Hallgatói támogató rendszer az ÁOK-n

2022. május 20.

Karunk számára kiemelten fontos hallgatóink jólléte, ezért igyekszünk ezt minden lehetséges módon (a kari infrastruktúra, az oktatás és a campuson elérhető szolgáltatások fejlesztésével) előmozdítani.

A PotePillars kari stratégiai programon belül a WellBeing koncepció részeként nagy hangsúlyt fektetünk a hallgatói támogató rendszer működtetésére és fejlesztésére, mely arra szolgál, hogy hallgatóinkat bármilyen elakadás vagy nehézség esetén megfelelő támogatásban tudjuk részesíteni, ezzel számukra „védőhálót” biztosítva, legyen szó akár magánéleti vagy tanulmányokat érintő nehézségről. A hallgatói nehézségek, elakadások két nagy területre oszthatóak:

  1. a tanulmányokkal kapcsolatos nehézségekre, illetve
  2. az egyetemi léttel, a magánélettel és a pécsi diákélettel kapcsolatos területekre.

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket és szolgáltatásokat, melyek a hallgatók mentális egészségének megőrzését, és a hallgatói well-being fokozását támogatják, legyen szó akár tanulmányokkal kapcsolatos, vagy az élet bármely más területét érintő elakadásról.

Témakör / Probléma Hova fordulhatsz? Elérhetőség
Bántalmazás, párkapcsolati problémák Pszikon Pszikon
Bevándorlási Hivatali ügyek Felvételi és Hallgatói Szolgáltató irodák magyar
angol
német
Egészségügyi problémák Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központ
Egészségügyi problémák Felvételi és Hallgatói Szolgáltató irodák magyar
angol
német
Egyéni gyógytorna YourLife YourLife
Életvezetéssel, tanulmányokkal kapcsolatos problémák OOKT - coaching szolgáltatás OOKT
Életvezetéssel, tanulmányokkal kapcsolatos problémák YourLife - Life Coaching YourLife
Életvezetéssel, tanulmányokkal kapcsolatos problémák Peer Program Peer Program
Dohányzásról való leszokás YourLife YourLife
Fogyatékkal élő hallgatók támogatása Támogató Szolgálat Támogató Szolgálat
Hallgatói szekrényekkel kapcsolatos kérdések és ügyintézés Felvételi és Hallgatói Szolgáltató irodák magyar
angol
német
Hallgatói segítség hallgatóknak (bármilyen témában) Peer Program Peer Program
Idegen környezet Peer Program Peer Program
Jogi segítségnyújtás Jogklinika Jogklinika
Kreditátvitel Tanulmányi Hivatal Tanulmányi Hivatal
Nemzetközi hallgatók ügyei (hallgatói érdekvédelem, tanulmányokhoz kapcsolódó problémák, beilleszkedés és személyes ügyekhez kapcsolódó támogatás, eligazítás) EGSC EGSC honlap
EGSC Facebook
Pécsi élet (legjobb helyek, vásárlás) Peer Program Peer program
Prevenciós rendelés (szakorvosi konzultáció) YourLife YourLife
Sportolási lehetőségek, szabadidős programok YourLife YourLife
Sportolási lehetőségek, szabadidős programok HÖK HÖK Facebook
HÖK honlap
Tanulmányokkal kapcsolatos adminisztráció Tanulmányi Hivatal Tanulmányi Hivatal
Tanulmányi, érdekképviseleti és pályázati ügyekkel kapcsolatos tanácsadás HÖK HÖK Facebook
HÖK honlap
HÖK tagok
Tanulási technikák, mentorálás, korrepetálás, karrier tanácsadás Mentorklub (a szolgáltatás fejlesztés alatt áll) Mentorklub
Táplálkozási tanácsadás YourLife YourLife
Testösszetétel mérés YourLife YourLife
Tudományos élet Tudományos Diákkör Tudományos Diákkör

Tanulmányi ügyekkel kapcsolatos segítségnyújtás a karon

Tanulmányi Hivatal

A hallgatói tanulmányokkal, előmenetellel, kreditátvitellel kapcsolatos adminisztratív ügyekben a Tanulmányi Hivatal munkatársai állnak hallgatóink rendelkezésére. A Tanulmányi Hivatal személyes ügyfélfogadásra vonatkozó nyitvatartási és működési rendje az alábbi linken érhető el: aok.pte.hu/hu/egyseg/570/rolunk.

