Budapesten beszélgetnek a pécsi orvoskar építészeti stratégiájáról

2023. május 31.

"Campus Cooperationis: Az építészet ereje a tudásmegosztásban" címmel szervez beszélgetést június 9-én Budapesten a Mathias Corvinus Collegium (MCC), ahol a pécsi építészeti fejlesztései és jövőbeli tervei, stratégiája lesz a fókuszban.

Az építészet és a tudásterek tervezése olyan izgalmas terület, ahol a közös munka és az innováció kulcsszerepet játszik. A Campus Cooperationis projekt egy olyan víziót hozott létre, amely inspiráló tanulási környezeteket teremt, és lehetővé teszi a tudásalapú együttműködést. A Locus Coolerationis pedig mint arculati kézikönyv, bemutat egy téralakítási keretrendszert, amely elsődlegesen az ÁOK részére lett létrehozva, azonban más karokon és egyetemeken is követendő példa lehet - olvasható a rendezvény Facebook-eseményénél.

A június 9-i, 16 órai kezdettel startoló beszélgetés során dr. Nyitrai Miklós professzor, a pécsi orvoskar dékánja bemutatja a POTE Pillars koncepcióját, és megmutatja, hogyan igazodik az építészeti tervezés az egyetem stratégiai céljaihoz. Ezen keresztül betekintést nyerhetünk abba, hogyan lehet a tervezés során szem előtt tartani a tudás központú oktatás és kutatás fontosságát.

Dr. Csaba Ders főépítész és várostervező arra fókuszál, hogyan illeszthetők harmonikusan a tudásipari beruházások és a városi környezet. Megvizsgálja, hogyan lehet az építészeti megoldásokkal támogatni a tudásterek fejlődését, miközben fenntartható és vonzó városi környezetet hozunk létre. A beszerzési rendszer átértékelése és az oktatás építészetébe történő befektetés közösségi források révén gazdaságfejlesztést eredményezhet.

Dr. Schreck Ákos pedig a tér szerepét és a tudás- és információ-megosztást vizsgálja. Hogyan lehet adaptív tervezéssel és olyan építészeti megoldásokkal támogatni a tudásátadást, amelyek képesek alkalmazkodni a változó igényekhez és technológiai fejlődéshez. Valamint, hogy hogyan formálhatjuk át és fejleszthetjük a tudásterek tervezését, hogy még jobban támogassa a tanulást, a kutatást és az együttműködést.

Ezek a szakmai szempontok összehozzák az egyetem, az építész és a tudás- és információmegosztás szempontjait, és lehetőséget teremtenek a közös munkára és innovációra. A cél az, hogy olyan tanulási terek jöjjenek létre, amelyek inspirálják és támogatják a tudásalapú együttműködést, és példát mutatnak más karokon és egyetemeken is.

A másfél órás beszélgetés moderátora Erhardt Gábor, az MCC Építészet és Emlékezet Műhely vezetője lesz.

A rendezvényre ide kattintva lehet regisztrálni.

Helyszín: Scruton MCC, 1113 Budapest, Tas vezér u. 3-7.