Orientációs kisokos

Kedves Gólyáink!

A Hallgatói Szolgáltató Osztály az ÁOK Hallgatói Önkormányzattal (HÖK) karöltve összegyűjtötte Számotokra az előttetek álló hónapok legfőbb teendőit, hogy segítsen eligazodni az egyetemi bürokrácia elsőre ijesztőnek tűnő útvesztőjében.

Jelen oldal kivonatolva tartalmazza azon információkat, melyeket levélben megkaptok a PTE Oktatási Igazgatóságától (ÁOK, GYTK), az ÁOK Tanulmányi Hivatalától (link hamarosan) és a GYTK Tanulmányi Csoportjától (link hamarosan), illetve az ÁOK Hallgatói Önkormányzatától.

További részletes információt találtok a képzésről és a hatályos szabályzatokról az ÁOK Tanulmányi Hivatalának oldalán és a GYTK Tanulmányi Csoportjának oldalán.

A Biotechnológia BSc és Biotechnológia MSc képzésekről szóló információk itt olvashatóak.

Legfontosabb lépések:

A Hallgatói Önkormányzat (HÖK) nevében szeretnénk gratulálni felvételetekhez! Rögtön az elején jelentkezünk is az előttetek álló egyetemi évek első nagy eseményével, a Medikus Gólyatáborral! Alig várjuk, hogy ott találkozzunk!

Helyszín:
Boszorkány úti Kollégium
Pécs, Boszorkány út 2.

Időpont:
augusztus 20-23.

Részvételi díj:
35.000 Ft, mely magában foglalja a szállást, a napi háromszori étkezést, illetve a programok díját.

Regisztráció és fizetés:
https://pte.hu/hu/golyatabor

Facebook-esemény:
Kövessétek a hivatalos eseményt, hogy ne maradjatok le a fontos információkról.

Jelentkezési időszak:
augusztus 4. 10:00 - augusztus 14. 12:00

Addig is, várunk Titeket a PTE ÁOK Gólyák 2023 nevű Facebook-csoportban, mely fő színteréül szolgál majd évfolyamotok tanulmányi ügyeinek, HÖK-ös tájékoztatóinknak, és számos további hasznos információnak - egészen a diplomaszerzésig.

Az alábbi összefoglalóval szeretnénk segítségetekre lenni lakhatásotok megoldásában, amennyiben Pécsen kívülről érkeztek hozzánk tanulni.

ALBÉRLET
Abban az esetben, ha más medikus hallgatókkal szeretnétek összeköltözni, úgy ajánljuk figyelmetekbe POTE Bazár Facebook-csoportunkat. Ebben kizárólag ÁOK és GYTK hallgatók keresnek és kínálnak albérleti lehetőségeket.

Érdemes belépni további kiadó lakások felkutatása céljából több pécsi albérletes csoportba, a Facebookon keresgélve számtalan ilyet találtok.

KOLLÉGIUM
A kollégium egy lényegesen olcsóbb, de az együtt-lakás miatt kompromisszumokkal járó lakhatási megoldás, ahol viszont az első pillanatban jó közösségre lehet találni. Azt javasoljuk, az albérleti lehetőségeket a kollégiumi pályázat beadása esetén is térképezzétek fel, mert viszonylag későn, augusztus végén érkezik majd döntés a kollégiumi jelentkezésetekről.

A kollégiumi jelentkezés ügyintézése, a pályázatok elbírálása az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) hatásköre.

A pályázati felhívás itt érhető el, ahol megtalálhatjátok a jelentkezés menetének részletes információit, a kitöltési útmutatót és a gyakran ismételt kérdéseket.

Határidők:
Augusztus 16. 12:00 - Zárul az elektronikus jelentkezés a Neptunban
Augusztus 16. 16:00 - Zárul a papír alapú jelentkezés, mely az elektronikus jelentkezés véglegesítésére szolgál (személyes leadás vagy postai beérkezés)

PTE kollégiumok:
A kollégiumokról az EHÖK oldalán olvashattok részletes tájékoztatókat.
Amennyiben belülről is megtekintenétek őket, úgy a Kar felvételi-oldalán találtok rövid videókat.

Beköltözés:
A pályázat kimeneteléről két e-mail várható:
1. Az EHÖK e-mailben értesít Titeket az elbírálás eredményéről.
2. Ezt követően a Kollégiumi Bizottságtól is érkezik e-mail, ebben informálnak majd Benneteket a beköltözés menetéről.

Általában van lehetőség ismerősökkel való szobafoglalásra, így pozitívan elbírált pályázat esetén érdemes érdeklődni gólyatársaitok, vagy más, kollégiumba készülő ismerőseitek körében.

Esélyegyenlőségi pályázat:
A pályázatot azok a hallgatók nyújthatják be, akik elnyerték az adott évre a kollégiumi elhelyezést, illetve akire a következő kritériumok valamelyike vonatkozik: hátrányos helyzetű / árva / családfenntartó / akinek gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg.
A tavalyi pályázati felhívás tájékoztató jelleggel elérhető az EHÖK oldalán. Az új pályázati kiírás szeptember végén várható.

További kollégiumokkal kapcsolatos kérdéseitekkel az EHÖK-höz tudtok fordulni az alábbi e-mail címen:
kollegiumok.ehok@pte.hu


Kollégiumi díjtámogatás:
Ha az első helyen jelöltétek meg a pécsi orvosi, fogorvosi, gyógyszerész vagy biotechnológia szakot, akkor a Kar az első tanítási évtől a teljes kollégiumi díjat átvállalja, amennyiben felvételt nyertetek valamelyik kollégiumba. A 2023/2024-as tanévre vonatkozó pályázat leírása itt érhető el.
A pályázat leadási határideje: szeptember 15. 16:00

A kollégiumi díjtámogatással kapcsolatos további kérdéseitekkel a Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Irodához tudtok fordulni az alábbi e-mail címen:
fhszi@aok.pte.hu

Beiratkozási időszak:
augusztus 21. 8:00 - szeptember 1. 12:00

A beiratkozásnak online és személyes formában is meg kell történnie. Online az egyetemi éveitek adminisztrációs feladatait támogató Neptun Tanulmányi Rendszeren fogtok tudni bejelentkezni. A felhasználói névként funkcionáló Neptun-kódotokat és a jelszavatok létrehozásának leírását az Egyetemtől postai úton kapjátok meg.

Online beiratkozás (bejelentkezés az őszi szemeszterre):
Neptun ► Ügyintézés ► Beiratkozás/bejelentkezés ► 2023/24/1 sor végén “+” jel ► Bejelentkezés ► “aktív” ► “nyilatkozom” ► adatok kitöltése és adatellenőrzés ► Beiratkozás/bejelentkezés ► KÉSZ

Az online beiratkozáskor egy bankszámlaszámot is szükséges megadni.

A kötelező tantárgyak optimális felvétele érdekében az online beiratkozást érdemes augusztus 26. 8:00-ig megtenni.

Személyes beiratkozás:
A Tanulmányi Hivatalban/Csoportnál7624 Pécs, Szigeti út 12.
Elméleti tömb, 1. emelet

H, SZ, P: 9:00 - 12:00
K, CS: 13:00 - 15:00
történik, az évfolyamotokhoz tartozó ügyintézővelÁOSZ: Resch-Várda Nikolett
nikolett.varda@aok.pte.hu

FOSZ: Török Gyöngyvér
gyongyver.torok@aok.pte.hu

GYTK: Szénási Anna
anna.szenasi@aok.pte.hu
.

Az ügyintézéshez szükséges iratok aláírt másolatát és a kinyomtatott beiratkozási dokumentumokat egy borítékban vagy fóliatasakban szükséges magatokkal vinni.

Aláírt másolatként:

 • középiskolai bizonyítvány azokból a félévekből, melyekből pontot hoztál
 • érettségi bizonyítvány
 • nyelvvizsga-bizonyítvány(ok)
 • többletpontokra jogosító egyéb irat(ok), ha vannak
 • személyazonosító igazolvány
 • lakcímkártya
 • TAJ kártya
 • adóigazolvány

Eredeti példány:

 • Neptunból kinyomtatott és aláírt beiratkozási lap (Ügyintézés ► Kérvények ► Leadott kérvények ► “Beiratkozási lap 2023/24/1” sor végén “+” jel ► “Nyomtatvány letöltése pdf-ként”)
 • adatkezelési nyilatkozat a Tanulmányi Hivataltól/Csoporttól e-mailen kapott gólyalevélből (letölthető verzió: általános orvos, fogorvos - link hamarosan; gyógyszerész - link hamarosan)
 • névvel és születési dátummal ellátott igazolványkép

Szükség esetén a Karon fellelhető CopyShopban7624 Pécs, Szigeti út 12.
Elméleti tömb, 2. emelet

Augusztus 28-tól

Hétfő - Péntek:
8:00 - 17:00
lehetőségetek van nyomtatni és fénymásolni.

A hallgatói jogviszony létesítéséhez kötelező részt venni orvosi alkalmassági vizsgálaton, melyet a PTE Klinikai Központjának Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központja végez el.

Az alkalmassági vizsgálaton szerzett érvényes eredmény hiányában nem végezhető egészségügyi tevékenység, illetve a vizsgaidőszakban való részvétel engedélyezése is megtagadható.

Időpontfoglaló felület:
hallgatofmk.pte.hu
A belépéshez a Neptun-kódotokra és a jelszavatokra van szükség.

Vizsgálatok kezdete:
augusztus 28.

Helyszín:
Pécs, Nyár u. 8.

Szükséges dokumentumok:

 • Személyazonosság igazolására szolgáló iratok (személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya)
 • PTE által küldött felvételi határozat (Stipendium Hungaricum vagy Diaszpóra ösztöndíj elnyerése esetében is szükséges az adott határozat bemutatása.)
 • “Egészségügyi nyilatkozat és vizsgálati adatok" című kiskönyv (narancssárga; papírboltokban vásárolható)
 • 1 éven belüli tüdőszűrő eredmény (röntgen lelet)
 • Oltási dokumentáció Hepatitis-B oltási sorozatról (gyermekkori oltási kiskönyv / 14 év felettiek oltási kiskönyve / orvosi igazolás az oltások pontos beadási idejéről)
 • Hallgatók egészségügyi törzslapja című kitöltött nyomtatvány
 • Krónikus betegségekről szóló dokumentum (ha van)
 • Szemüveg (ha van)

A diákigazolvány igénylésének menete:

 1. Kormányablak felkeresése a diákigazolvány-igénylési ügymenet elindításához.
 2. Kormányablakban kapott NEKNemzeti Egységes Kártyarendszer adatlap összehasonlítása a Neptunban rögzített adatokkal.
 3. Amennyiben eltérés van az adatokban a NEK adatlap és a Neptun (Saját adatok ► Személyes adatok) között, akkor a hiba javíttatása az évfolyamotokhoz tartozó ügyintézővel.
 4. Az online beiratkozást követően az igénylés rögzítése a Neptun rendszerében (Ügyintézés ► Diákigazolvány igénylés ► “Új felvétel” ► adatok kitöltése ► “Mentés”).
 5. Szükség esetén igazolás kérése a kedvezményes árú tömegközlekedés igénybevételéhez a KTIKözponti Tanulmányi Iroda

  Pécs, Dohány u. 1-3.
  ÁJK „Z” épület, alagsor
  -n keresztül, melyhez a KTI honlapján keresztül szükséges időpontot foglalni.
 6. Az igénylés állapotának ellenőrzése a Neptunon (Ügyintézés ► Diákigazolvány igénylés ► FIR státusz: “Sikeres diákigazolvány igénylés”), szükség esetén pedig a felmerült hiba javíttatása az évfolyamotokhoz tartozó ügyintézővel.
 7. A sikeresen legyártott diákigazolvány átvételéről (1-2 hónap múlva), illetve annak matricás érvényesítéséről a KTI e-mailben fog tájékoztatót küldeni.

Bővebb tájékoztatás a KTI vonatkozó oldalán található.

Ügyfélkapu igénylése:

A Kar a tanulmányi ügyek hivatalos ügyintézése során elsődlegesen az elektronikus ügyintézést alkalmazza. Annak érdekében, hogy a hivatalos dokumentumaidat elektronikusan hiteles formában kérhesd és kaphasd meg, Ügyfélkapus elérhetőséggel is szükséges rendelkezned.

A Kormányablakban a diákigazolvány ügyintézése mellett Ügyfélkaput is nyittathatsz.

Az orientációs nap célja, hogy előadásokkal és workshopokkal adjon iránymutatást a rátok váró tanulmányi ügyekhez és az egyetemi élethez.