Mentorklub

A PTE ÁOK Mentorcsapata azért jött létre, hogy a hallgatókat támogassa az egyetemi évek alatt a tanulással, előmenetellel összefüggésben felmerülő elakadásokban. A Mentorcsapat mentorai segíthetnek a hallgatói ügyintézésben, oktatókkal való kapcsolattartásban, valamint támogatást nyújtanak tanulás technikák elsajátításában is. Szolgáltatásaik között szerepelnek az egyéni és csoportos korrepetálási lehetőségek, karrier tanácsadás, valamint segítséget tudnak nyújtani a tanulást akadályozó szociális problémák kezelésében és a szabadidő hasznos eltöltésére vonatkozóan is.

HÖK 

A PTE ÁOK Hallgatói Önkormányzata részt vesz a Tanulmányi Bizottság munkájában. A Tanulmányi Bizottság legfontosabb feladata a hallgatók tanulmányi ügyeivel kapcsolatos kérvények elbírálása, az Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának megfelelően. Az oktatói és hallgatói (HÖK) tagokból álló bizottság engedélyezi többek közt az aktiválást és passziválást a regisztrációs időszak után, a kedvezményes tanulmányi rendet, a vendéghallgatói jogviszony létesítését, illetve hallgatók átvételét más oktatási intézményből vagy karról. Szintén a Tanulmányi Bizottság feladatai közé tartozik a szociális alapú költségtérítési kedvezményekről való javaslattétel a Kar dékánjának, valamint az egyetemi tanári, docensi, intézetvezetői pályázatok véleményezése. Tanulmányi ügyekben a HÖK oldaláról az aok.pte.hu/hu/egyseg/680/munkatarsak linken megtalálható tanulmányi referens tud segíteni.

A PTE ÁOK HÖK képviseli továbbá a hallgatókat a Pályázati és Ösztöndíj Bizottság munkájában. A bizottság feladata minden tanévben a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíj pályázat kiírása, a pályázatok elbírálása és rangsorolása, valamint a pályázattal kapcsolatos adminisztráció lebonyolítása. 

A hallgatói érdekképviselet harmadik kiemelt területe a Kreditátviteli Bizottság munkájában való részvétel. A bizottság a hallgató írásbeli kérelmében foglaltak, a vonatkozó jogszabályok és az egyetemi szabályzatok alapján dönt kreditátviteli ügyekben. Feladatai közé tartozik az újrafelvételi eljárások, átvételi eljárások, más szakon lévő korábbi tanulmányok beszámítása okán felmerülő kreditátvitelek jogosságának megítélése, melyekhez kikéri az adott tárgy oktatójának álláspontját is.

A HÖK által nyújtott érdekképviseleti terek (bizottságok) teljeskörűen megtalálhatóak az aok.pte.hu/hu/egyseg/680/rolunk/almenu/722 linken.

A kari HÖK iroda munkaidőben folyamatos nyitvatartással, személyes ügyfélfogadással várja a hallgatókat.

A HÖK Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

EGSC 

A PTE ÁOK külföldi (angol és német képzési programban részt vevő) hallgatóinak érdekképviseletét a HÖK részeként az EGSC (English German Student Council) látja el. Az EGSC választmány tagjai tanulmányi ügyekben a HÖK Tanulmányi Referensével szoros együttműködésben segítik külföldi hallgatóinkat.

A kari EGSC iroda munkaidőben folyamatos nyitvatartással, személyes ügyfélfogadással várja a hallgatókat.

Az EGSC Facebook-oldala ide kattintva érhető el.

Magánjellegű (nem tanulmányi) ügyekkel kapcsolatos segítségnyújtás a karon

Hallgatói Szolgáltató Osztály

A tanulmányi ügyeken túlmutató kérdésekben összekötő kapocsként működünk a hallgatók és az egyetem vezetése, más egyetemi egységek, valamint a hivatalos szervek (pl. Bevándorlási Hivatal) között. Célunk, hogy minden hallgatói megkeresésre rövid határidőn belül megoldást találjunk. Segítjük és támogatjuk a hallgatókat mind az adminisztratív ügyintézésben, mind pedig abban, hogy a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban megtalálják a problémájuk megoldásához szükséges platformot – legyen szó akár a mindennapi életet érintő gyakorlati kérdésről (szakemberek, szerelők keresése, albérlettel kapcsolatos problémák), egészségügyi ellátás szervezésével kapcsolatos segítségnyújtásról, mentális egészségről, vagy hivatalos ügyintézésről.

