Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Bemutatkozás

Klinikánk profilja a gyulladásos reumatológiai és szisztémás autoimmun betegségekhez és a korai mozgásszervi rehabilitációhoz kapcsolódó magas szintű gyógyítás, kutatás és egyetemi oktatás. Klinikánk járóbeteg szakrendelései mellett három fekvőbeteg osztályon folyik a betegellátás összesen 62 ágyon.

Feladatok

Reumatológiai betegek esetében Baranya megye, immunológiai és oszteoporózisos betegek esetében Baranya, Somogy és Tolna megye tartozik a területi ellátási kötelezettség alapján a klinikához.

Kiemelten kötőszöveti betegségekkel, szisztémás autoimmun kórképekkel, illetve ezen betegségek elő fázis kórképeivel foglalkozunk: rheumatoid arthritis, scleroderma (szisztémás sclerosis), lupus, dermato-polymyositis, szisztémás vasculitis, Sjögren szindróma, kevert kötőszöveti betegség, nem differenciált collagenosis, Raynaud szindróma.

Gyulladásos mozgásszervi betegségek és egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása. Idetartozik a már fentebb említett rheumatoid arthritis, illetve minden korai ízületi gyulladás ellátás („korai arthritis” ambulancia), valamint a seronegativ spondylarthritis (spondylitis ankylopoetica /Bechterew kór/, arthritis psoriatica, gyulladásos bélbetegséghez társuló arthritis, reaktív arthritis).

A köszvény (és egyéb kristály arthropathia), illetve egyéb ritka ízületi gyulladásokkal járó kórképek (polymyalgia rheumatica, stb.).

Konzíliárusi feladat

Az egyetem Klinikai Központjába tartozó társ klinikák részére konzíliáriusi feladatok ellátását végezzük. A társ klinikák munkatársai a klinika szakorvosait telefonon értesítik a kérésről, vagy az információs rendszerben konzílium kérést adnak fel, melyet 24 órán belül teljesítünk - bent fekvő beteg esetében -.

Oktatási feladat

A klinika oktatási feladata két részből áll. Egyrészt graduális, másrészt postgraduális oktatást is végzünk. A graduális oktatás az egyetem orvosi karára járó medikusok oktatása magyar, angol és német nyelven történik. Az immunológiai és reumatológia tantárgy keretén belül 14 előadás, valamint kötelezően választható kurzus keretében történik, melyeket magyar és angol hallgatók részére.

Orvosi továbbképzés

A posztgraduális oktatás során klinikánk a rezidens orvosok szakorvosi képzéséhez szükséges reumatológiai és immunológiai képzésében vesz részt. A rezidens orvosok (a letenni kívánt szakvizsga képzési feltételeiben előírt időtartamban) részt vesznek a klinika fekvőbeteg ellátásában, eközben a szakorvosok a mindennapi orvosi munka kapcsán folyamatos gyakorlati képzésben részesítik őket.

A feladatok részletes leírása itt érhető el.

Történet

Nyugat-Európában reumatológiai centrumokban foglalkoznak a gyulladásos ízületi betegségek ellátásával, mint például a rheumatoid arthritis, systemás lupus erythematosus, scleroderma, dermato/polymyositis, systemás vasculitisek, Sjögren syndroma, stb. Ehhez hasonló törekvés alapján célunk volt itt, Kelet-Európában, Magyarországon, a Dél-Dunántúlon is létrehozni egy 45-50 ágyas klinikát, ahol mind belgyógyász immunológus, mind reumatológus munkatársak dolgoznak.

Első lépések - 1995

Első lépésként 1995. augusztusában 20 ággyal elindította működését a II. sz. Belgyógyászati Klinika keretében (az Irgalmasok utcájában, majd a 1998 nyarán a Pacsirta utcai épületben) az Immunológiai Osztály Dr. Czirják László vezetésével, aki a Debreceni Orvostudományi Egyetem nagy immunológiai iskolájából, a III. sz. Belgyógyászati Klinikáról pályázott Pécsre.