Dátum:
szeptember 1. 11:00 - 15:30

Részvétel:
Az előadásokon való részvétel KÖTELEZŐ, melyet a helyszínen aláírással kell igazolni a Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató iroda standjánál.

A fakultatív workshopok regisztrációhoz kötöttek és létszámkorlátosak, így javasolt a minél korábbi jelentkezés.

KÖTELEZŐ PROGRAMOK
Általános orvos, Fogorvos
Helyszín: Dr. Grastyán Endre Oktatási tömb, SIOT0032-es terem
Programterv:
12:30 - A PTE ÁOK dékáni vezetésének köszöntője
12:45 - Tanulmányi Hivatal tájékoztatója
13:15 - Kérdőív kitöltés
13:35 - Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Iroda tájékoztatója
13:50 - Hallgatói Önkormányzat tájékoztatója

Gyógyszerész
Helyszín: Dr. Grastyán Endre Elméleti tömb, SIOT0033-as terem
Programterv:
12:30 - Dr. Fittler András dékánhelyettes köszöntője
12:35 - A Tanulmányi Csoport tájékoztatója
13:05 - Kérdőív kitöltés
13:25 - Hallgatói Önkormányzat tájékoztatója
13:45 - Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Iroda tájékoztatója

Az előadásokat megelőzően és azt követően 11:00 és 15:30 között a Dr. Romhányi György Aulában különböző standoknál ismerhetitek meg a kari és egyetemi szervezeteket.

FAKULTATÍV PROGRAMOK
8:30 - 11:30 „beléPTEtő gólyatréning” workshop (a PTE Karrier Iroda szervezésében)
Dr. Grastyán Endre Elméleti tömb, SIOT0017, SIOT0037, SIOT0038, SIOT0039 és SIOT0040 terem
Közösségépítő workshop, mely segítséget nyújt az egyetemi élet kihívásaihoz.
A részvétel regisztrációhoz kötött:
I. csoport
II. csoport
III. csoport
IV. csoport
V. csoport

10:00 - 11:30 „Én és a karrierem” workshop elsőéveseknek (a PTE ÁOK YourLife szervezésében)
Dékáni Tanácsterem, Elméleti tömb, 1.em.
Madarat lehet Veled fogatni, hogy felvettek a #pécsiorvosi-ra? Ezen a workshopon abban segítünk Neked, hogy tudatos lehess motivációiddal kapcsolatban, és a kihívások idején is erőforrásként használhasd őket. Mindezt oldott és hangulatos légkörben, egy interaktív workshop keretében, évfolyamtársaid társaságában teheted meg.
A workshopot vezeti: Dr. Horváth-Sarródi Andrea, orvos, life coach.
Résztvevők maximális száma: 25 fő
A részvétel regisztrációhoz kötött, mely ezen a linken tehető meg.

14:45 Campus túra (Gyülekezési pont: az Aula előtt)


A Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltató Iroda prezentációja ezen a linken érhető el.

Minden határidő:
általános orvos szak
fogorvos szak
gyógyszerész szak

Regisztrációs időszak és kiemelt fontosságú dátumok:
augusztus 18. - Órarend elérhetővé válik a Tanulmányi Hivatal/Csoport honlapján
augusztus 21. 8:00 - szeptember 1. 12:00 - Beiratkozás (online és személyesen)
augusztus 21. 9:00 - augusztus 30. 24:00 - Kötelező kurzusok felvétele és leadása
augusztus 21. 9:00 - szeptember 8. 24:00 - Kritériumkövetelmények felvétele
augusztus 21. 9:00 - szeptember 6. 24:00 - Kritériumkövetelmények leadása
augusztus 28. 9:00 - szeptember 8. 24:00 - Választható kurzusok felvétele
augusztus 28. 9:00 - szeptember 6. 24:00 - Választható kurzusok leadása
szeptember 3. 17:00 - Évnyitó (kötelező megjelenés alkalomhoz illő öltözetben a Dr. Romhányi György Aulában)
szeptember 4. - Első tanítási nap

A beiratkozás határideje szeptember 1. 12:00, viszont azt javasoljuk, hogy az online beiratkozást és azt követően a kötelező tantárgyak felvételét tegyétek meg augusztus 26. 8:00-ig. Erre azért van szükség, mert lesznek olyan korábban kezdett/nem mintaterv szerint haladó hallgatók, akik újra felveszik az első szemeszter bizonyos tantárgyait, ők pedig ettől a dátumtól elfoglalhatják helyeiteket tanulócsoportjaitokban.

