Erasmus+ Program

Elérhető: Adott tanév során folyamatosan
Jelenleg: Elérhető
Releváns: Minden hallgató
Elbírálás alapja: Tanulmányi, extrakurrikuláris és tudományos eredmények
Pályázás menete: Összetett

 

Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, mely mostanáig több mint 2,7 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában. Az egykori Erasmus hallgatók szerint az Erasmus tapasztalat a végzés utáni munkakeresést is megkönnyítette számukra. A PTE-nek jelenleg 27 Európai Uniós országban, 15 tématerületen 350 felsőoktatási intézménnyel van bilaterális szerződése.

Az Erasmus+ program szabályai szerint minden hallgató legfeljebb 12 hónapra kaphat Erasmus státuszt képzési szintenként (részképzés és szakmai gyakorlat összesen), így ha a pályázó jelenlegi képzési szintjén korábban részt vett Erasmus részképzésben és/vagy szakmai gyakorlatban, de nem használta ki a 12 hónapos Erasmus időtartamot, akkor újra pályázhat. Azok a mester vagy doktori képzésben részt vevő hallgatók is pályázhatnak, akik a korábbi képzési szinte(ke)n már voltak Erasmus hallgatók. A külföldi tanulmányok minimális időtartama 3 hónap, szakmai gyakorlat esetében legalább 2 hónap.

Az ösztöndíj összege függ a tanulmányi időszak hosszától és a célországtól. Az ösztöndíj résztámogatás, az adott országok közötti megélhetési különbségeket hivatott finanszírozni, ezért a hallgatónak minden esetben hozzá kell járulnia a kinn tartózkodás költségeihez.

A részvétel feltételei:

  • A hallgató magyar állampolgár, vagy állandó magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező, mint menekült, hontalan vagy állandó lakos.
  • A hallgatónak legalább két lezárt félévvel kell rendelkeznie a kiutazásig az adott tudományterületen.
  • A Pécsi Tudományegyetem aktív jogviszonnyal rendelkezdő, beiratkozott hallgatója az adott tudományterületen.
  • A hallgató diplomáját a csereprogram időtartama előtt és alatt nem szerzi meg.
  • A kar vagy tanszék által kiírt pályázatot elnyerte.
  • A külföldi tanulmányok folytatásához szükséges magas szintű nyelvtudással, és színvonalastanulmányi programtervezettel vagy gyakorlati programtervezettel rendelkezik.


Minden fontos információt és részletet megtaláltok az Eramus+ kari weboldalán vagy az általuk kiadott információs füzetben.