További támogatás az immun-és endokrin rendszer betegségeinek kutatására

2022. július 14.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program 2021 Egészség alprogramjának keretében a „Biomarkerek azonosítása a hormonális- és az immunrendszer nyomon követésére: diagnosztikai eljárások fejlesztése biotechnológiai módszerekkel” című projekt további 4 évre kapott támogatást, összesen 990 millió forintot.

Dr. Berki Tímea, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a projekt vezetője így foglalta össze a szakmai tartalmat: „Az immun- és endokrin rendszer betegségei együttesen a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb betegségcsoport, melyek főleg fiatalkorban jelentkezve, krónikus lefolyásuk miatt jelentős terhet rónak a társadalomra és az egészségügyre. A betegségek megelőzése, korai felismerése és kezelése a betegek életminőségének és munkaképességének a megtartását eredményezi. Mind az immun-, mind az endokrin rendszer szabályozási zavara a szervezet minden pontján, igen változatos szervi érintettséggel, változatos kórképeket eredményez. Ezek korai felismeréséhez keressük azokat a jelző molekulákat, mérhető biomarkereket, amik segítik a korai diagnózist, és esetleg terápiás célpontként is szolgálhatnak. A betegségek háttérfolyamatainak részletes megismeréséhez a felfedező és klinikai kutatások szoros együttműködésére van szükség, amit a PTE Klinikai Központja, valamint az Egészségtudományi Kar Sportegészségügyi és egészséggazdálkodási csoportjának a kutatóiból álló, multidiszciplináris hálózat valósít meg.”

A cél az évek óta folyó közös munka folytatása a 2021. évi Tématerületi Kiválósági Program keretében, négy kutatói centrumba szerveződve: Endokrin Munkacsoport, Immunológia Centrum, Sportegészségügyi Centrum, Egészséggazdálkodási Központ.

Az egészség tématerületén belül kutatják a szakemberek az endokrin- és az immunrendszer normál és kóros állapotait jelző biomarkereket, a működéshez kapcsolható jelátviteli útvonalakat és molekuláris eltéréseket. Új célként vizsgálják a védőoltások immunrendszert befolyásoló hatását az immunszuppressziv kezelésben és a biológiai terápiában részesülő betegeknél.

További cél a fizikai aktivitás és a sport előnyös biológiai, társadalmi, gazdasági hatásainak a vizsgálata, valamint a mozgásszervi és krónikus autoimmun- és endokrin betegségekre gyakorolt hatásainak a felmérése. Emellett a betegségek társadalmi összefüggéseit is elemzik biostatisztikai módszerekkel.

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs