„Kezdem elhinni, hogy orvos lehetek” - felöltötték a fehér köpenyt a pécsi orvosisok

2021. szeptember 22.

Szeptember 17-én tartották a PTE Általános Orvostudományi Karán a White Coat Ceremonyt, mely során a pre-klinikai tanulmányaikat megkezdett hallgatók vehették át és ölthették magukra az orvosi hivatás jelképét, a fehér köpenyt.

Az orvoskar aulájában tartott ünnepségen a PTE ÁOK és a PTE Klinikai Központ vezetői és a hallgatók oktatásában részt vevő intézetek igazgatói és vezető oktatói fogadták a leendő orvosokat. A fehér köpeny ünnepélyes átadójára immáron hatodszor került sor a pécsi orvosképzőn.

"Önök elérkeztek orvosi tanulmányaik egyik fontos lépcsőjéhez, az alaptudományokból a fehér köpeny felöltésével átléphetnek a klinikai tanulmányokba" - mondta köszöntőjében dr. Pintér Erika professzor, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet igazgatója. Felidézte, régen, a középkorban az orvosok feketét viseltek, az orvoslás akkor mágiának, varázslásnak számított. A 19. században öltönyt hordtak, korabeli fotók szerint abban is operáltak. Ahogy fejlődött a tudomány és az orvoslás a misztikumból tudománnyá vált, az orvosok, akárcsak a laboratóriumokban dolgozó tudósok, kutatók, magukra öltötték a fehér köpenyt.

"Viseljék méltósággal, becsülettel a fehér köpenyt, legyenek nagyon büszkék arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem orvoskarának hallgatói. Tegyenek meg mindent, hogy majdani orvosi pályájukban öregbítsék ezen intézmény hírnevét" - zárta beszédét Pintér Erika, sok sikert kívánva minden hallgatónak a további tanulmányaikhoz.

Dr. Endrei Dóra, a PTE Klinikai Központ elnökhelyettese is a nap fontosságáról beszélt. Mint mondta, a fehér köpeny az orvosi hivatás jelképe. A fehér szín a tisztaság, a remény, az élet szimbólumává lett, a betegek számára a megbízhatóságot, a szakértelmet, a jobb élet reményét hordozza.

Az angol program hallgatóit dr. Tényi Tamás dékánhelyettes, míg a német programban tanulókat dr. Vereczkei András, a PTE Klinikai Központ Sebészeti Klinika klinikaigazgatója köszöntötte. A beszédeket követően a köpenyeket a pre-klinikai tárgyak oktatásában részt vevő intézetek, valamint a klinikák vezetői adták át a hallgatóknak.

„Ha ránézek, én az utat látom benne a céljaim fele, és megnyugtató felvenni és érezni, hogy jó úton vagyok”

"Mostanáig nem is tudtam igazán, hogy milyen egy white coat ceremony, hiszen tavaly még a pandémia miatt nem lehetett megtartani a nagy eseményt” – mondta el az ünnepséget követően Mészáros Méda orvostanhallgató.

„Az előző évben elkísérhettem a felsőbbéves barátaimat az ő kiscsoportos fehér köpeny átadójukra és nagy büszkeséggel töltött el nézni őket, ahogyan várják, hogy elhangozzon a nevük, majd felölthessék a vadiúj, hófehér köpenyt. Mindezek után pedig következett az a sok gyönyörű, büszke vigyor, amit a kamera másik oldalán figyelhettem. Annyira okos, magabiztos és célokkal teli, büszke emberek álltak ott!

Ez volt az a pillanat, ami engem motivált. Szerettem volna én is megszerezni azt a tudást és feltehetőleg az ez által nyert bölcsességet, hogy egyszer majd én is ilyen büszkén viseljem a fehéret.

Az idei ünnepség sokkal nagyobb és komolyabb volt, mint vártam. Kissé megszeppenve ültem a tömegben, és döbbenten néztem, mennyire sokan vagyunk, mennyi vendég jött el megnézni minket, és mennyi tanár ül velünk szemben, akinél még egyszer majd le is kell vizsgázni. Ebben a pillanatban hirtelen olyan aprónak tűnt ez az első két év, hogy nem is értettem, miért ünnepeljük.

Aztán az évfolyamtársaim arcát látva, amint a köpenyt megkapva sétáltak vissza a helyükre, megértettem. Igenis ünnepelni kell! Ünnepelnünk kell a kitartásunkat, az erőnket, hiszen két év alatt minden alaptudást sikerült elsajátítanunk, ami nem egy könnyű feladat.

Az egésznek a lényege nem is a köpeny, hanem amit szimbolizál. Valakinek szuperhősköpenyt, valakinek az erőt jelenti. Ha ránézek, én az utat látom benne a céljaim fele, és megnyugtató felvenni és érezni, hogy jó úton vagyok" – zárta szavait.

„Kezdem elhinni, hogy orvos lehetek”

„Siker” – mondta Verbói Máté, mikor arról kérdeztük, mit is jelent számára, hogy átvehette a fehér köpenyt.

„Most esett le, hogy tényleg harmadéves vagyok. A pandémia miatt a tavalyi évben nem találkoztunk senkivel, jelenléti vizsgák voltak, de most jó volt látni a többieket, úgy éreztem, hogy ehhez a közösséghez tartozom.

Ez most különleges, kezdem elhinni, hogy orvos lehetek.

Többen a volt osztálytársaim közül már megszerezték az alapdiplomájukat, ez egy jó visszacsatolás az egyetemtől, hogy jó helyen, jó úton vagyunk. Jó érzés volt a családdal ünnepelni” – fűzte hozzá.

A White Coat Ceremonyról készült képek az alábbi galériában nézhetők meg:

Az ünnepséget a PTE ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzata (EGSC) élőben közvetítette a Facebookon, a ceremónia ide kattintva nézhető vissza.

Fotó:

Verébi Dávid

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!