3D sikerek a PTE Innovációs Napon

2017. május 29.

A legígéretesebb PhD-munkáért – Innovációs Díjat kapott a PTE 3D projektje keretében kidolgozott „M3D-Vision” fejlesztés. A fejlesztő csapat nevében Maróti Péter és Varga Péter (ÁOK - Biofizikai Intézet ÁOK - Sebészeti Oktató és Kutató Intézet) vehették át a díjat.

A Pécsi Tudományegyetem „vállalkozó egyetemi” kezdeményezéséhez kapcsolódóan alapította meg a PTE Innovációs Díjat, amelynek célja azoknak a kutatóknak, PhD hallgatóknak és egyetemi hallgatóknak a támogatása, akik olyan innovatív megoldásokon, kutatási projekteken dolgoznak, amelyek rendelkeznek akkora üzleti értékpotenciállal, amellyel a PTE eredményesen tud megjelenni a hazai vagy akár a világpiacon is. 

A május 22-23-án megrendezett PTE Innovációs Nap egyik kiemelt eleme volt a díjak átadása. A Pécsi Tudományegyetem Kutatáshasznosítási és Technológia-transzfer Osztálya és a Szentágothai János Kutatóközpontja által szervezett rendezvényen az egyetem innovatív kutatócsoportjai, díjazott kutatói, valamint a céges partnerek mutatkoztak be. A rendezvény első napján a PTE Innovációs Díj várományosaié volt a főszerep, akik támogatásban részesített innovatív ötleteiket mutatták be a nagyközönségnek. Az érdeklődők többek között vezérelt drónokkal, 3D nyomtatókkal és innovatív orvostechnológiai műszerekkel ismerkedhettek meg.

A díjazott fejlesztés egy interaktív egészségügyi 3D tartalomrögzítő és -lejátszó eszközcsomag az egészségügyi oktatás és -ellátás tehermentesítésére és megújítására. A tervek szerint egyetemek, orvostanhallgatók, kórházak, köznevelési intézmények egyaránt jól tudják majd alkalmazni a létrejövő eszközcsomagot, amely innovatív megjelenítési megoldással képes segíteni az oktatási, kutatási vagy akár gyógyító munkát. A bemutató során az ötletgazdák kiemelték, hogy jelenleg egyedülálló az általuk kidolgozott modell flexibilitás és a megvalósíthatóság tekintetében is. A fejlesztés egyszerre irányul a hardeveres, szoftveres fejlesztésekre és a felhasználási területek integrálására (pld. műtéti közvetítés oktatási vagy konzultációs célokra) és már most előre haladott stádiumban van, akár más, külföldön futó hasonló elképzelésekhez képest is.  A projekt munkatársai:

  • Dr. Varga Péter – projekt vezető, orvosszakértő
  • Dr. Maróti Péter – fejlesztési vezető, VR szakértő
  • Dr. Gasz Balázs – szívsebész, orvosszakértő
  • Bene Mátyás – műszaki szakértő
  • Péntek Attila – műszaki szakértő

További információk

http://innovacio.pte.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!