Június 11-től jóváhagyott gyógyszerrel kezelhetik a koronavírusos betegeket Oroszországban

2020. június 3.

Június 11-től már a jóváhagyott gyógyszerrel kezelhetik a koronavírusos betegeket Oroszországban - írta az mfor.hu a Reuters cikkére hivatkozva.

Jövő héttől adhatják az orosz kórházakban az Avifavir néven törzskönyvezett gyógyszert az új típusú koronavírus okozta COVID-19-ben szenvedő betegeknek. A gyógyszerből akkora mennyiséget gyártanak majd, ami havonta 60 ezer koronavírus fertőzött kezelésére is elég lesz.

Az Avifavirt eredetileg az influenza okozta tünetek enyhítésére fejlesztették ki. Hatóanyaga a favipiravir, amit generikus hatóanyagként bárki előállíthat. Ázsiában - többek között Japánban - már sikeresen kezelték a szerrel a koronavírusos betegeket is. A gyógyszer alkalmazásával az oroszok azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az az egészségügyre nehezedő nyomás, amit a koronavírus-járvány jelent. Bíznak továbbá abban is, hogy az új készítmény segítségével kevesebb fertőzött kerül majd súlyos, életveszélyes állapotba.

A gyógyszer hazai klinikai vizsgálatát koordináló, konzorciumot vezető Pécsi Tudományegyetem korábban úgy nyilatkozott, hogy a gyógyszer alkalmasnak látszik arra, hogy eltüntesse az új típusú koronavírust a garat- és orrváladékból. Fontos kiemelni azonban azt is, hogy a gyógyszer megelőzésként nem használható.

Forrás:

hazipatika.com

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!