A határidőknél látható, hogy a választható kurzusokat az első oktatási hét szerdájáig le lehet adni, így ha addig kiderül, hogy valami mégsem illeszthető be az órarendetekbe, le tudjátok még adni.

FONTOS, hogy még a tárgyfelvétel során többször ellenőrizzétek a Neptunban a mintatantervvel összevetve (általános orvos, fogorvos; gyógyszerész), hogy minden tárgyat felvettetek-e, sikeres volt-e a tárgyfelvétel, minden kurzustípusból (előadás, szeminárium, gyakorlat) választottatok-e a saját csoportotokba, stb.

A két hetes regisztrációs időszakot követően a szemeszter a 14 hetes szorgalmi időszakból (szeptember 4. - december 08.) és a 7 hetes vizsgaidőszakból (december 11. - január 26.) áll.

Az órarend augusztus 18-án elérhetővé válik a Tanulmányi Hivatal honlapján:
általános orvos szak, fogorvos szak
gyógyszerész szak

Az órarendek az adott szemeszterhez tartozó összes kötelező tantárgy időbeosztását tartalmazzák:

 • az évfolyamszintű előadásokat félkövéren találjátok meg benne,
 • a kisebb csoportokban látogatandó gyakorlatok és szemináriumok pedig a tanulócsoportok szerint oszlopokba vannak rendezve.

Az órarendben megtaláljátok kötelező óráitok helyszínének teremkódját is, az eligazodáshoz javasoljuk a POTE+ alkalmazás térképét használni. Az alkalmazás iOS és Android eszközökre egyaránt elérhető.

A beiratkozáskor mindannyian hozzárendelődtök egy tanulócsoporthoz, melyek

 • általános orvos szakon O1-O10-ig,
 • fogorvos szakon F1-F3-ig,
 • gyógyszerész szakon G1-G3-ig vannak elnevezve.

A tanulócsoportotokat a Neptun rendszerén keresztül tudjátok megtekinteni (Tanulmányok ► Képzési adatok ► Tanulócsoport).

Kötelező óráidat a tanulócsoportod szerint kell majd felvenned (további infók a tantárgyfelvételről a “Tárgyak” menüpontban), ezek időpontjain tehát nem kell gondolkoznotok, eleve adottak.

Választható tárgyaitokat aszerint vehetitek majd fel, hogy beleillenek-e kötelező tárgyaitok órarendjébe. Ezekhez az időpontot és a helyszínt a Neptunon találjátok meg. Amennyiben nincsenek feltüntetve, érdeklődéseteket a tárgy iránt annak felvételével tudjátok jelezni, így az oktató a tárgyat felvett hallgatókat Neptun-üzenetben tudja értesíti a részletekről, még a tárgyleadási határidő előtt.

Az oktatókkal való kommunikációnak fontos színtere a Microsoft Office Teams rendszere, melyhez Microsoft O365 fiókotok a beiratkozást követően 48 órán belül aktiválódik. Az ezzel kapcsolatban itt találtok további információkat.

Kiemelt fontosságú határidők:
augusztus 21. 9:00 - augusztus 30. 24:00 - Kötelező kurzusok felvétele és leadása
augusztus 21. 9:00 - szeptember 8. 24:00 - Kritériumkövetelmények felvétele
augusztus 21. 9:00 - szeptember 6. 24:00 - Kritériumkövetelmények leadása
augusztus 28. 9:00 - szeptember 8. 24:00 - Választható kurzusok felvétele
augusztus 28. 9:00 - szeptember 6. 24:00 - Választható kurzusok leadása


