
   • vasculitis centrum
   • Raynaud syndromát felvállaló angiológia ellátás (a fentivel együtt: “immun-angiológiai centrum”)
  • Felnőttkori immunhiányos állapotok kezelése.
  • Immunológiai problémákkal (allergológia, szervtransplantatio, tumor immunológia, stb.) kapcsolatos konzultációs feladatok ellátása.
 • Gyulladásos mozgásszervi betegségek és egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása
 • Kötőszöveti betegségek (ez teljesen átfed az A pontban írtakkal.)
 • „Korai arthritis” ambulancia (feladata minden ízületi gyulladással járó kórkép diagnosztizálása, szükség szerint kezelése és gondozásba vétele.
 • Nagyszámú rheumatoid arthritises beteg gondozása
 • Seronegativ spondylarthritises, reaktív arthritises esetek ellátása, gondozásba vétele.
 • Köszvény (és egyéb kristály arthropathia) ambulancia
 • Egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása.
 • Degeneratív és egyéb nem gyulladásos eredetű reumatológiai kórképekkel kapcsolatos konzultáció (lényegében minden a reumatológiai tárgykörébe tartozó eset konzultálása a klinikán dolgozó reumatológus szakorvos által)

Az új egység szerepe a belgyógyász, illetve reumatológus graduális képzésben, illetve belgyógyász, reumatológus, immunológus szakorvos képzésben nyilvánvaló volt. Ezeken a területeken a rendszeres posztgraduális képzés, családorvos továbbképzés szintén alapvető oktatási feladatunk.

A 2002 júliusi indulást követően egy fél évvel később 22 reumatológiai ágyat kapott a klinika, így immár két osztályon 42 ágy várta a betegeket.

költözés az Akác utcába - 2007

2007. augusztus végén ismét költöznünk kellett, ezúttal a régi Honvéd Kórház területére, amit akkor már az egyetemi integráció következtében Akác utcai Klinikai Tömbnek hívtak.

Ekkorra feladataink:

 • 3 dél-dunántúli megye szisztémás autoimmun betegei ellátása
 • Baranya megye gyulladásos reumatológiai kórképeinek ellátása
 • 3 dél-dunántúli megye biológiai terápia igényű betegeinek ellátása

Új osztály létrejötte - 2016

Az újabb mérföldkő a 2016-os év volt, amikor is december elsején megnyitotta kapuit a  Korai Aktív Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály 20 fekvőbeteg ággyal és a hozzá tartozó ambuláns kapacitással. Főként nagy ortopédiai, traumatológiai és érsebészeti műtéten átesett betegek, valamint a reumatológiai betegek rehabilitációját látja el.

Vezetőváltás - 2019

2019. május Klinikánkon igazgató váltás történt: Prof. Dr. Czirják Lászlót Dr. Kumánovics Gábor tanár úr váltotta.

Hírek

2022. október 24.

Dékáni dícséret

2022. október 19.

MRE - MRSZE Konferencia díjak

Összes hír

Videók

Összes videó