Human Nutrition and Dietetics

Adatok

A Tantárgybejelentőben megadott hivatalos adatok az alábbi tanévre: 2020-2021

Tantárgyfelelős

Óraszámok/félév

előadás: 24 óra

gyakorlat: 0 óra

szeminárium: 0 óra

összesen: 24 óra

Tárgyadatok

  • Kód: OXF-ETA-h-T
  • 2 kredit
  • General Medicine
  • Optional modul
  • both semesters
Előfeltétel:

ODA-MB2-T completed

Kurzus létszámkorlát

min. 3 fő – max. 40 fő

Tematika

Medical students may find that this course will help them to coordinate their knowledge of the biological, physiological and clinical aspects of human nutrition.
The lectures will include the following topics:
Physiology of nutrition, general description of the foods most commonly eaten by man. Diet and physiological status (pregnancy, lactation, childhood, old age, exercise, sport and athletics). Clinical nutrition.
The course will be divided into 5 parts:
Part I gives an account of the physiology of nutrition
Part II gives a general description of the foods most commonly eaten by man
Part III describes those diseases that are known to be primarily due to faulty nutrition
Part IV deals with the role of defective diets in contributing to the onset of general diseases which are not primarily nutritional in origin
Part V deals briefly with the modifications necessary in normal diets to meet special circumstances of pregnancy, lactation, childhood, athletic training.

Előadások

  • 1. Energy metabolism - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 2. Energy balance - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 3. Digestion, absorption - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 4. Digestion, absorption - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 5. Carbohydrates - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 6. Carbohydrates - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 7. Fats - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 8. Fats - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 9. Proteins - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 10. Proteins - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 11. Vitamins - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 12. Vitamins - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 13. Minerals - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 14. Minerals - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 15. Water and body fluids - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 16. Alcohol - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 17. Nutrition during pregnancy and lactation - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 18. Nutrition for growth and development - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 19. Nutrition and physical fitness - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 20. Nutrition and physical fitness - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 21. Nutrition and weight management - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 22. Eating disorders - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 23. Written test - Dr. Vértes Zsuzsanna
  • 24. Written test - Dr. Vértes Zsuzsanna

Gyakorlatok

Szemináriumok

A tananyag elsajátításához szükséges segédanyagok

Kötelező irodalom

-

Saját oktatási anyag

lecture notes

Jegyzet

-

Ajánlott irodalom

Garrow James: Human Nutrition and Dietetics

A félév elfogadásának feltételei

Maximum of 25 % absence allowed

Félévközi ellenőrzések

-

Távolmaradás pótlásának lehetőségei

As above

Vizsgakérdések

Written test

Vizsgáztatók

Gyakorlatok, szemináriumok oktatói