TANTÁRGYAK TÍPUSAI

Kötelező tantárgy:
A szakon mindenki számára kötelezően teljesítendő tantárgyak, melyek tananyagai egymásra épülnek, és előre hozzá vannak rendelve egy adott félévhez (mintatantervek: általános orvos, fogorvos; gyógyszerész) (pl. „Biofizika 1.”).
Amennyiben egy kötelező tantárgyat nem sikerül elsőre teljesíteni, bizonyos tantárgyaknál megengedett a következő félévekben vizsgakurzusként való felvételük, ami óralátogatás nélkül csupán a vizsgázás céljából felvett tantárgy.
Kritérium követelmény:
A szakon mindenki számára kötelezően teljesítendő, de kreditértékkel nem bíró követelmények (pl. „Testnevelés 1.” tárgy, „Orvosi elsősegély”). A hatodév kezdetéig 4 félévnyi testnevelést kötelező teljesítenetek (fogorvos és gyógyszerész szakon ötödév végéig).
Elektív tantárgy („kötelezően választható”):
A képzés tematikájához szorosabban kapcsolódó tantárgyak, melyeket egy előre megadott listából választhatsz ki (pl. „A biofizika fizikai alapjai”).
Fakultatív tantárgy („szabadon választható”):
A képzés tematikájához lazábban kapcsolódó tantárgyak, melyeket egy előre megadott listából választhatsz ki (pl. „CSI: Magyarország”).

Az elektív és fakultatív tantárgyakból a képzés végéig megadott mennyiségű kreditet kell teljesíteni. A kreditrendszerről jelen menüpontban lejjebb görgetve találtok további információt.

Egy tantárgyhoz tartozhat több kurzus, a kurzusok ugyanannak a tárgynak az eltérő formátumú óráit jelentik (pl. előadás, gyakorlat, szeminárium). Ez főleg a kötelező tantárgyaknál fontos, ezek Neptunos felvételénél különösen figyelni kell rá, hogy az előadáskurzuson túl a tanulócsoportotokhoz rendelt szemináriumot és/vagy gyakorlatot is felvegyétek.


TANTÁRGYLEÍRÁSOK, TESTNEVELÉS TÁRGYAK

A tantárgyleírások tartalmazzák többek között a tantárgyak kódját, rövid ismertetőjét, tantárgyfelelősét, kreditértékét, az ajánlott irodalmat, az órák tematikáját.

Kötelező tantárgyak, kritérium követelmények, elektív és a fakultatív tantárgyak részletes leírásai:
általános orvos szak és fogorvos szak
gyógyszerész szak

Testnevelésként felvehető mozgásformák:
Közel 40 mozgásforma közül választhatjátok ki a nektek tetszőt.


TANTÁRGYFELVÉTEL

A nulladik lépés, hogy a “Beiratkozás” menüpontban leírtakat követve online beiratkoztok a Neptunban. Ezt követően foghattok bele a regisztrációs időszakban a tárgyak felvételébe.

Kötelező tantárgyak és kritérium követelmények felvétele:
Tárgyak ► Tárgyfelvétel ► Félévek: “2023/24/1”, Tárgycsoport: “alapozó” / “kritérium követelmény” ► “Tárgyak listázása” ► “ajánlott félév” oszlop címére kattintás a félév szerinti sorbarendezéshez ► adott tantárgy sorában “Felvesz” ► a megnyíló ablakban a tárgyhoz tartozó összes kurzustípusból (előadás, gyakorlat és/vagy szeminárium) kipipálni a tanulócsoportodhoz tartozó sort ► “Felvesz” ► egy előugró ablak jelzi, hogy sikerrel jártál

A T0 nevű csoport egy átmeneti, a kötelező tárgyfelvétel utolsó 2 napján megnyíló technikai csoport azok számára:

 • akik nem férnek be saját tanulócsoportjukba (ritkán fordul elő) és egyeztetés alatt vannak a tantárgyfelelőssel, hogy bekerüljenek,
 • akik nem először veszik fel valamelyik kötelező tárgyukat és más tanulócsoportba kényszerülnek.

Tehát ezt Ti figyelmen kívül hagyhatjátok a legtöbb esetben.

Testnevelés tárgy esetén a Neptunban látható kódok mögött rejlő mozgásformát fentebb, a tantárgyleírások bekezdésben található linken tudjátok dekódolni.

Választható tárgyak felvétele:
Tárgyak ► Tárgyfelvétel ► Félévek: “2023/24/1”, Tárgycsoport: “Tárgycsoportba nem tartozó tárgyak” ► “Tárgyak listázása” ► “tárgytípus” oszlop címére kattintással rendezés kötelezően választható/szabadon választható besorolás szerint ► az adott tantárgy sorában “Felvesz” ► a megnyíló ablakban a kurzusok nevére kattintva megnézhetők azok órarendi időpontjai, helyszínei ► ennek megfelelően az ideális idejű és helyű kurzus kiválasztása ► “Felvesz” ► egy előugró ablak jelzi, hogy sikerrel jártál


KREDITRENDSZER

Az általános orvos szakon a képzés 6 éve során 360 kreditet kell összegyűjtenetek. Ez félévenként leosztva átlagosan 30 kreditet jelent. Ebből 288 kreditet kitesznek a kötelező tantárgyaitok, a maradék helyeket az elektív és fakultatív tárgyakkal kell feltölteni (minimum elektív kreditek: 54, ebből a diplomamunka 20 elektív kredit; minimum fakultatív kreditek: 18).

