Pécs a 14. legjobb egyetemváros Európában

2024. szeptember 19.

Szeptember 19-én hozta nyilvánosságra legfrissebb rangsorát a „The Campus Advisor”, melyben a legélhetőbb egyetemvárosokat osztályozták az egyetemi hallgatóktól kapott visszajelzések, vélemények alapján. Tavaly a 46. helyen állt Pécs, idén pedig már a 14. lett olyan világhírű egyetemvárosokat megelőzve, mint London, Krakkó, Barcelona vagy Párizs. A rangsorra a magyar főváros is felkerült, és alig maradt le a képzeletbeli dobogóról.

A rangsor többek között olyan szempontok szerint minősíti a városokat, mint az akadémiai kiválóság, a hallgatóbarát légkör, a költségek tekintetében az ár-érték arány, a kulturális sokszínűség, a biztonság vagy az éjszakai élet. Érdekesség, hogy a költségek, kiadások kategóriáját Pécs nyerte, vagyis ebben a mutatóban a baranyai vármegyeszékhely a legélhetőbb egyetemváros Európában.

Erre az eredményre méltán lehet büszke minden pécsi, de akár minden magyar is a magáénak érezheti a sikert, hiszen fővárosunk és a baranyai vármegyeszékhely is kimagasló eredményt ért el. Az is árulkodó, hogy több mint 30 helyet lépett előre városunk a tavalyi rangsorhoz képest. Nem véletlen az a tendencia, ami megmutatkozik az egyetemünkön, hogy néhány év alatt megduplázódott a külföldi hallgatóink száma. Az a tény, hogy a határainkon túlról érkezők körében is egyre népszerűbb a pécsi egyetem, remek visszajelzés számunkra, igazolja, hogy a nemzetközi stratégiánk stabil alapokon nyugszik, jó az irány. A most nyilvánosságra hozott rangsor is ezt erősíti” – nyilatkozta dr. Tarrósy István professzor, a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi igazgatója.

A rangsor első három helyezettje Prága, Heidelberg és Galway lett, utóbbihoz képest mindössze egyetlen tizeddel maradt le Budapest.

A teljes rangsor itt tekinthető meg:

The Campus Advisor - Articles

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!