Dr. Losonczy Hajna és dr. Kiss István professzorok is elismerést kaptak a budapesti Semmelweis-napon

2020. július 7.

„Aki Semmelweis Ignác és Boldog Batthyány-Strattmann László szellemiségét követi, értéket hoz létre és értéket őriz” - hangoztatta dr. Kásler Miklós a Semmelweis-napi elismerések átadásán július 6-án, a Pesti Vigadóban.

Az emberi erőforrások minisztere köszöntőjében azt mondta, hogy Semmelweis Ignác a több ezer éves orvoslás legszebb hagyományait vitte tovább, az életet tartotta a legfontosabb dolognak, és az élet megmentése érdekében kockáztatta az egészségét, az életét. Felidézte, hogy ő volt az, aki pontosan felismerte a gyermekágyi láz jellegét, a betegség okát, leírta a fertőzés útját, megfigyelte a tüneteket, a panaszokat. Felfedezésével asszonyok és gyermekek millióit mentette meg, így méltán nevezi őt az utókor az anyák megmentőjének, a legnagyszerűbb orvosnak, az emberiség jótevőjének.

Dr. Kásler Miklós Batthyány-Strattmann Lászlóról úgy vélekedett, hogy a szemészorvos mélyen hívő emberként megértette a másik szenvedését, a segíteni vágyás és a szolidaritás munkált benne, és gazdag arisztokrataként ingyenesen gyógyította a rászorulókat.

A kitüntetettekhez szólva kiemelte, hogy akik ezeket a díjakat kapják, törekszenek a két nagy előd szellemiségét követni.

Az egészségügyi területen végzett, illetve a betegellátásban, a tudományos kutatásban elért kimagasló teljesítménye elismeréseként az emberi erőforrások minisztere Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott dr. Losonczy Hajnának, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja I. számú Belgyógyászati Klinikája emeritus professzorának.

Az egészségügy területén végzett magas színvonalú szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült dr. Kiss István, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Orvosi Népegészségtani Intézetének egyetemi tanára, intézetigazgatója.

Szeretettel gratulálunk!

Forrás:

pharmaonline.hu

Fotó:

EMMI / Bartos Gyula

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!