A fogorvos szakon a képzés 5 éve során 300 kreditet kell összegyűjtenetek. Ez félévenként leosztva átlagosan 30 kreditet jelent. Ebből 240 kreditet kitesznek a kötelező tantárgyaitok, a maradék helyeket az elektív és fakultatív tárgyakkal kell feltölteni (minimum elektív kreditek: 45, ebből a diplomamunka 20 elektív kredit; minimum fakultatív kreditek: 15).

A gyógyszerész szakon a képzés 5 éve során 300 kreditet kell összegyűjtenetek. Ez félévenként leosztva átlagosan 30 kreditet jelent. Ebből 258 kreditet kitesznek a kötelező tantárgyaitok, a maradék helyeket az elektív és fakultatív tárgyakkal kell feltölteni (minimum elektív kreditek: 27, ebből a diplomamunka 10 elektív kredit; minimum fakultatív kreditek: 15).


HALLGATÓI VISSZAJELZÉS

Minden szemesztert követően lehetőség van ún. feedback kérdőívek kitöltésére a Neptunban. Amennyiben az összes kitöltésre kerül egy adott szemeszterben, úgy a következő félév során egy nap előnyt lehet szerezni a vizsgafelvétel tekintetében a feedback-bónusz által.

Ettől eltérően a POTEcho által a visszajelzés már félév közben, egyből az órák után megtörténhet, segítve ezzel az oktatók és a hallgatók közti kommunikációt, illetve saját oktatásunk fejlesztését. A felület elérhető a böngészőben, de egyaránt letölthető iOS és Android eszközökre is.


A tanuláshoz az Intézetek által kiadott tananyagok (pl. diasorok, összefoglalók, hivatalos jegyzetek), illetve a tankönyvek lesznek a fő segédleteitek.

Lesz olyan felszerelés is, amire már a szorgalmi időszakban szükségetek lesz. Az egyéni tanulás eszközei rajtatok múlnak (tablet, füzetek, stb.), laborköpenyt és laborszemüveget viszont mindenkinek kötelező beszereznie. Köpenyt a Gólyatáborban is tudtok majd rendelni, illetve a szorgalmi időszak első heteiben a Campuson is lesz lehetőség ezek beszerzésére.

Hivatalos tantárgyleírások:
A tantárgykeresőben fellelhetőek. A tantárgyak címét beírva az adott tárgy adatlapján megtaláljátok a kötelező és az ajánlott irodalmak felsorolását.

Hivatalos tananyagok:
A PotePedia a Kar hivatalos tananyaggyűjtő platformja, mely az összes előadás diasorait, jegyzeteket, kiegészítő tananyagokat tartalmaz. Ezeket letöltve akár előre tudtok készülni az órákra. A belépéshez a Neptun-kódotokra és a jelszavatokra van szükség.

Jegyzetek, könyvek beszerzése:
POTE Bazár csoport Facebookon
Pekár Mihály Orvosi és Élettudományi Szakkönyvtár a Főépület 3. emeletén
Medicina Könyvesbolt az alagsorban

Emellett lehetőségetek lesz szeptember elején részt venni a Hallgatói Önkormányzat gyorstalpalóján, melyen az egyetemkezdés esetleges nehézségei mellett a tananyagokról is szó fog esni.

POTE+
Háromdimenziós campus térkép a tanórák helyszíneivel, a heti órarend, a kari hírfolyam és a pécsi orvosi közösségét érintő legfontosabb témák fóruma is elérhető a személyre szabható POTE+ segítségével. Az alkalmazás iOS és Android eszközökre egyaránt elérhető.

