Együttműködés a Zala Megyei Szent Rafael Kórház és a PTE Szimulációs Oktatási Központja között

2020. szeptember 8.

Átadták a Zala Megyei Szent Rafael Kórház skill-laborját, ahol valósághű körülmények között oktathatók, illetve sajátíthatók el a diagnosztikus, a terápiás és az életmentő beavatkozások. Mindez kockázatmentesen az élethű modelleknek és a korszerű eszközöknek köszönhetően.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem országos skill-laborhálózatot hoznak létre, és a 8 milliárd forint költségvetésű projektben a három egyetem mellett 16 megyei oktatókórházban is kialakítanak skill-laborokat. Ezek egyike Zalaegerszegen, a megyei kórház rendelőintézetének negyedik emeletén kapott helyet 150 négyzetméteren.

A skill-labor olyan szimulációs eszközökkel felszerelt egység, ahol az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az orvostanhallgatók és a leendő ápolók tét nélkül gyakorolhatják be az egyes beavatkozásokat, élethű modelleken szerezhetnek klinikai és technikai jártasságot, felkészülve a betegekkel végzendő munkájukra. A július végi adatok szerint eddig több mint 15 ezren, közülük kétezren a megyei Szent Rafael Kórházban.

Az átadási ünnepségen dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy a skill-labor szerepe nemcsak a gyakorlati készségek elsajátításában rejlik, hanem a humán erőforrás további biztosításában is. A fiatal orvosok és ápolók képzésére ezért kívánnak nagyobb hangsúlyt fektetni. Fontos, hogy elméleti tudásuk mellett gyakorlati jártasságra is szert tegyenek, ami a szakmai szocializációjukat segíti elő. A Zala megyei kórház a Pécsi Tudományegyetem oktatókórházaként vehetett részt a projektben.

Dr. Rendeki Szilárd, a PTE Szimulációs Oktatási Központjának igazgatója eredményes munkát kívánva további együttműködést ajánlott fel számukra.

Forrás:

Zalaegerszeg

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!