E regionális immunológiai centrum feladata volt az Egyetem vonzáskörébe tartozó (lényegében a dunántúli) szisztémás autoimmun betegségekkel rendelkező betegek gondozása, a klinikai, laboratórium háttér biztosítása, a graduális, posztgraduális képzéssel kapcsolatos teendők ellátása.

Megnyílik az Immunológiai és Reumatológiai Klinika - 2002

Az osztály működésére igen nagy volt az igény a régióban, a páciensek száma folyamatosan nőtt, ellátásuk a szűk ágykapacitás, illetve a nagyon korlátozott személyi háttér miatt egyre nehezebbé vált, az Egyetem és az Irgalmas Rend közös munkálkodása eredményeként 2002. 07. 01. megnyitotta kapuit az Immunológiai és Reumatológiai Klinika Pécsett, az Irgalmasok utcájában. A Klinika igazgatója Prof. Dr. Czirják László egyetemi tanár lett.

Feladataink voltak:

A regionális immunológiai centrumnak megfelelő feladatok ellátása:

 • Szisztémás és szervspecifikus autoimmun betegek gondozása, ellátása.
  • Ezen belül kiemeltebb specializált rendelések a következők lennének:
   • scleroderma centrum (ez már létezik, a jelenlegi osztály európai scleroderma referencia centrum)
   • lupus centrum
   • vasculitis centrum
   • Raynaud syndromát felvállaló angiológia ellátás (a fentivel együtt: “immun-angiológiai centrum”)
  • Felnőttkori immunhiányos állapotok kezelése.
  • Immunológiai problémákkal (allergológia, szervtransplantatio, tumor immunológia, stb.) kapcsolatos konzultációs feladatok ellátása.
 • Gyulladásos mozgásszervi betegségek és egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása
 • Kötőszöveti betegségek (ez teljesen átfed az A pontban írtakkal.)
 • „Korai arthritis” ambulancia (feladata minden ízületi gyulladással járó kórkép diagnosztizálása, szükség szerint kezelése és gondozásba vétele.
 • Nagyszámú rheumatoid arthritises beteg gondozása
 • Seronegativ spondylarthritises, reaktív arthritises esetek ellátása, gondozásba vétele.
 • Köszvény (és egyéb kristály arthropathia) ambulancia
 • Egyéb akut reumatológiai kórképek ellátása.
 • Degeneratív és egyéb nem gyulladásos eredetű reumatológiai kórképekkel kapcsolatos konzultáció (lényegében minden a reumatológiai tárgykörébe tartozó eset konzultálása a klinikán dolgozó reumatológus szakorvos által)

Az új egység szerepe a belgyógyász, illetve reumatológus graduális képzésben, illetve belgyógyász, reumatológus, immunológus szakorvos képzésben nyilvánvaló volt. Ezeken a területeken a rendszeres posztgraduális képzés, családorvos továbbképzés szintén alapvető oktatási feladatunk.

A 2002 júliusi indulást követően egy fél évvel később 22 reumatológiai ágyat kapott a klinika, így immár két osztályon 42 ágy várta a betegeket.

költözés az Akác utcába - 2007

2007. augusztus végén ismét költöznünk kellett, ezúttal a régi Honvéd Kórház területére, amit akkor már az egyetemi integráció következtében Akác utcai Klinikai Tömbnek hívtak.

Ekkorra feladataink:

 • 3 dél-dunántúli megye szisztémás autoimmun betegei ellátása
 • Baranya megye gyulladásos reumatológiai kórképeinek ellátása
 • 3 dél-dunántúli megye biológiai terápia igényű betegeinek ellátása

Új osztály létrejötte - 2016

Az újabb mérföldkő a 2016-os év volt, amikor is december elsején megnyitotta kapuit a  Korai Aktív Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály 20 fekvőbeteg ággyal és a hozzá tartozó ambuláns kapacitással. Főként nagy ortopédiai, traumatológiai és érsebészeti műtéten átesett betegek, valamint a reumatológiai betegek rehabilitációját látja el.

Vezetőváltás - 2019

2019. május Klinikánkon igazgató váltás történt: Prof. Dr. Czirják Lászlót Dr. Kumánovics Gábor tanár úr váltotta.

Hírek

Korábbi hírek