POTEcho
Míg a Neptunban levezényelt hallgatói visszajelzés a szemeszterek végén zajlik, addig a POTEcho által ez már a félév közben, egyből az órák után megtörténhet. Célja az egyetemi oktatók és hallgatók közötti kommunikáció elősegítése, támogatva a saját oktatásunkat, illetve annak fejlesztését. A felület elérhető a böngészőben, de egyaránt letölthető iOS és Android eszközökre is.

Amboss
Az Amboss egy online tananyagokat fejlesztő orvosi platform, melynek fő célja, hogy hatékonyan segítsen Titeket a tudásanyag elsajátításában. A kari licence aktiválásához és a regisztrációhoz itt találtok segítséget.

HALLGATÓI ÖSZTÖNDÍJAK
Az egyetemi tanulmányok során számtalan ösztöndíjlehetőség áll majd rendelkezésetekre, melyeket tanulmányi, szakmai, szociális és közéleti alapon is el lehet majd nyerni. Ezek összegyűjtve megtekinthetőek a Hallgatói Önkormányzat honlapján.

Az első általatok is megpályázható ösztöndíj a rektori ösztöndíj, mely 150 000 Ft-os juttatást biztosít a pályázatot elnyerő hallgatóknak. A pályázók közül a PTE minden karán azok kerülnek kiválasztásra, akik a legjobb pontszámmal jutnak be, és első helyen jelölték meg a Pécsi Tudományegyetemet a felvételin. A pályázatról bővebben itt tudtok olvasni.
Benyújtásának végső határideje: szeptember 1. 24:00


ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJAS ÉS ÖNKÖLTSÉGES FINANSZÍROZÁS
Két fő finanszírozási formát különböztetünk meg a képzésetek szempontjából:

 1. Állami ösztöndíjas
 2. Önköltséges

Állami ösztöndíjas finanszírozás:
Az államilag támogatott szemeszterek száma a szak képzési ideje + 2 szemeszter, ennek megfelelően

 • az általános orvos szakon 14 szemeszter,
 • a fogorvos és a gyógyszerész szakon 12 szemeszter,
 • a biotechnológia alapképzési szakon 8 szemeszter,
 • a biotechnológia mesterképzési szakon 6 szemeszter.

A tanév végén az alábbi okok esetén történhet átsorolás állami ösztöndíjasról önköltséges finanszírozási formába:

 • az utolsó két aktív szemeszteredben (amelyben nem voltál Erasmus úton) összesen kevesebb, mint 30 kreditet szereztél, vagy
 • az utolsó két aktív szemesztered súlyozott tanulmányi átlageredményét átlagolva az nem éri el a 2,50-t, vagy
 • kimerítetted az államilag támogatott szemeszterek számát.

Az állami ösztöndíjjal járó kötelezettségvállalásról (például a diplomát követően a magyarországi munkavállalási kötelezettségről) itt és itt olvashatsz bővebben, az átsorolásról pedig itt. (Az oldalon található információk az előző tanév adatait tartalmazzák. Az oldal a tanév kezdetén frissítésre fog kerülni.)

Önköltséges finanszírozás:
A finanszírozási formához szükséges költségtérítési szerződésről és a költségtérítés díjáról a KTI postai úton tájékoztatást nyújt.
A költségtérítési díjat 3 részletben kell befizetni:

 • augusztus 11. - az 1. részlet (40%) befizetési határideje, és a befizetéséről szóló bizonylat leadási határideje;
 • október 15. - a 2. részlet (30%) befizetési határideje és a befizetéséről szóló bizonylat leadási határideje;
 • november 15. - a 3. részlet (30%) befizetési határideje és a befizetéséről szóló bizonylat leadási határideje.

Két aktív szemesztert követően az alábbiakra lesz lehetőséged:

 • költségtérítési kedvezmény igénylése tanulmányi eredmény, felvett kreditmennyiség, vagy szociális helyzet alapján;
 • állami ösztöndíjas finanszírozási formába történő átsorolási kérelem benyújtása

Az önköltséggel kapcsolatos további kérdések esetén választ találhattok ezen a GYIK oldalon, vagy forduljatok készséggel a KTI-hez e-mail formájában.


DIÁKHITEL
A mindennapi élet költségeinek, illetve az önköltség díjának fedezésére is igénybe vehető Diákhitel.
Ezekről bővebb tájékoztatást a KTI honlapján találtok.

Hallgatói élet:

Hallgatói szolgáltatások

Hallgatói szervezetek

Tudomány és szakma

Sport