Alberth Béla emlékérmet kapott dr. Csutak Adrienne

2022. június 28.

A magyarországi szemészeti ellátásért folytatott kiemelkedő tevékenységéért Alberth Béla emlékérmet adományozott dr. Csutak Adrienne professzornak, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika intézetigazgatójának a Magyar Szemorvostársaság. A díjat a társaság idei, júniusban zajlott kongresszusán vehette át. 

Dr. Alberth Béla (1925-2006) szemészprofesszor 1951-ben szerzett orvosi diplomát. Nevéhez fűződik a szaruhártya-átültetés meghonosítása Magyarországon. Az első műtétet 1954-ben végezte, összesen pedig közel négyezret, amiért megkapta a világ egyik legnagyobb szemészeti kitüntetését, a Graefe-díjat is. 

Az emlékérmet kétévente ítélik oda annak a szakembernek, aki munkáját kiválóan, példamutatóan végzi.

Dr. Csutak Adrienne 1996-ban kezdte kutatómunkáját a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán, könnyminták enzimatikus vizsgálataival. PhD-fokozatának megszerzésével szinte egy időben szemész szakorvosi címet is szerzett. Jelenleg a PTE Szemészeti Klinikájának vezetőjeként a betegellátás minőségi színvonalának emelése mellett fontos céljának tartja az alapkutatás innovatív szintre történő emelését.

Munkacsoportja kutatási eredményeiként európai, amerikai és magyar szabadalmakat jegyez, melyből egy értékesített licencia is. Innovációs tevékenységét a Johns Hopkins Egyetem Invention of the Year (2001) díjjal, a Debreceni Egyetem Innovációs díjjal (2004), a Magyar Szabadalmi Hivatal Millennium díjjal (2008) jutalmazta. A Magyar Szemorvostársaság elnökhelyettese, a Szemészeti Szakmai Kollégium és számos szakmai társaság tagja. A Plos One folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, rendszeresen végzi a magyar és a külföldi folyóiratok és pályázatok lektorálását. 

„Sok díjat kaptam, ám ez különleges helyet foglal el a szívemben, hiszen Alberth Bélát a mesteremnek tartom, akihez nem pusztán szakmai, de baráti kapcsolat is fűzött. Professzor úr szinte bent élt a klinikán, bármikor bekopogtathattunk hozzá. Briliáns szemészorvosként és úriemberként emlékszem rá, akinek a szárnyai alatt számos, később professzorrá, intézetvezetővé vált szemész szakember nevelkedett” – idézi emlékeit a díj kapcsán dr. Csutak Adrienne.

Ahhoz, hogy szemész főorvos legyél, kiválóan kell tudnod a szakmát, ahhoz pedig, hogy professzor lehess, a csillagoknak is úgy kell állniuk” – ezek voltak Alberth szavai, amik egy életre megmaradtak benne. Évek kemény klinikai-, oktatói- és kutatómunkája, valamint a „csillagok szerencsés állása” révén, álmai megvalósulásaként belőle is professzor és intézetvezető lett.

Mint mondja, fontos iskola volt számára a debreceni klinika, ahol Alberth a keratoplasztika magyarországi meghonosításában és nemzetközi szinten elismert fejlesztésében is az élen járt. Ezeket a hagyományokat követte tanítványa is, aki pécsi klinikai munkája során bevezette a szaruhártya-átültetés legmodernebb, kevésbé invazív műtéti technikáit, melyek során nem a teljes vastagságú szaruhártyát, hanem annak csak a betegséggel érintett rétegeit ültetik át, csökkentve a beültetett idegen szövet kilökődésének esélyét.

Dr. Csutak Adrienne szerint az elmúlt három év alatt – dacára a járványnak – csodálatos fejlődésen ment át a klinika, bevezették a legújabb műtéti technikákat, elsősorban a zöld- és a szürkehályogos betegek ellátása és a gyermekszemészet területén, továbbá a keratoplasztika kevésbé invazív formája is elérhetővé vált. Ezek mind azt szolgálják, hogy a páciensek gyorsabban felépüljenek és elégedettek legyenek. A díj ennek elismeréséről szól, és bár a professzor asszony kapta, valójában az egész klinika tevékenységét dicséri.

Alberth Béla szemlélete, munkássága és embersége szolgál mintaként számomra” – teszi hozzá dr. Csutak Adrienne, aki mosolyogva idézte a Debrecenben fiatal orvosként megélt, nagy társasági életet a klinikán, közös vadászatát mesterével, no meg azokat az élményeket, amik szorosabbra fűzték, elmélyítették a tanár-diák kapcsolatokat.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!