Munkatársaink az osztályhoz tartozó Magyar, Angol és Német Felvételi és Hallgatói Szolgáltató irodán személyes ügyfélfogadással várják hallgatóinkat munkaidőben.

Peer Program

A program lényege, hogy hallgatók segítenek hallgatóknak azzal a céllal, hogy megkönnyítsük hallgatóink számára a különböző problémák megoldását, illetve hozzásegítsük őket a megoldáshoz. Peerjeink saját tapasztalataikkal és megéléseikkel segítik a hozzájuk forduló hallgatókat elakadásuk megoldásában, ez a saját élmény alapú segítségnyújtás adja a program hitelességét is. Jelenleg több mint 40 -magyar, angol és német képzési programban részt vevő- Peer közül lehet segítőt választani, akik között vannak általános orvos, fogorvos és gyógyszerészhallgatók is, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő Peert.

A Peer-ek által nyújtott segítség a következő területeket öleli fel: peer.aok.pte.hu/#kategoriak

Peerjeink az első és felsőbb évesek problémáin túl mentálhigiénés eligazításban is a hallgatók segítségére tudnak lenni. „Ha elveszettnek érzed magad, egy Peer mindig segíteni fog, hogy jobb legyen a hangulatod!”

Pszichológiai Konzultációs Szolgálat - PSZIKON

Az egészségpszichológiai konzultáció a PTE Általános Orvostudományi Karán működő tanácsadó szolgáltatás. Célja, hogy a magyar, angol és német programon tanuló hallgatók számára pszichológiai segítséget nyújtson a szokásos életvezetéssel, tanulmányokkal együtt járó problémák, nehézségek rendezéséhez, megoldásához. A szolgáltatás azoknak a fiataloknak tud segítséget nyújtani, akik képesek mindennapi életük irányítására, de átmenetileg olyan nehézségekkel szembesülnek, melyeket önmaguk nem tudnak megoldani. A konzultáció térítésmentesen vehető igénybe és teljes diszkréciót biztosít.

Orvosi Oktatásfejlesztési és Kommunikációs Tanszék – OOKT

Az OOKT egyéni coaching szolgáltatást indított, melyet hallgatóink is igénybe vehetnek. A coaching nem tanácsadás, és nem terápia, hanem egy olyan -partneri kapcsolatra épülő-  támogató beszélgetés, melyben az ügyfél (hallgató) célját szem előtt tartva, egy konkrét célra szerződve, meghatározott időtartamban a coach inspiráló kérdésekkel támogatja és kíséri ügyfelét azzal a céllal, hogy az adott körülmények között a lehető legjobbat hozza ki magából, és eljusson a saját megoldásáig. További információk a coaching szolgáltatásról és a jelentkezés módjáról megtalálhatóak a következő linken: aok.pte.hu/hu/egyseg/180/index/almenu/716).

YourLife

A YourLife csapata a táplálkozás, mozgás, lelki egészség és a dohányzásról való leszokás kapcsán nyújt segítséget hallgatóink számára (yourlife.aok.pte.hu/konzultacio/).

Szolgáltatásaik között elérhető a testösszetétel mérés, prevenciós rendelés (konzultációs lehetőség szakorvosokkal), táplálkozási tanácsadás, egyéni gyógytorna lehetőség és a dohányzásról való leszokás szakorvos támogatása is. Ezen kívül a YourLife csapata egyéni Life Coaching konzultációs lehetőségeket is kínál. A YourLife csapat nemcsak konzultációkkal, hanem eseményekkel és workshopokkal is támogatja hallgatóink jóllétét.

 

Reméljük, hogy cikkünk segítséget nyújt a PTE ÁOK hallgatói támogató rendszerében való eligazodáshoz.

Sikeres vizsgaidőszakot, és eredményes félévzárást kívánunk,

a Hallgatói Szolgáltató Osztály munkatársai

 

Fotó:

Verébi Dávid, PTE ÁOK

Dokumentum(ok)