Rangos helyen a PTE a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán

2019. december 9.

A Pécsi Tudományegyetem idén a 100. helyre került a regisztrált 780 egyetem között a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán. A tavalyi eredményhez képest ez 40 pozíciónyi előrelépést jelent.

A világ egyetemeinek „zöld” mérőszámokon alapuló rangsorát 2010 óta minden évben összeállítja a University of Indonesia a fenntartható környezeti fejlődés elősegítésére és támogatására.

Mekkora zöld területek találhatók az egyetemek campuszain, mennyire törekszenek a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, szelektíven gyűjtik-e a hulladékot, használnak-e víztakarékos berendezéseket, illetve vezettek-e be egyéb olyan intézkedéseket, amelyek környezettudatos hozzáállást tükröznek – ezek a fő szempontok a Green Metric Ranking of World Universities listájának kialakításában. A „Zöld Egyetem” gondolat tehát komplex rendszer, magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését.

Míg a felméréshez az első évben mindössze 35 ország 95 intézménye szolgáltatott adatokat, ehhez tavaly már 81 ország 719 felsőoktatási intézménye csatlakozott, idén pedig 780 mérettette meg magát.

Jól látszik az objektív mérőszámokon alapuló rendszerben a Pécsi Tudományegyetem folyamatos fejlődése, hiszen míg 2016-ban a 355. volt a listán, 2017-ben már a 179. helyre került, és 2018-ban ezt a teljesítményt is meg tudta fejelni közel ezer ponttal, ami már a 140. helyet jelentette. Idén is nagyot lépett a PTE, és immár a 100. a listán.

A frissen megjelent rangsor elérhető ITT.

Forrás:

pecsma.hu