„Miozinok – Molekuláris motorok szupercsaládja”

2020. június 3.

- a Biofizikai Intézet munkatársainak új tanulmánykötete

A Springer kiadó gondozásában jelent meg a „Miozinok – Molekuláris motorok szupercsaládja” című összefoglaló tanulmánykötet, ami az elmúlt 12 év miozin motorfehérjékkel kapcsolatos, új, tudományos eredményeit foglalja össze. A könyv „Miozin 16” című fejezetét Bugyi Beáta és Kengyel András, a Biofizikai Intézet munkatársai jegyzik.

A miozinok olyan fehérjék, amelyek az ATP kémiai energiafelhasználásával mechanikai munkát végeznek, így számos mozgással vagy mozgatással járó élettani folyamat nélkülözhetetlen szereplői. Legismertebb képviselőjük a miozin 2, ami az izomösszehúzódás motorja, de emellett több, mint 30 családját írták már le a miozinoknak. A könyv részletesen taglalja a különböző miozin motorfehérjék szerkezeti sajátosságait, szabályozását, vizsgáló­módszereit, valamint betegségekben betöltött szerepét.

A Biofizikai Intézetben közel 10 éve foglalkoznak az egyik újonnan felfedezett és kevéssé ismert motorfehérje, a miozin 16 szerkezeti és funkcionális karakterizálásával. Feltételezések szerint a miozin 16 szerepet játszik a sejten belüli jelátviteli folyamatokban, valamint az idegrendszer korai fejlődésében, diszfunkcióját több neuropszichiátriai kórkép, például a skizofrénia, az autizmus vagy a bipoláris zavar hátterében is kimutatták.

A könyv elérhető az egyetemi könyvtáron keresztül:

link.springer.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!